BORSA
BIST 100 11.721,72 %2,89
Altın 6.633,21 ₺/gr %0,03
Bitcoin $80.883 %0,84
Dolar 49,56 ₺ %0,10
Euro 55,77 ₺ %0,12
Sterlin 66,15 ₺ %0,39
Gümüş 90,76 ₺/gr %0,67
Ethereum $2.346,63 %2,98
İsviçre Frangı 60,17 ₺ %0,47
Kanada Doları 35,06 ₺ %0,44
Avustralya Doları 34,44 ₺ %0,48
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 13,20 ₺ %0,21
BAE Dirhemi 13,50 ₺ %0,11
Rus Rublesi 0,59 ₺ %0,49
Çin Yuanı 7,41 ₺ %0,15
İSTANBUL 16°C 6.633,21 ₺/gr 49,56 ₺ 55,77 ₺
Anasayfa EKONOMİ 4,5G ihalesi tamamlandı
Posta

4,5G ihalesi tamamlandı

Kamuoyunda 4,5G olarak tabir edilen IMT-Advanced Yetkilendirmesi İhalesi sona erdi. İhaledeki toplam teklif KDV dahil 3 milyar 960 milyon milyar euroyu (13 mily

· 4 dk okuma · 87 okunma
0Yorumlar
4,5G ihalesi tamamlandı

Kamuoyunda 4,5G olarak tabir edilen IMT-Advanced Yetkilendirmesi İhalesi sona erdi.

İhaledeki toplam teklif KDV dahil 3 milyar 960 milyon milyar euroyu (13 milyar 230 milyon TL) buldu. 4,5G ihalesinde Turkcell 8, AVEA ve Vodafone 5er paketsatın aldı. Netgsm ise teklif vermedi.

A1 ihalesine en yüksek teklifi 390 milyon euro ile Vodafone verdi. A2 ihalesinde en yüksek teklifi ise 380 milyon euro ile AVEA verdi.  A3 ihalesinde ise en yüksek teklifi 372,926 milyon euro ile Turkcell verdi.

B1 PAKETİNDE EN YÜKSEK TEKLİF AVEADAN



B1 ihalesini 216,8 milyon euro teklif veren AVEA kazandı. B2 paketinde teklifler aynı olduğu için kazanan kurayla belirlendi. Kura sonucu bu paketi 39,9 milyon euroluk teklifiyle Vodafone kazandı.  B3 paketini Turkcell 39,9 milyon euro teklifiyle kazandı. İkinci pakette 296,6 milyon euroluk satış yapıldı.

C1 PAKETİNDE EN YÜKSEK TEKLİF TURKCELLDEN

C1 paketi için Turkcell ve Vodafone teklif verdi. İki firma arasında kıyasıya yaşanan açık artırmada Turkcellin 380 milyon euroluk teklifi sonrası Vodafone mola aldı. İhaleyi 430 milyon euroya Turkcell kazandı. C2 paketi için Vodafone ve Aveadan teklif geldi. Açık artırma sonunda ihaleyi 310 milyon euroyla AVEA kazandı. C3 paketini 95,1 milyon euroluk teklifiyle Vodafone aldı. C paketi için 835,1 milyon euroluk teklif yapıldı.



D1 PAKETİNDE DE EN YÜKSEK TEKLİF TURKCELLDEN


D1 paketi için üç firma teklif verdil. Teklifler sonrası üç firma da açık artırmaya katıldı. Açık artırma sonucunda paketi 160 milyon euroya Turkcell kazandı. D2 paketi için en yüksek teklifi 188 milyon euro ile Turkcell verdi. D3 paketini 35,66 milyon euro ile tek teklifi veren Turkcell kazandı. D paketi için 383,6 milyon euro teklif edildi. F1 paketini 22 milyon euroya Avea kazandı.

E4 PAKETİNİN SATIŞI YAPILMADI

E1 paketini 384 milyon euro ile Turkcell kazandı. E2 paketinde en yüksek teklifi 240 milyon euro ile Vodafone verdi. E3 paketini 25,86 milyon euro ile Avea kazandı. E4 paketi ihalesi şartname gereği mevcut operatörler dışında katılımcı olmadığı için yapılmadı.

F1 paketini 22 milyon euroya Avea kazandı. F2 paketi için en yüksek teklifi 12,9 milyon euro ile Vodafone verdi. F3 paketini 12,9 milyon euro ile Turkcell kazandı. F4 paketi ihalesi şartname gereği mevcut operatörler dışında katılımcı olmadığı için yapılmadı.

İHALE İPTAL EDİLMELİ



Netgsm Yönetim Kurulu Başkanı Adem Öcal, ihalenin yapıldığı salondan ayrılırken yaptığı açıklamada söz konusu ihaleye ait şartnamenin hukuka uygun olmadığını savundu. Öcal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın müdahalesi yerindedir. Bu ihale mutlaka iptal edilmelidir. Herkesin yarışmaya katılabileceği bir şartname hazırlanarak tekrar çıkılmalıdır. Türkiyeye 4üncü, 5inci GSM firmaları gelerek tüketicinin korunması sağlanmalıdır. Mahkemeye müracaatlarımızı yaptık, süreç devam ediyor diye konuştu.

