BORSA
BIST 100 14.251,29 %1,22
Altın 6.022,87 ₺/gr %1,93
Bitcoin $64.087 %1,31
Dolar 47,18 ₺ %0,15
Euro 54,16 ₺ %0,13
Sterlin 63,84 ₺ %0,22
Gümüş 84,14 ₺/gr %3,77
Ethereum $1.871,27 %2,68
İsviçre Frangı 58,37 ₺ %0,22
Kanada Doları 33,61 ₺ %0,15
Avustralya Doları 33,02 ₺ %0,03
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 12,53 ₺ %0,00
BAE Dirhemi 12,85 ₺ %0,15
Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,72
Çin Yuanı 6,97 ₺ %0,08
İSTANBUL 29°C 6.022,87 ₺/gr 47,18 ₺ 54,16 ₺
Anasayfa DÜNYA ABD Kongresinde Türkiye lehine Ermeni tasarısı
sahin

ABD Kongresinde Türkiye lehine Ermeni tasarısı

Dünya Haberleri › ABD Kongresinde Türkiye lehine Ermeni tasarısı haberi ABD Kongresine 1915 yılı olaylarının yapıcı şekilde ele alınması için karar tasarısı sunuluyor. ABD Kongresi e, 1915 yılı o

· 3 dk okuma · 50 okunma
0Yorumlar
ABD Kongresinde Türkiye lehine Ermeni tasarısı
Dünya Haberleri ›
ABD Kongresinde Türkiye lehine Ermeni tasarısı haberi

ABD Kongresine 1915 yılı olaylarının yapıcı şekilde ele alınması için karar tasarısı sunuluyor.

ABD Kongresi e, 1915 yılı olaylarının, arafsız, yapıcı ve kalıcı Türk-Ermenistan ilişkileri doğrultusunda ele alınmasını öneren karar tasarısı sunulacak.
 
ABD Kongresi de Cumhuriyetçi Parti Florida Milletvekili Curt Clawson, Kongreye sunulmak üzere, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi konusunda ABD Başkanı Barack Obamaya çağrıda bulunulan, 1915 yılı olaylarıyla ilgili karar tasarısı hazırladı.
 
Gelecek 100 Yıl için Kalıcı Ermeni-Türk İlişkilerini Destekleme başlıklı tasarıda, Türkiye ve Ermenistanın ABD çıkarları için önemli ülkeler olduğu belirtildi.
 
TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR PARTNER
 
Tasarıda, ABD Başkanına, iki ülkenin ortak çıkarları ve ABD in bölgedeki önemli güvenlik çıkarları doğrultusunda gelecek 100 yılda tarafsız, yapıcı, kalıcı ve sürekli Türk-Ermeni ilişkileri için çalışması çağrısında bulunuyoruz ifadesine yer verildi.
 
ABD in, Türkiye-Ermenistan ilişkilerini 2009 yılından bu yana geliştirmek istediği ancak iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden tesis edilmesinin başarısızlıkla sonuçlandığı hatırlatılan metinde, bölgedeki diğer ülkelerin İran ve Rusya ile siyasi ve ekonomik ilişkilerini derinleştirmeye devam ettiği bir ortamda ABD in gücü azalırken, Avrupa ile Ortadoğu arasındaki coğrafi pozisyonunun Türkiyeyi bölgedeki aşırılıklarla mücadelede önemli bir partner haline getirdiği kaydedildi.
 
GÖREV GÜCÜ OLUŞTURULSUN ÇAĞRISI
 
Metinde, Temsilciler Meclisi, ABD Başkanına, iki ülkenin ortak çıkarları ve ABD in bölgedeki önemli çıkarları doğrultusunda gelecek 100 yılda tarafsız, yapıcı, kalıcı ve sürekli Türk-Ermeni ilişkilerinin oluşturulması için Kongre üyeleri, yönetim yetkilileri ve Türkiye ve Ermenistan temsilcilerinden oluşan bir görev gücü belirlemesi çağrısında bulunuyor denildi.
 
