BORSA
BIST 100 14.463,30 %0,21
Altın 6.446,78 ₺/gr %0,00
Bitcoin $64.815 %2,50
Dolar 46,32 ₺ %0,06
Euro 53,92 ₺ %0,24
Sterlin 62,34 ₺ %0,19
Gümüş 104,18 ₺/gr %0,07
Ethereum $1.770,25 %1,01
İsviçre Frangı 58,53 ₺ %0,26
Kanada Doları 33,09 ₺ %0,01
Avustralya Doları 32,72 ₺ %0,04
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 12,34 ₺ %0,06
BAE Dirhemi 12,62 ₺ %0,06
Rus Rublesi 0,64 ₺ %0,24
Çin Yuanı 6,85 ₺ %0,03
İSTANBUL 21°C 6.446,78 ₺/gr 46,32 ₺ 53,92 ₺
Anasayfa DÜNYA Halepe araştırma heyeti gönderilecek
sahin

Halepe araştırma heyeti gönderilecek

Cumartesi günü beraberindeki heyetle Şama ulaşan De Mistura, Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile bir araya geldi. Görüşmede özellikle Halepte hayata geçirilmesi planlanan ateşkes için tıkanma yaşanan n

· 3 dk okuma · 31 okunma
Halepe araştırma heyeti gönderilecek

Cumartesi günü beraberindeki heyetle Şama ulaşan De Mistura, Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile bir araya geldi. Görüşmede özellikle Halepte hayata geçirilmesi planlanan ateşkes için tıkanma yaşanan noktaların aşılması için izlenecek yol konuşuldu.

Suriye resmi haber ajansı SANAya göre görüşmede, Halepte durumun incelenmesi üzere Misturanın Şamdaki ofisinden bir heyetin Halepe gönderilmesi üzerine anlaşmaya varıldı.

Görüşmeye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Yardımcısı Faysal Mikdat ve bakan müsteşarı Ahmet Arnus da katıldı.

Muhalifler de Kiliste dondurulmuş bölgeler konusunda atılacak adımları görüşüyor.

Bölgedeki kaynaklardan alınan bilgilere göre Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) üyeleri BM Özel Temsilcisi Misturanın ortaya koyduğu planla ilgili atılacak adımlar hakkında istişareler yapıyor. 

REJİM KABUL ETMEMİŞTİ

Planla ilgili görüşmeler Suriye rejiminin daha sonra işbirliğine yanaşmaması sonucu tıkanmıştı.

Esed rejimi, Suriye sahasında gidişatın kendi lehine olduğunu düşündüğü için planla ilgili taviz vermeye yanaşmadı.

Bu yüzden devam eden görüşmelerde ilerleme sağlanamadı ve tıkanma noktasına gelindi.

BM yetkililerine göre rejim mevcut planı, daha önceki ateşkes planlarında yaptığı gibi, kuşattığı bölgelerde muhalefete dayatma yoluna gitmeye çalışıyor. BM yönetimi de bu tavra karşı çıkıyor.

DONDURULMUŞ BÖLGELER PLANI

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, Ekim ayında Suriye krizinin çözümü için yeni bir teklifte bulundu: Halepten başlayarak başka bölgelere de uygulanacak dondurulmuş bölgeler (freeze zones). Planı De Mistura ile Şamda görüşen Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, taslağı üzerinde çalışılmaya değer bulduğunu açıkladı.

Plan, hem rejim hem de muhaliflerin Halepten başlayarak belirlenmiş bazı bölgelerde ateşkes ilan etmesini öngörüyor. De Mistura, dondurulmuş bölgelerin daha sonra yapılacak müzakereler için bir başlangıç olacağını söyledi, ancak bunun ayrıntılarını ve takvimini vermedi.

De Mistura son olarak, Türkiye, İran, Suudi Arabistan, Rusya ve ABD dahil olmadan, bir formülün parçası olmadan Suriyede çözüm üretmek için yeterli kritik yoğunluk sağlanamayacak demişti.

