ABD Merkez Bankası faiz artırmadı
Fedin açıklamasının ardından doların küresel bazda yükselmesi dolar/TL paritesini de olarak etkiledi. Güne 2,7730 seviyesinden başlayan dolar, TL karşısında yüks
Fedin açıklamasının ardından doların küresel bazda yükselmesi dolar/TL paritesini de olarak etkiledi.
Güne 2,7730 seviyesinden başlayan dolar, TL karşısında yükselişini sürdürerek 2,78i aştı.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçının konu hakkında yaptığı açıklamaların ardından dolar kuru yeniden 2,77nin altına geriledi.
İlgili Haber Başçı açıkladı, dolar 2.77ye gerilediFederal Açık Piyasa Komitesi (FOMC)ın iki günlük toplantısı sonrası yapılan açıkkamada, oy çokluğu ile şimdilik faiz artışına gidilmeyeceği belirtildi. Açıklamada, istihdam piyasadında iyileşme görüldüğü, konut sektörünün umulanın üstünde gelişme sağladığı belirtildi.
Fed yetkilileri, faizin beklenenden daha erken bir zamanda artırılması durumunda, enflasyonda istenmeyen yükselmelere yol açabileceği uyarısında bulundu. Fed yetkilileri, haziran ayındaki toplantıda, faiz artışının eylül de olabileceği sinyalini verirken, 17 yetkilinin 7si artışın Eylül sonrası olabileceğine dikkat çekti. Birçok ekonomist ise Fedin eylül ayında faiz artırımına gitme olasılığını yüksek görüyor.
Hanehalkı harcamlarında ılımlı büyüme olduğuna vurgu yapan FOMC Konut sektörü ekstra gelişme gösteriyor; ancak, iş yatırımı ve net ihracattaki gelişmeler belirsiz kaldı denildi. Enerji fiyatlarındaki düşüşler ve enerji dışı ithalatın azalmasının, enflasyonun, hedeflerin altında bıraktığına dikkat çeken Komite, orta vadede enflasyonun yüzde 2lik hedefe kademeli olarak artacağını öngördü.
Fed açıklamasında, ekonomik faaliyetler ile işgücü piyasası görünümünün dengellenmesinde bazı risklerin sürmekte olduğu vurgulandı. FOMC, Haziran ayındaki açıklamasında, sıfıra yakın olan faiz oranlarının gelecek olan ekonomik verilere bağlı olarak gerçekleşeceği mesajını vermişti.
FED Başkanı Janet Yellen, faiz artışının zamanlamasından çok para politikasında izlenecek yolun daha önemli olduğuna dikkat çeketek, faiz artışı için gereken koşulların henüz sağlanmadığını, arttırımın ekonomik verilere göre olacağını belirtmişti.
Fed bu yılın başlarında Haziran 2006dan bu yana gerçekleşecek ilk faiz artışı için her aylık toplatıda durumu değerlendirme kararı alırken, faiz kararının da ekonomiye ilişkin verilerin gelişimine bağlamıştı.
Nafiz Albayrak / DHA
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Merkez Bankası faiz oranlarında ve faiz koridorunda...
Merkez Bankası 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri öncesi son faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası...
Altın fiyatları Kapalıçarşıda ne kadar?
Kapalıçarşıda altın fiyatları düşüş eğiliminde. Çeyrek altın fiyatı 160 liranın altında. Tam...
Piyasalarda yumuşak geçiş
ABD Merkez Bankası (Fed), 10 yıldır ilk faiz artırım kararını...
EKONOMİ Haberleri
TümüKayyım atanan şirket sayısı bin 184'e yükseldi
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, kurumun kayyım...
Motorine Salı Günü İndirim Geliyor.
Orta Doğu'dan gelen anlaşma haberleriyle birlikte petrol fiyatlarında yaşanan düşüş, akaryakıt...
İşte Mayıs ayı enflasyonu
"Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK verilerine göre enflasyon mayıs ayında yüzde 1,71...
Benzin, motorin ve LPG indirimi kesinleşti
Petrolün varil fiyatı 90'lara düştü. Bu düşüş, benzin, LPG ve motorin fiyatlarına indirim...
Finansal İstikrar Komitesi toplandı
Finansal İstikrar Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında olağanüstü...
Ver gi Düzenlemesi paketi Meclisten Geçti
Vergi Düzenlemesi paketi Meclisten geçti!Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet...
Kriz Çanları
Ülkemizde ekonomik gidişatın kötüleştiği konusunda neredeyse herkes hemfikir. Enflasyonun...
Mart ayı enflasyonu belli oldu
Enflasyon, martta aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 30,87 oldu.
Kripto Para Piyasasında 100 Milyar Dolar Buhar Oldu.
Kripto para piyasasında son 24 saatte yaşanan sert satışlarla birlikte toplam piyasa değerinden...
Kapalıç arşı Altın Satışlarını Durdurdu.
Kuyumculardaki alım-satım makası 500 TL seviyesine ulaştığı için birçok dükkan altın satışını...
Merkez Bankası 250 Baz Puan İndirime Gitiit
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli...
Borsada açığa satışta bir günlük sınırlama
Borsa İstanbul'dan KAP'a yapılan açıklama göre, 24 Şubat seansında, BIST 50 paylarında açığa...