CLAWSONDAN DİĞER KONGRE ÜYELERİNE DE ÇAĞRI
 
Tasarının desteklenmesi için Kongre üyelerine mektup da yazan Clawson, NATO üyesi olan Türkiyedeki üslerin Soğuk Savaşın kazanılmasında Batıya destek sağladığını bildirdi.
 
Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan ve İran ile sınırı olan Ermenistanın da ABD in önceliklerinin ilerletilmesinde önemli potansiyele sahip olabileceğini belirten Clawson, ABD in çıkarları her iki ülke arasında barış ve anlayışın inşa edilmesiyle ilerletilebilir değerlendirmesinde bulunuldu.
 
TARİHİ BİR TASLAK TASARI
 
İlerleme için Türk Enstitüsü Başkanı Derya Taşkın, tasarıyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Clawsonın girişimini arihi olarak nitelendirdi.
 
Clawsonın Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde, geçmişe değil de gelecek 100 yıla bakılması gerektiğini vurguladığını belirten Taşkın, enstitü olarak kendilerinin de bu doğrultuda hareket ettiğini söyledi.
 
Taşkın, İlk defa böyle bir taslak tasarı sunulduğunu görüyoruz. Böyle bir tasarı ilk defa sunulması açısından tarihi bir olay. Tasarının Türkiye in yararına olması ve tasarıda Türkiye in ABDdeki öneminin altı çizilerek bahsedilmesi bizim için çok sevindirici dedi.
 
Taşkın, bundan sonraki sürecin nasıl olacağının ise şimdilik belirsiz olduğunu dile getirdi.


Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

DÜNYA Haberleri

Tümü

Rusya Kiev i Vurdu .Ölü ve Yaralılar Var.

Saldırıda 10 kişi yaşamını yitirirken, aralarında iki çocuğun da bulunduğu 56 kişi yaralandı....

14 gün önce

Venezuela'da deprem bilançosu ağırlaşıyor

Venezuela Sağlık Bakanı Carlos Alvarado, ülkedeki depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının...

20 gün önce

Bu sefer olacak gibi .ABD ile İran arasındaki anlaşma 24...

ABD ile İran arasında savaşın sona erdirilmesine yönelik anlaşmada sona yaklaşıldı. Pakistan...

1 ay önce

Filipinler de 7.8 lik Deprem

Filipinler'de 7,8 büyüklüğünde meydana gelen depremde ne oldu? Depremde 15 kişi hayatını...

1 ay önce

Gerilim Tırmanıyor. İran İsrail'deki 2 hava üssünü hedef...

Orta Doğu'da gerilim tırmanıyor: İran, İsrail'deki Nevatim ve Tel Nof hava üslerini hedef aldı....

1 ay önce

İsrail, Batı Şeria'daki işgalini artırıyor

Siyonist İsrail rejimi, işgal altındaki Batı Şeria'da kontrolünü artıracak yeni bir düzenlemeyi...

5 ay önce

Pakistan'da cuma vakti camiye kanlı saldırı:

Pakistan'ın başkenti İslamabad'daki bir camiye cuma namazı sırasında bombalı saldırı yapıldı....

5 ay önce

Tayland- , Kamboçya daki Çatışmalar Savaşa Evrildi

İki ülke birbirini sivilleri hedef almakla suçlarken sınır bölgelerinden yüz binlerce kişi...

7 ay önce

Dürzi lider El Hicri bağımsızlık istedi!

. El Hicri, Dürzi toplumunun bağımsızlık talebini yinelerken, uluslararası aktörlere “sonsuz...

10 ay önce

Dürzi-Bedevi çatışması yeniden başladı

İsrail ile Suriye'yi savaşın eşiğine getiren Süveyda'da tansiyon yeniden tavan yaptı. 13...

12 ay önce

Hindistan da Yolcu Uçağı Yerleşim Birimine Düştü

Hindistan da Londra Gatwick Havalimanı'na giden bir yolcu uçağı kalkıştan 1 dakika sonra...

1 yıl önce

ABD vatandaşlarına Irak Seyahat Uyarısı

İran'dan gelen "Çatışma çıkarsa Amerikan üslerini vururuz" çıkışının ardından ABD Bağdat...

1 yıl önce