ABD yönetimi söz konusu planı desteklediğini açıklarken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, teklifi desteklediklerini söylemiş ancak  Planda eksiklikler var, teklif iyi niyetli ama uygulama garantisi gerekiyor demişti.

HALEPTE DURUM KRİTİK

Planın öncelikli olarak uygulanması hedeflenen Halep kenti aylardır rejimin yoğun kuşatması altında.

Muhalifler Halep merkezini diğer bölgelere bağlayan 4 kilometrelik bir koridorda direnişini sürdürüyor.

Rejimin Halepi tamamen kuşatması binlerce sığınmacının daha Türkiyeye akın etmesi riskini ortaya çıkarıyor.

Şam rejimi daha önce de Humusta benzer bir şekilde yaklaşık iki yıl boyunca kuşatma uygulamış ve bölgede büyük bir insani dram yaşanmıştı.

Kuşatma altında tuttuğu bölgelere ilaç ve gıda girişine izin vermeyen rejim güçleri, bu şekilde kenti teslim olmaya mecbur bırakma politikası güdüyor.

Rejimin Humusta uyguladığı abluka, Cenevre 2 Konferansında da gündeme gelmiş, varılan anlaşma ile bölgeye gıda ve insani yardım girişine bir süre izin verilmişti.



DÜNYA Haberleri

Tümü

Bu sefer olacak gibi .ABD ile İran arasındaki anlaşma 24...

ABD ile İran arasında savaşın sona erdirilmesine yönelik anlaşmada sona yaklaşıldı. Pakistan...

3 gün önce

Filipinler de 7.8 lik Deprem

Filipinler'de 7,8 büyüklüğünde meydana gelen depremde ne oldu? Depremde 15 kişi hayatını...

9 gün önce

Gerilim Tırmanıyor. İran İsrail'deki 2 hava üssünü hedef...

Orta Doğu'da gerilim tırmanıyor: İran, İsrail'deki Nevatim ve Tel Nof hava üslerini hedef aldı....

9 gün önce

İsrail, Batı Şeria'daki işgalini artırıyor

Siyonist İsrail rejimi, işgal altındaki Batı Şeria'da kontrolünü artıracak yeni bir düzenlemeyi...

4 ay önce

Pakistan'da cuma vakti camiye kanlı saldırı:

Pakistan'ın başkenti İslamabad'daki bir camiye cuma namazı sırasında bombalı saldırı yapıldı....

4 ay önce

Tayland- , Kamboçya daki Çatışmalar Savaşa Evrildi

İki ülke birbirini sivilleri hedef almakla suçlarken sınır bölgelerinden yüz binlerce kişi...

6 ay önce

Dürzi lider El Hicri bağımsızlık istedi!

. El Hicri, Dürzi toplumunun bağımsızlık talebini yinelerken, uluslararası aktörlere “sonsuz...

9 ay önce

Dürzi-Bedevi çatışması yeniden başladı

İsrail ile Suriye'yi savaşın eşiğine getiren Süveyda'da tansiyon yeniden tavan yaptı. 13...

11 ay önce

Hindistan da Yolcu Uçağı Yerleşim Birimine Düştü

Hindistan da Londra Gatwick Havalimanı'na giden bir yolcu uçağı kalkıştan 1 dakika sonra...

1 yıl önce

ABD vatandaşlarına Irak Seyahat Uyarısı

İran'dan gelen "Çatışma çıkarsa Amerikan üslerini vururuz" çıkışının ardından ABD Bağdat...

1 yıl önce

Avusturya'da ortaokula silahlı saldırı!

Avusturya'nın Graz kentinde bir okula saldırı gerçekleşti. İlk bilgilere göre, saldırıda en 10...

1 yıl önce

Trump savaş birliklerini sahaya sürdü

Sokakların karıştığı ABD'de Savunma Bakanlığı, Los Angeles'ta devam eden protestoları kontrol...

1 yıl önce