Kuzey Koreye büyük darbe
Kuzey Korenin nükleer faaliyetlerine devam etmesi nedeniyle bu ülkeye yeni yaptırımlar getiren BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı, oybirliği ile kabul edildi. ABD tarafından BM Şartının güç kullanma
Kuzey Korenin nükleer faaliyetlerine devam etmesi nedeniyle bu ülkeye yeni yaptırımlar getiren BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı, oybirliği ile kabul edildi.
ABD tarafından BM Şartının güç kullanma yetkisini düzenleyen 7. bölümü altında kaleme alınan karar tasarısına Türkiyenin de aralarında olduğu 50 civarında ülke destek verdi. Konseydeki oylamada 15 üyenin tamamı olumlu oy kullandı.
Kararda, Kuzey Koreye giden ve bu ülkeden çıkan tüm kargolara şüpheli madde taşıyormuş muamelesi yapılarak tüm BM üyesi ülkelere bu kargoları inceleme zorunluluğu getirildi.
Kuzey Koreye hafif silahlarla konvansiyonel silah satışına sınırlama istenen kararda bu ülkeden kömür ve demir alınması yasaklanırken altın, titanyum ve benzeri yer altı kaynaklarının alınması da sınırlandırıldı.
Kararda Kuzey Koreye roket yakıtı da dahil olmak üzere hava taşıtı yakıtı satışı da yasaklanıyor ve ülkelerden illegal faaliyetlere katıldığı tespit edilen Kuzey Koreli diplomatları sınır dışı etmeleri isteniyor.
Kuzey Kore bankalarını hedef alan finansal yaptırımlara da yer verilen metinde, bu ülkenin nükleer programıyla ilişkili tüm birey ve kurumların mal varlıklarının da uluslararası finans sistemi tarafından dondurulması talep ediliyor.
Kararda, Kuzey Koreye pahalı saatler, kar aracı gibi lüks tüketim mazlemelerinin satışı da yasaklanıyor.
Kuzey Korenin ocak ayında balistik füze denemesi ve şubat ayında uydu fırlattığını açıklamasının ardından bölgede gerilim artmış ve Güney Kore, Japonya ve ABD bu ülkeye yeni yaptırımlar uygulanması çağrısı yapmıştı.
BM Güvenlik Konseyi 2006 yılından bu yana Kuzey Korenin nükleer faaliyetlerini engellemek için dört ayrı karar çıkardı ancak bu kararların etkili şekilde uygulanmaması nedeniyle Kuzey Kore nükleer faaliyetlerini sürdürdü.
ABDnin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, tasarıya ilişkin daha önce yaptığı açıklamada, Eğer bu tasarı kabul edilirse, BMGKnın son 20 yıldan fazla bir süredir uygulayacağı en sert yaptırımlar dizisini içerecek demişti.
AA
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
İranın nükleer programı ve müzakerelerin kronolojisi
İranın nükleer programına 2012de hız vermesi özellikle Batı...
Türkiyeden Kuzey Koreye kınama
Bakanlıktan yapılan açıklamada, denemenin Birleşmiş Milletler...
Kuzey Koreden ABDye: Kırmızı çizgiyi geçtiniz
Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı ABD işleri sorumlusu Hun Song...
DÜNYA Haberleri
TümüRusya Kiev i Vurdu .Ölü ve Yaralılar Var.
Saldırıda 10 kişi yaşamını yitirirken, aralarında iki çocuğun da bulunduğu 56 kişi yaralandı....
Venezuela'da deprem bilançosu ağırlaşıyor
Venezuela Sağlık Bakanı Carlos Alvarado, ülkedeki depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının...
Bu sefer olacak gibi .ABD ile İran arasındaki anlaşma 24...
ABD ile İran arasında savaşın sona erdirilmesine yönelik anlaşmada sona yaklaşıldı. Pakistan...
Filipinler de 7.8 lik Deprem
Filipinler'de 7,8 büyüklüğünde meydana gelen depremde ne oldu? Depremde 15 kişi hayatını...
Gerilim Tırmanıyor. İran İsrail'deki 2 hava üssünü hedef...
Orta Doğu'da gerilim tırmanıyor: İran, İsrail'deki Nevatim ve Tel Nof hava üslerini hedef aldı....
İsrail, Batı Şeria'daki işgalini artırıyor
Siyonist İsrail rejimi, işgal altındaki Batı Şeria'da kontrolünü artıracak yeni bir düzenlemeyi...
Pakistan'da cuma vakti camiye kanlı saldırı:
Pakistan'ın başkenti İslamabad'daki bir camiye cuma namazı sırasında bombalı saldırı yapıldı....
Tayland- , Kamboçya daki Çatışmalar Savaşa Evrildi
İki ülke birbirini sivilleri hedef almakla suçlarken sınır bölgelerinden yüz binlerce kişi...
Dürzi lider El Hicri bağımsızlık istedi!
. El Hicri, Dürzi toplumunun bağımsızlık talebini yinelerken, uluslararası aktörlere “sonsuz...
Dürzi-Bedevi çatışması yeniden başladı
İsrail ile Suriye'yi savaşın eşiğine getiren Süveyda'da tansiyon yeniden tavan yaptı. 13...
Hindistan da Yolcu Uçağı Yerleşim Birimine Düştü
Hindistan da Londra Gatwick Havalimanı'na giden bir yolcu uçağı kalkıştan 1 dakika sonra...
ABD vatandaşlarına Irak Seyahat Uyarısı
İran'dan gelen "Çatışma çıkarsa Amerikan üslerini vururuz" çıkışının ardından ABD Bağdat...




