100 liraya ikinci emekli maaşı
100 LİRADAN BAŞLAYACAK Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, özel emeklilik planlarına yönelik bir uygulama olan Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES) otomatik kat
100 LİRADAN BAŞLAYACAK
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, özel emeklilik planlarına yönelik bir uygulama olan Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES) otomatik katılıma geçileceğini söyledi. Mevzuat düzenlemelerinin son aşamaya geldiğini, Ekonomi Koordinasyon Kurulunda (EKK) yapılacak değerlendirmenin ardından taslağı en kısa sürede Meclise sunacaklarını ifade eden Şimşek, İşçi ayda en az 100 lira ödeyerek emekli olabilecek dedi.
HERHANGİ BİR İŞLEM YOK!
Mehmet Şimşek, Tasarlanan yapı, uluslararası uygulamalara benzer biçimde, kişilerin kendilerince herhangi bir işlem yapmalarına gerek kalmadan, otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi ile tanıştırılması ve bu yolla ikinci bir emeklilik geliri elde etmeleri imkanı sunulması ve sonrasında kişilere istedikleri zaman paralarını çekerek sistemden ayrılabilme imkanı verilmesi esasına dayanıyor ifadelerini kullandı.
MEVCUT ÇALIŞANLAR DAHİL
Mehmet Şimşek, mevcut çalışanlar, yeni işe girenler ve iş değiştirenlerden 45 yaşın altında olanların otomatik olarak sisteme dahil edileceğini söyledi. Halihazırda, toplam ücretli çalışan sayısının yaklaşık 18 milyon olduğuna işaret eden Şimşek, sistem kapsamına 45 yaş altındaki kişilerin dahil edilmesi varsayıldığında yaklaşık 13 milyon kişinin otomatik emeklilik sistemine gireceğini ifade etti.
6 AY SONRA AL PARANI ÇIK
Sisteme ödenen katkı payları ve bunların getirilerinin, aynı BESte olduğu gibi kişilerin kendi adlarına açılan bireysel hesaplarda tutulacağını vurgulayan Şimşek, kişilerin 6 aylık zorunlu kalış sürecinin ardından isterlerse sistemden paralarını çekerek ayrılabileceğine dikkati çekti. Şimşek, otomatik katılım sisteminde BEStekine benzer bir devlet katkısı (yüzde 25) desteğinin öngörüldüğünü ifade etti.
ÖRNEK HESAPLAMA
¦ 25 yaşındaysanız ve BESe her ay düzenli olarak 110 lira yatırırsanız, 56 yaşında emekliliğe hak kazandığınızda; muhtemel birikiminiz 61 binin biraz üzerinde olacak. Bunun 49 bini birikiminiz ve getirisi, 12 bin 419 lirası da devlet katkısı ve devlet katkısının getirisidir.
¦ 30 yaşında, aylık 200 lira katkı payı ödeyerek sisteme girerseniz; emekliliğinizde, birikiminiz 93 bin liraya yakın olacak. Bunun 74 bini sizin birikiminiz ve getirisi, 18 bin 500 lirası da devlet katkısı ve getirisidir.
¦ 40 yaşında sisteme girdiniz, aylık da 300 lira ödeyeceksiniz. 56 yaşında birikiminiz 83 bin lirayı bulur. Bunun 66 bin lirası birikiminiz, 16 bin 600 lirası da devlet katkınızdır.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Mart ayı enflasyonu belli oldu
Enflasyon, martta aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 30,87 oldu.
Kripto Para Piyasasında 100 Milyar Dolar Buhar Oldu.
Kripto para piyasasında son 24 saatte yaşanan sert satışlarla birlikte toplam piyasa değerinden...
Kapalıç arşı Altın Satışlarını Durdurdu.
Kuyumculardaki alım-satım makası 500 TL seviyesine ulaştığı için birçok dükkan altın satışını...
EKONOMİ Haberleri
TümüMart ayı enflasyonu belli oldu
Enflasyon, martta aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 30,87 oldu.
Kripto Para Piyasasında 100 Milyar Dolar Buhar Oldu.
Kripto para piyasasında son 24 saatte yaşanan sert satışlarla birlikte toplam piyasa değerinden...
Kapalıç arşı Altın Satışlarını Durdurdu.
Kuyumculardaki alım-satım makası 500 TL seviyesine ulaştığı için birçok dükkan altın satışını...
Merkez Bankası 250 Baz Puan İndirime Gitiit
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli...
Borsada açığa satışta bir günlük sınırlama
Borsa İstanbul'dan KAP'a yapılan açıklama göre, 24 Şubat seansında, BIST 50 paylarında açığa...
Türkiye'den 7 milyar dolarlık anlaşma!
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "7 milyar dolara yakın yatırımı Türkiye'ye...
Politika Faizi Yüzde 45 e indi
Yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo...
Kira Artış Oranı Yüzde 58,51 oldu.
Konut kiralarında yüzde 25 zam tavanının kaldırılması ve aralık ayı enflasyonunun açıklanması...
Eylül ayı enflasyonu açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayında tüketici enflasyonunun yüzde 2,97 olduğunu, yıllık...
7 Bin TL Üzeri Alışverişlerde Yeni Dönem
Hazine ve Maliye Bakanlığı, alışverişlerde ödeme yöntemlerine dair önemli bir taslak düzenleme...
Vergide sistem değişiyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflere kolaylık sağlayacak yeni uygulamalar için harekete geçti.
Borsa İstanbul iki kez devre kesti
Global borsalardaki gerileme Borsa İstanbul'a da sıçradı. BIST 100 endeksi güne -703,78 puan...




