Tüm dünya Türkiyeyi takdir etmeli
Dünya Haberleri Tüm dünya Türkiyeyi takdir etmeli haberi DEAŞ terör örgütü İngilteredeki gençleri etkilemesiyle ilgili, İngilterenin ilk Müslüman kraliyet başsavcısı Afzal şok açıklamalarda bulund
DEAŞ terör örgütü İngilteredeki gençleri etkilemesiyle ilgili, İngilterenin ilk Müslüman kraliyet başsavcısı Afzal şok açıklamalarda bulundu.
İngiltere in ilk Müslüman kraliyet başsavcısı Nazir Afzal, İngilteredeki Müslümanların DEAŞtan Beatles ya da One Direction pop müzik gruplarından etkilendikleri gibi etkilendiğini belirterek, DEAŞ ne yazık ki kendini çok iyi ve zekice pazarlıyor. İngiliz Müslüman genç erkekler onlar gibi olmak istiyor, İngiliz Müslüman genç kızlar ise onlarla birlikte olmak istiyor dedi.
Ülkede töre cinayeti, zorla evlilik gibi davalara savcılık yapmakla tanınan ve 2005 yılında kraliyet nişanına layık görülen Afzal, İngiliz gençlerin Suriyeye gidiş nedenlerinin altında birkaç unsur olduğunu söyledi. Afzal, Öncelikle bu kişilerin çocuk oldukları unutulmamalı. Bu çocuklara, İngilteredekinden daha iyi bir dünya, daha iyi bir yaşam vadediliyor, kafaları yıkanıyor. Çocuklar ailelerinden ve arkadaşlarından uzaklaştırılıyor diye konuştu.
İngilterede özellikle Müslüman ailelerde çocuklarla ebeveynler arasında büyük bir iletişim kopukluğu olduğunu ifade eden Nazir Afzal, şunları kaydetti:
İngilteredeki Müslüman toplumda bir kaçış isteği mevcut ve bunu İngiltereden kaçarak gösteriyorlar. Özellikle Müslüman ailelerde ebeveynler çocukları evde oturuyorlarsa iyi iş çıkardıklarını düşünüyorlar. Genç kızlar dışarıda erkeklerle gezmiyorsa, zararlı maddeler kullanmıyorsa bundan memnun oluyorlar. Ancak çocuklarının evde ne yaptıklarını gözden kaçırıyorlar, özellikle de internette ne yaptıklarını bilmiyorlar. İnternet, İngiltere in sokaklarından çok daha tehlikeli. Bu çocuklar kolayca internette DEAŞ ya da başka aşırıcı grupların hedefi haline gelebiliyor.
İngiliz Müslümanlar kimlik krizi yaşıyor
Afzal, kolaylıkla yönlendirildikleri ve manipüle edildikleri için gençlerin DEAŞın propagandasına inandıklarını savundu. Afzal, 1960larda İngilterede Beatles grubuna duyulan hayranlıktan dolayı Beatlemania diye bir kavram kullanılmaya başlanmıştı. Tüm erkekler onlar gibi olmak istiyor, tüm kızlar da onlarla birlikte olmak istiyordu. Günümüzde One Direction, Justin Bieber gibi pop sanatçısı ve gruplarıyla ilgili de aynı şeyleri görüyoruz. DEAŞ de aynı şeyi yapıyor ve kendini ne yazık ki çok iyi ve zekice pazarlıyor ifadelerini kullandı.
Hükümetin, yerel yönetimlere ve toplumlara daha fazla yönelerek aşırıcılıkla mücadele çalışmaları yürütmesi gerektiğini kaydeden Nazir Afzal, Hükümetin yönettiği, yukarıdan aşağıya doğru yönelen bir yaklaşım yerine mahalleler düzeyinde, toplumların güvendiği kişilere ulaşarak bu soruna yönelmeliyiz dedi.
Bazı İngiliz Müslümanların kimlik krizi yaşadığını dile getiren Afzal, bu kişilerin hayatta bir amaçlarının olmadığını, önlerinde önemli bir başarı örneğinin bulunmadığını belirtti. Afzal, sözlerini şöyle sürdürdü:
Bazıları DEAŞın propaganda videolarını izleyerek kendilerine rol model seçiyor. İngilterede başarılı olmuş ve meslek sahibi Müslümanların ortaya çıkarak, bu gençlere yardım etmesi gerektiğini düşünüyorum. Ailelerin de çocuklarını eğitime daha fazla yönlendirmeleri gerekiyor. Bu çocukların geleceklerini Suriyede bir terör örgütünün yanında değil, İngilterede görmeleri gerekiyor.
Tüm dünya Türkiyeyi takdir etmeli
Türkiye in Suriyeli sığınmacılar konusunda büyük bir yük taşıdığını ve çok sayıda Suriyeliye ev sahipliği yaptığını belirten Afzal, Bu yükü üstlendiği için tüm dünya Türkiyeyi takdir etmelidir. Türkiye, sınırlarında güvenliği sağlamak için büyük çaba sarfediyor. Son dönemde Türkiye in, Suriyeye gitmek isteyen İngilizleri ülkelerine geri gönderdiğini de görüyoruz. Türkiye bu konuda elinden gelen herşeyi yapmaktadır. DEAŞle çok uluslu ve işbirliği içinde mücadele edilmelidir. İngiliz hükümetinin, Türkiye in İngiliz vatandaşlarının Suriyeye gitmelerini önlemedeki işbirliğinden çok memnun olduğunu duydum diye konuştu.
