BORSA
BIST 100 14.652,95 %1,24
Altın 7.157,45 ₺/gr %0,63
Bitcoin $78.685 %1,52
Dolar 48,12 ₺ %0,06
Euro 56,20 ₺ %0,03
Sterlin 65,62 ₺ %0,08
Gümüş 106,14 ₺/gr %0,01
Ethereum $2.455,51 %1,15
İsviçre Frangı 59,89 ₺ %0,21
Kanada Doları 34,71 ₺ %0,10
Avustralya Doları 34,56 ₺ %0,29
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 12,82 ₺ %0,05
BAE Dirhemi 13,11 ₺ %0,10
Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,59
Çin Yuanı 7,16 ₺ %0,02
İSTANBUL 28°C 7.157,45 ₺/gr 48,12 ₺ 56,20 ₺
Anasayfa DÜNYA Tusk, Türkiye\'yi Kıbrıs\'ın egemenlik haklarına saygı du...
fatihaktuel

Tusk, Türkiye\'yi Kıbrıs\'ın egemenlik haklarına saygı duymaya çağırdı

AB Konseyi Başkanı Tusk, Türkiye ile Doğu Akdeniz\'de yaşanan doğalgaz gerginliğinde AB üyesi Kıbrıs Rum Cumhuriyeti\'nin arkasında olduklarını açıkladı. Tusk, Türkiye\'yi Kıbrıs\'ın egemenlik hakları

· 4 dk okuma · 78 okunma
0Yorumlar
Tusk, Türkiye\'yi Kıbrıs\'ın egemenlik haklarına saygı duymaya çağırdı

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB\'nin tek vücut halinde, Doğu Akdeniz\'de doğalgaz arama faaliyetleri nedeniyle Türkiye ile gerilim yaşayan Kıbrıs\'ın arkasında olduğunu ifade etti. Romanya\'nın Sibiu kentinde düzenlenen gayriresmi AB zirvesinde konuya değinen Tusk, Birlik olarak Türkiye\'den, üye bir ülkenin egemenlik haklarına saygı duymasını beklediklerini dile getirerek, Kıbrıs\'ın ve Avrupa Birliği\'nin gelişmeleri dikkatle takip edeceğini vurguladı.

FATİH GEMİSİNE BİR 
FIKATEYN EŞLİK EDİYOR

Güney Kıbrıslı yetkililer, Türk sondaj gemisi Fatih\'in, adanın güneybatısında, Paphos kentinin 68 kilometre açığında demir attığını ancak henüz sondaj çalışmasına başlamadığını belirtiyor. Yetkililer ayrıca Fatih gemisine bazı destek gemileriyle Türk Deniz Kuvvetleri\'ne bağlı bir fırkateynin de eşlik ettiğini kaydediyor.

AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti\'nin Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis de, Türkiye\'nin girişimlerini 1974 Kıbrıs Harekatı\'na benzeterek, Ankara\'nın faaliyetlerinin işgal ile eş değer olduğunu savundu. Anastasiadis, zirve öncesinde, Akdeniz\'in doğusunda doğalgaz arama çalışmaları yapan Türkiye\'ye karşı Birlik ülkelerinin ortak tavır içinde olmaları gerektiğini ifade etmişti.
40 milyar euro hacimli doğalgaz yatakları

40 MİLYAR EURO HACİMLİ
DOĞALGAZ YATAKLARI

 

Amerikan enerji şirketi ExxonMobil\'in araştırmalarına göre Kıbrıs\'ın güneyindeki yataklarda 227 milyar metreküp civarında doğalgaz olduğu tahmin ediliyor. Bu da 40 milyar eurodan fazla ekonomik getiri anlamına geliyor.

Kıbrıs Cumhuriyeti\'ni tanımayan Türkiye, Kıbrıs sorunu çözülmeden ve Kıbrıslı Türklerin onayı alınmadan bölgede doğalgaz arama çalışması yapılmasına karşı olduğunu defalarca belirtti. Uluslararası toplum tarafından tanınan Kıbrıs Cumhuriyeti hükümeti ise, bu tarz maden arama çalışmalarının her egemen devlet için bir hak olduğunu belirterek Türkiye\'nin taleplerine karşı çıkıyor.

