BORSA
BIST 100 13.536,84 %4,76
Altın 6.785,55 ₺/gr %0,53
Bitcoin $71.835 %4,65
Dolar 44,53 ₺ %0,19
Euro 52,06 ₺ %0,47
Sterlin 59,85 ₺ %0,73
Gümüş 107,90 ₺/gr %3,04
Ethereum $2.228,74 %6,33
İsviçre Frangı 56,32 ₺ %0,70
Kanada Doları 32,17 ₺ %0,12
Avustralya Doları 31,41 ₺ %0,92
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01
Suudi Riyali 11,88 ₺ %0,12
BAE Dirhemi 12,12 ₺ %0,19
Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,23
Çin Yuanı 6,52 ₺ %0,18
İSTANBUL 17°C 6.785,55 ₺/gr 44,53 ₺ 52,06 ₺
Anasayfa DÜNYA Tecavüz için özel sahneler vardı

Tecavüz için özel sahneler vardı

 Savaşın üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen maruz kaldığı işkencelerin izlerini hala silemeyen Efendiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, o dönemde esir tutulduğu kam

10.05.2015 - 06:35 · 4 dk okuma
0Yorumlar
Tecavüz için özel sahneler vardı

 Savaşın üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen maruz kaldığı işkencelerin izlerini hala silemeyen Efendiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, o dönemde esir tutulduğu kamplarda tanıklık ettiği o günleri anlattı.

 1992 yılının nisan ayında, Yugoslav Halk Ordusu (JNA), Bosna Sırp Cumhuriyeti Ordusu (VRS) ve Sırp milisler tarafından işgal edilen Zvornik yakınındaki Diviç kasabasında esir alındığını belirten Efendiç, 13 ay boyunca ülkenin doğusundaki üç farklı toplama kampında esir olarak tutulduğunu söyledi.

 Yeryüzündeki cehennem olarak nitelendirdiği Çelopek Toplama Kampında, alnına bıçakla haç çizildiğini anlatan Efendiç, aynaya her baktığında o günleri yeniden hatırladığını vurguladı.

 Efendiç, Çelopek Toplama Kampında kendisiyle birlikte toplam 173 esirin bulunduğunu aktararak, maruz kaldığı zulüm ve işkenceler yüzünde birçok kez kendisini öldürmeleri için yalvardığını söyledi.

 Savaşın izlerinin sadece bedenine değil, ruhunun derinliklerine de kazındığını ifade eden Efendiç, Dayağa, açlığa ve susuzluğa alışmıştım. Ölmeye hazırdım. Drina Nehri kıyısındaki bu şehre cehennem inmiş gibiydi şeklinde konuştu.

 Efendiç, Çelopek Toplama Kampında tecavüze uğradığını anlatarak, Kampta cinsel istismar vardı. Bizi soydular. Çocukları babalarıyla cinsel ilişkiye zorladılar. Ellerine ne geçtiyse, sopayla, zincirle bizi dövdüler diye konuştu.

- Tecavüz için özel sahneler vardı

Kamptaki en büyük işkencenin ise Sırpların en büyük dini bayramı olan Aziz Vitus Gününün kutlandığı 28 Haziran 1992 günü yaşandığını anlatan Efendiç, Esirlerin kulaklarını, parmaklarını ve cinsel organlarını kestiler. Bu yetmezmiş gibi kestikleri organları esirlere yedirdiler ifadesini kullandı.

 Efendiç, kampta tecavüzler için özel bir sahnenin bulunduğunu belirterek, Oraya çıkıp, dediklerini yapmamızı söylüyorlardı. Dediklerini yapmayanları silahla ya da kesici aletlerle öldürüyorlardı. Kuzenlerin, kardeşlerin, baba ile oğlun bu sahneye çıkmasını emrediyorlardı. Gerisi çok korkunç ve çok çirkin dedi.

 - Hala uyuyamıyorum

 Yaşadıklarını eşinden dahi saklamaya çalıştığını, geceleri hala uyuyamadığını ve o günleri hatırladığını anlatan Efendiç, şunları söyledi:

 Hepsi yetmezmiş gibi, bir de alnıma haç kazıdılar. Ailemi, komşularımı öldürdüler. Tüm bunlara rağmen yaşamak zorundayım. Artık yaşamayı aldığım ilaçlarla ayakta durmak olarak görüyorum. Uyuyamıyorum, yemek yiyemiyorum. Alnıma kazınan haçı saklamak için yıllarca şapka taktım, aynaya bakmamak için uğraştım. Bizlere bunları yapan Sırp askerlerin yaptıklarından zevk aldıklarını anımsıyorum. Karıncayı bile incitemeyen bu insanlara yapılan bu zulme aklım ermiyor.