30 NİSAN 2029A KADAR YETKİLENDİRME

Yetkilendirme süresi, 30 Nisan 2029a kadar devam edecek. İhalenin ardından tahsis edilecek frekanslardan 1 Nisan 2016dan itibaren yeni teknolojiyle hizmet sunumuna başlanabilecek. İhale bedeli, peşin veya ilki peşin olmak ve geri kalan taksitler ilk ödemeyi takip eden 6şar aylık dönemlerde ödenmek üzere 4 eşit taksitte yatırılabilecek.

İLK OLARAK 26 MAYISTA YAPILMIŞTI

Taksitlerin vadesinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde ödeme yapılmayan miktar ve süre için 6 aylık yüzde 1,31in iki katı gecikme faizi uygulanacak. Ödemenin vade tarihinden en fazla 30 gün içinde belirtilen faiz oranıyla yapılmaması halinde yetkilendirme BTK tarafından iptal edilecek. BTK tarafından ilk olarak 26 Mayısta yapılacağı duyurulan ihale daha sonra 26 Ağustosa ertelenmişti.
 

4,5G İLE NELER DEĞİŞECEK?

4,5G ile mobil şebeke işletmecilerine tahsisli mevcut frekans miktarı, 183 MHzden 573 MHzye çıkacak. Yani frekans sayısı ve dolayısıyla da hız artacak. Peki internet hızını 10 katına çıkaracak 4,5G, kullanıcılara ne gibi avantajlar sağlıyor?

3G teknolojisinin bir sonraki adımı olan 4,5G sayesinde akıllı cihazların veri indirme hızında gözle görülür bir hız artışı yaşanacak.  3Gye sahip bir cihazla oyun yüklemek ortalama 3 dakika sürerken, bu süre 4.5Gde 25 saniyeye düşüyor.

3Gli bir cihazda kullanıcılar ortalama 10 saniyede müzik indiriyor. 4,5G bu süreyi 1 saniyeye düşürüyor. 3Gde video yüklemek isteyen kullanıcılar ortalama 20 saniye beklemek zorunda. 4,5Gde işe bu süre 1 saniye.  HD video izlemek için gereken bekleme süresi 3Gde 1.5 dakika. 4,5G ise bu süreyi 30 saniyeye düşürüyor.

5G NE ZAMAN KULLANIMA GİRECEK?

İlk ticari 5G ağlarının iş dünyasında 2020de kullanımına başlanması amaçlanıyor, teknolojinin çalışan örneğinin ilk olarak 2018 olimpiyatlarında sergilenmesi bekleniyor.





Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

EKONOMİ Haberleri

Tümü

ENAG : Yıllık Enflasyonda %46,61 Artış

Ekonomi kamuoyunun merakla beklediği veriler açıklandı. Bağımsız akademisyenler ve...

14 gün önce

Polisan Japonlara Stıldı.

Marmara Holding'in elinde bulunan yüzde 50'lik payın 93 milyon dolar karşılığında Japon devine...

20 gün önce

Borsa Dibin dibini gördü.

Borsa İstanbul’da haftanın ilk işlem gününde satış baskısı sertleşti. BIST 100 endeksi yüzde 3’ü...

21 gün önce

Altın Fiyatları Neden Düşüşte

Küresel piyasalarda altının ons fiyatı, artan tahvil getirileri ve yükselen petrol fiyatlarının...

21 gün önce

Perşembe günü mazota indirim geliyor.

Sektör temsilcilerinden edinilen bilgilere göre, bugün gece yarısından itibaren (24 Eylül...

26 gün önce

ENAG Enflayon Yüzde 49.03

(ENAG), merakla beklenen Ağustos 2026 dönemine ait tüketici fiyat endeksi (E-TÜFE) verilerini...

1 ay önce

İnternetten alışverişinde İadeler için yeni uygulama

Taslakla birlikte kargo süreçlerinden veri taşınmasına, reklam uygulamalarından sosyal dayanışma...

2 ay önce

Kayyım atanan şirket sayısı bin 184'e yükseldi

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, kurumun kayyım...

3 ay önce

Motorine Salı Günü İndirim Geliyor.

Orta Doğu'dan gelen anlaşma haberleriyle birlikte petrol fiyatlarında yaşanan düşüş, akaryakıt...

4 ay önce

İşte Mayıs ayı enflasyonu

"Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK verilerine göre enflasyon mayıs ayında yüzde 1,71...

4 ay önce

Benzin, motorin ve LPG indirimi kesinleşti

Petrolün varil fiyatı 90'lara düştü. Bu düşüş, benzin, LPG ve motorin fiyatlarına indirim...

4 ay önce

Finansal İstikrar Komitesi toplandı

Finansal İstikrar Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında olağanüstü...

5 ay önce