İngiltere Kraliyet Savcılık Servisinde çalışan ilk Müslüman kraliyet savcısı Nazir Afzal kariyeri boyunca, kadın hakları, zorla evlilik, töre cinayeti gibi konulardaki davalara baktı. Afzal, çalışmalarından dolayı 2005 yılında kraliyet nişanına layık görüldü. İngiltere Kraliyet Savcılığı Servisi, ceza soruşturmalarında polis ve diğer soruşturma ajanslarına hukuki tavsiyede bulunuyor. Bu tavsiye sonucu, zanlının cezai suçlardan sulh ceza mahkemesi veya kraliyet mahkemesinde yargılanıp yargılanmamasına karar veriliyor.
1991 yılında Kraliyet Savcılık Servisinde çalışmaya başlayan ve 2011den bu yılın başına kadar da aynı kurumda başsavcı olarak çalışan Afzal, geçmişte basına da yansıyan önemli davalar için görevlendirildi. 1996 yılında Prenses Dianayı gizlice takip eden bir kişinin davası ile 2005 yılında İngiliz basınında geniş yer bulan Pakistan asıllı İngiltere vatandaşı Samaira Nazirin töre cinayeti sonucu öldürülmesi davalarına baktı.
İngiltereden Suriyeye ve Iraka yaklaşık 600 İngiliz vatandaşının DEAŞ saflarında savaşmak için gittiği tahmin ediliyor. Gidenler arasında genç kızlar ve kadınlar da bulunuyor. Son dönemde Suriyeye gitmek isteyen İngiliz vatandaşlarının Türkiyede gözaltına alınarak, İngiltereye geri gönderildiği biliniyor.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
İsrail, Batı Şeria'daki işgalini artırıyor
Siyonist İsrail rejimi, işgal altındaki Batı Şeria'da kontrolünü artıracak yeni bir düzenlemeyi...
Pakistan'da cuma vakti camiye kanlı saldırı:
Pakistan'ın başkenti İslamabad'daki bir camiye cuma namazı sırasında bombalı saldırı yapıldı....
Tayland- , Kamboçya daki Çatışmalar Savaşa Evrildi
İki ülke birbirini sivilleri hedef almakla suçlarken sınır bölgelerinden yüz binlerce kişi...
DÜNYA Haberleri
Tümüİsrail, Batı Şeria'daki işgalini artırıyor
Siyonist İsrail rejimi, işgal altındaki Batı Şeria'da kontrolünü artıracak yeni bir düzenlemeyi...
Pakistan'da cuma vakti camiye kanlı saldırı:
Pakistan'ın başkenti İslamabad'daki bir camiye cuma namazı sırasında bombalı saldırı yapıldı....
Tayland- , Kamboçya daki Çatışmalar Savaşa Evrildi
İki ülke birbirini sivilleri hedef almakla suçlarken sınır bölgelerinden yüz binlerce kişi...
Dürzi lider El Hicri bağımsızlık istedi!
. El Hicri, Dürzi toplumunun bağımsızlık talebini yinelerken, uluslararası aktörlere “sonsuz...
Dürzi-Bedevi çatışması yeniden başladı
İsrail ile Suriye'yi savaşın eşiğine getiren Süveyda'da tansiyon yeniden tavan yaptı. 13...
Hindistan da Yolcu Uçağı Yerleşim Birimine Düştü
Hindistan da Londra Gatwick Havalimanı'na giden bir yolcu uçağı kalkıştan 1 dakika sonra...
ABD vatandaşlarına Irak Seyahat Uyarısı
İran'dan gelen "Çatışma çıkarsa Amerikan üslerini vururuz" çıkışının ardından ABD Bağdat...
Avusturya'da ortaokula silahlı saldırı!
Avusturya'nın Graz kentinde bir okula saldırı gerçekleşti. İlk bilgilere göre, saldırıda en 10...
Trump savaş birliklerini sahaya sürdü
Sokakların karıştığı ABD'de Savunma Bakanlığı, Los Angeles'ta devam eden protestoları kontrol...
Hollanda Başbakanı istifa etti
Hollanda'da koalisyon hükümetinde "sığınmacılar" konusunda yaşanan anlaşmazlık istifa getirdi....
İsrail’den Lazkiye’ye hava saldırısı!
İsrail ordusu, Suriye'nin Lazkiye kentinin Ceble ilçesine hava saldırısı düzenledi; saldırıda bir...
Putin'in Zelensky ile görüşmesi anlaşmaya varılırsa...
İstanbul'da gerçekleştirilen Türkiye-Rusya-Ukrayna üçlü toplantısının ardından Kremlin'den konuya...




