Esad hakkında flaş belge!
Associated Press ajansının haberine göre, ABD yönetiminde Suriye konusuyla ilgilenen yetkililer için hazırlanan bir belgede, Esad ve yakın çevresinin görevi bırakmas
Associated Press ajansının haberine göre, ABD yönetiminde Suriye konusuyla ilgilenen yetkililer için hazırlanan bir belgede, Esad ve yakın çevresinin görevi bırakması için 2017 yılının mart ayına işaret edildi.
Belgenin, geçen yılın kasım ayında Viyanada çok sayıda ülkenin katılımıyla yapılan toplantıda varılan ve BMnin de onayladığı uzlaşıya dayanarak hazırlandığı bildirildi. Bu stratejiye göre Suriyede yeni bir devlet başkanı ve milletvekillerinin seçilmesi için Ağustos 2017de seçim yapılması öngörülüyor.
Suriyenin yeni siyasi sürecini zaman çizelgesi şeklinde aktaran belgede, geçen ay BM Güvenlik Konseyi tarafından da onaylanan 18 aylık geçiş sürecinin Viyanada kabul edilen plana göre işleyeceği belirtiliyor. Bu çerçevede ilk olarak Suriye rejimi ile muhalefet temsilcilerinin 25 Ocakta BM gözetiminde Cenevrede görüşmelere başlayacağı açıklanmıştı.
Mayısta meclis feshedilecek
Çizelgede, görüşmelerin sonlanıp bir güvenlik komisyonu kurulması için nisan ayı veriliyor, aynı süreçte bazı rejim temsilcileri ile askeri yetkililer, ayrıca muhalif liderler ve silahlı savaşçılara af çıkarılması öngörülüyor. Bunun ardından varılması hedeflenen uzlaşıyla geçiş yönetiminin oluşturulacağı belirtiliyor.
Çizelgede, mayıs ayında Suriye meclisinin feshedileceği, daha sonra BM Güvenlik Konseyinin oluşturulacak yeni geçiş yapısını tanıyacağı ifade ediliyor. Ardından geçişe dair belirlenecek adımların siyasi reformları, geçici meclisi ve Suriyenin geçiş dönemi ile yeniden yapılanmasını finanse etmek amacıyla düzenlenecek uluslararası bir bağışçılar konferansı içereceği öngörülüyor.
Mart 2017de Esad bırakır
Kasım 2016dan sonraki 6 ay içinde yeni anayasanın yazılacağı belirtilen belgede, Ocak 2017de Suriye halkının yeni anayasa için referanduma gideceği, daha sonra da Esad iktidarının sona ereceği öngörülüyor. Zaman çizelgesinde Mart 2017 için Esad iktidarı bırakır ve yakın çevresi ayrılır ifadesi yer alıyor. Ağustos ayında yapılacak devlet başkanlığı ve milletvekili seçimlerinden sonra ise yeni Suriye hükümetinin geçici hükümetten tüm yetkileri devralacağı ifade ediliyor.
Belgede, Esadın iktidarı tam olarak nasıl bırakacağı ve bıraktıktan sonra geleceğinin ne olacağına dair bir açıklama yer almıyor. Yaklaşık beş yıl önce Esadın gitmesi gerektiğini söyleyen ABD Başkanı Barack Obama, 2017nin ocak ayında görevi yeni başkana devredecek.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Şara, Esad'ın iadesini istedi
Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Bogdanov, Esad'ın düşmesinin ardından Şam'a yapılan ilk Rus...
Kremlin: Beşar Esad'ı desteklemeye devam edeceğiz
Kremlin Sözcüsü Peskov, "Rusya, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı desteklemeye devam edecek,...
Özkiraz şantaj ve sahte belge yayınlama suçundan...
Avrasya Araştırma Şirketi'nin kurucusu Kemal Özkiraz'ın Ankara'da Muharrem İnce’nin talebi...
DÜNYA Haberleri
Tümüİran ve ABD arasındaki ateşkeste süre uzadı
ABD ve İran arasında arabulucu olan Pakistan hükümetinin kaynakları, iki ülke arasındaki...
İspanya sınırında göçmen krizi büyüyor
Yerel basındaki haberlere göre, Ceuta'ya geçme girişiminde bulunan düzensiz göçmenlerden 18'i...
Rusya Kiev i Vurdu .Ölü ve Yaralılar Var.
Saldırıda 10 kişi yaşamını yitirirken, aralarında iki çocuğun da bulunduğu 56 kişi yaralandı....
Venezuela'da deprem bilançosu ağırlaşıyor
Venezuela Sağlık Bakanı Carlos Alvarado, ülkedeki depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının...
Bu sefer olacak gibi .ABD ile İran arasındaki anlaşma 24...
ABD ile İran arasında savaşın sona erdirilmesine yönelik anlaşmada sona yaklaşıldı. Pakistan...
Filipinler de 7.8 lik Deprem
Filipinler'de 7,8 büyüklüğünde meydana gelen depremde ne oldu? Depremde 15 kişi hayatını...
Gerilim Tırmanıyor. İran İsrail'deki 2 hava üssünü hedef...
Orta Doğu'da gerilim tırmanıyor: İran, İsrail'deki Nevatim ve Tel Nof hava üslerini hedef aldı....
İsrail, Batı Şeria'daki işgalini artırıyor
Siyonist İsrail rejimi, işgal altındaki Batı Şeria'da kontrolünü artıracak yeni bir düzenlemeyi...
Pakistan'da cuma vakti camiye kanlı saldırı:
Pakistan'ın başkenti İslamabad'daki bir camiye cuma namazı sırasında bombalı saldırı yapıldı....
Tayland- , Kamboçya daki Çatışmalar Savaşa Evrildi
İki ülke birbirini sivilleri hedef almakla suçlarken sınır bölgelerinden yüz binlerce kişi...
Dürzi lider El Hicri bağımsızlık istedi!
. El Hicri, Dürzi toplumunun bağımsızlık talebini yinelerken, uluslararası aktörlere “sonsuz...
Dürzi-Bedevi çatışması yeniden başladı
İsrail ile Suriye'yi savaşın eşiğine getiren Süveyda'da tansiyon yeniden tavan yaptı. 13...