GÜNEY KIBRIS-İSARİL-YUNAN ORTAKLIĞI

Akdeniz\'in doğusunda doğalgaz arama ve çıkarma konusunda tartışmalar sürerken, bir yandan da söz konusu doğalgazın ticaretiyle ilgili devletler arası görüşmeler devam ediyor. Son olarak geçtiğimiz Mart ayında İsrail\'in başkenti Kudüs\'te bir araya gelen İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Kıbrıslı Rumların lideri Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Aleksis sipras ve Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kıbrıs\'ın güneyinde çıkarılacak doğalgazın Avrupa\'ya taşınması için inşa edilmesi planlanan boru hattı projesini görüşmüştü.

2 bin 100 kilometre uzunluğunda olması ve 2025 yılında faaliyete girmesi planlanan boru hattının maliyetinin yaklaşık 6 milyar euro olacağı tahmin ediliyor. Boru hattının, Akdeniz\'in doğusunda, Kıbrıs ve İsrail\'in egemenlik sahalarında çıkarılacak doğalgazın Girit üzerinden Yunanistan\'a, oradan da İtalya\'ya taşınmasında kullanılması planlanıyor.

kaynak: Deutsche Welle Türkçe



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

DÜNYA Haberleri

Tümü

İran ve ABD arasındaki ateşkeste süre uzadı

ABD ve İran arasında arabulucu olan Pakistan hükümetinin kaynakları, iki ülke arasındaki...

14 gün önce

İspanya sınırında göçmen krizi büyüyor

Yerel basındaki haberlere göre, Ceuta'ya geçme girişiminde bulunan düzensiz göçmenlerden 18'i...

26 gün önce

Rusya Kiev i Vurdu .Ölü ve Yaralılar Var.

Saldırıda 10 kişi yaşamını yitirirken, aralarında iki çocuğun da bulunduğu 56 kişi yaralandı....

1 ay önce

Venezuela'da deprem bilançosu ağırlaşıyor

Venezuela Sağlık Bakanı Carlos Alvarado, ülkedeki depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının...

2 ay önce

Bu sefer olacak gibi .ABD ile İran arasındaki anlaşma 24...

ABD ile İran arasında savaşın sona erdirilmesine yönelik anlaşmada sona yaklaşıldı. Pakistan...

2 ay önce

Filipinler de 7.8 lik Deprem

Filipinler'de 7,8 büyüklüğünde meydana gelen depremde ne oldu? Depremde 15 kişi hayatını...

2 ay önce

Gerilim Tırmanıyor. İran İsrail'deki 2 hava üssünü hedef...

Orta Doğu'da gerilim tırmanıyor: İran, İsrail'deki Nevatim ve Tel Nof hava üslerini hedef aldı....

2 ay önce

İsrail, Batı Şeria'daki işgalini artırıyor

Siyonist İsrail rejimi, işgal altındaki Batı Şeria'da kontrolünü artıracak yeni bir düzenlemeyi...

6 ay önce

Pakistan'da cuma vakti camiye kanlı saldırı:

Pakistan'ın başkenti İslamabad'daki bir camiye cuma namazı sırasında bombalı saldırı yapıldı....

6 ay önce

Tayland- , Kamboçya daki Çatışmalar Savaşa Evrildi

İki ülke birbirini sivilleri hedef almakla suçlarken sınır bölgelerinden yüz binlerce kişi...

8 ay önce

Dürzi lider El Hicri bağımsızlık istedi!

. El Hicri, Dürzi toplumunun bağımsızlık talebini yinelerken, uluslararası aktörlere “sonsuz...

11 ay önce

Dürzi-Bedevi çatışması yeniden başladı

İsrail ile Suriye'yi savaşın eşiğine getiren Süveyda'da tansiyon yeniden tavan yaptı. 13...

1 yıl önce