 Çelopek Toplama Kampından sonra Biyelina şehri yakınlarındaki Batkoviçteki toplama kamplarına götürüldüğünü ifade eden Efendiç, burada da işkenceye maruz kaldığını, çatışmalarda canlı duvar olarak kullanıldıklarını kaydetti.

 Efendiç, kardeşinin de Sırp askerlerce esir alındığını belirterek, savaştan sonra kardeşinin sadece kafatasına ulaşabildiklerini anlattı.

 1992 yılı nisan ayında kurulan Batkoviç Toplama Kampında yaklaşık 4 bin sivil işkencelere maruz kaldı.

 Kuyruk lakaplı Duşan Vuçkoviç, Batkoviçteki toplama kamplarında yaşananlardan suçlu bulunarak 10 yıl hapse mahkum edildi. Vuçkoviç, Belgrad Merkez cezaevindeki hücresinde 2005 yılında ölü bulundu.

 Bosna Hersekteki Toplama Kampı Mağdurları Birliğinin verilerine göre, 1992-1995 yılları arasında, toplam 657 toplama kampı kuruldu. Yaklaşık 200 bin sivilin esir tutulduğu bu ölüm kamplarında 30 bine yakın insan öldürüldü, yaklaşık 25 bin kadın ve erkek tecavüze uğradı.

Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

DÜNYA Haberleri

Tümü

İsrail, Batı Şeria'daki işgalini artırıyor

Siyonist İsrail rejimi, işgal altındaki Batı Şeria'da kontrolünü artıracak yeni bir düzenlemeyi...

2 ay önce

Pakistan'da cuma vakti camiye kanlı saldırı:

Pakistan'ın başkenti İslamabad'daki bir camiye cuma namazı sırasında bombalı saldırı yapıldı....

2 ay önce

Tayland- , Kamboçya daki Çatışmalar Savaşa Evrildi

İki ülke birbirini sivilleri hedef almakla suçlarken sınır bölgelerinden yüz binlerce kişi...

4 ay önce

Dürzi lider El Hicri bağımsızlık istedi!

. El Hicri, Dürzi toplumunun bağımsızlık talebini yinelerken, uluslararası aktörlere “sonsuz...

7 ay önce

Dürzi-Bedevi çatışması yeniden başladı

İsrail ile Suriye'yi savaşın eşiğine getiren Süveyda'da tansiyon yeniden tavan yaptı. 13...

9 ay önce

Hindistan da Yolcu Uçağı Yerleşim Birimine Düştü

Hindistan da Londra Gatwick Havalimanı'na giden bir yolcu uçağı kalkıştan 1 dakika sonra...

10 ay önce

ABD vatandaşlarına Irak Seyahat Uyarısı

İran'dan gelen "Çatışma çıkarsa Amerikan üslerini vururuz" çıkışının ardından ABD Bağdat...

10 ay önce

Avusturya'da ortaokula silahlı saldırı!

Avusturya'nın Graz kentinde bir okula saldırı gerçekleşti. İlk bilgilere göre, saldırıda en 10...

10 ay önce

Trump savaş birliklerini sahaya sürdü

Sokakların karıştığı ABD'de Savunma Bakanlığı, Los Angeles'ta devam eden protestoları kontrol...

10 ay önce

Hollanda Başbakanı istifa etti

Hollanda'da koalisyon hükümetinde "sığınmacılar" konusunda yaşanan anlaşmazlık istifa getirdi....

10 ay önce

İsrail’den Lazkiye’ye hava saldırısı!

İsrail ordusu, Suriye'nin Lazkiye kentinin Ceble ilçesine hava saldırısı düzenledi; saldırıda bir...

10 ay önce

Putin'in Zelensky ile görüşmesi anlaşmaya varılırsa...

İstanbul'da gerçekleştirilen Türkiye-Rusya-Ukrayna üçlü toplantısının ardından Kremlin'den konuya...

11 ay önce