BORSA
BIST 100 13.536,84 %4,76
Altın 6.785,55 ₺/gr %0,53
Bitcoin $71.835 %4,65
Dolar 44,53 ₺ %0,19
Euro 52,06 ₺ %0,47
Sterlin 59,85 ₺ %0,73
Gümüş 107,90 ₺/gr %3,04
Ethereum $2.228,74 %6,33
İsviçre Frangı 56,32 ₺ %0,70
Kanada Doları 32,17 ₺ %0,12
Avustralya Doları 31,41 ₺ %0,92
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01
Suudi Riyali 11,88 ₺ %0,12
BAE Dirhemi 12,12 ₺ %0,19
Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,23
Çin Yuanı 6,52 ₺ %0,18
ANKARA 1°C 6.785,55 ₺/gr 44,53 ₺ 52,06 ₺
Anasayfa EKONOMİ Albayrak, Yüksek enflasyon için gerekli tüm tedbirler alı...

Albayrak, Yüksek enflasyon için gerekli tüm tedbirler alınacak

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, enflasyon ve piyasalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Albayrak, \Gelinen seviye enflasyonla topyekün mücadele gerektiriyor.\ de

03.09.2018 - 16:33 YAYINLANMA
5 DK OKUNMA SÜRESİ
Google News
Albayrak, Yüksek enflasyon için gerekli tüm tedbirler alınacak

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonomik gündeme dair açıklamalarda bulundu. Albayrak, enflasyonla topyekün mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

Albayrak, ABD\de görülen Halkbank davası ile ilgili olarak Türkiye\ye bir ceza kesilmeyeceği görüşünü dile getirdi.

Albayrak, Ağustos ayı enflasyon verileri açıklanmadan önce Reuters\la yaptığı röportajda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası\nın (TCMB) hükümetten bağımsızlığının sağlanması için ‘gereken tüm adımlar\ın atılacağını söyledi. Albayrak, Merkez Bankası\nın mevcut kur krizine rağmen yaklaşık 3 aydır faiz artırımına gitmeme kararının ise arkasında durdu.

Reuters\tan Orhan Coşkun ve Dominic Evans\ın imzasıyla yayınlanan haberde Albayrak, Merkez Bankası\nın son bir araya gelişinde piyasalara ve fiyat istikrarına bakacağını ve hükümetin mali politikalarıyla uyumlu şekilde ‘gerekli adımları atmaktan çekinmeyeceğini\ söylediğini kaydetti.

\Merkez Bankası\nın eli güçlendi\

Bakan Albayrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan\ın haziran ayında ‘daha geniş yetkilerle\ yeniden seçilmesinin Merkez Bankası\nın ‘elini güçlendirdiğini\ söyledi.

\Halkbank konusunda bağımsız soruşturma yürütüldü, yaptırımları ihlal yok\

Halkbank\a herhangi bir ceza verilmesini beklemediğini belirten Albayrak, King and Spalding isimli ABD\li hukuk firması ile veri şirketi Exiger\ın, eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla\nın ABD\nin İran\a yönelik yaptırımlarını delme iddiasıyla New York\ta hakim karşısına çıkmasının ardından bir soruşturma yürüttüklerini ve kamu bankasının herhangi bir ABD yaptırımını ihlal etmediği sonucuna vardığını söyledi. Bakan, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“İran\ın tüm dış ticaretiyle ilgili veriler, e-mail\ler ve soruşturma için gereken tüm ilgili dosyalar ABD\li şirketlere sunuldu. Bir ay süren bağımsız incelemenin sonunda, bankanın ne birincil ne de ikincil ABD yaptırımlarını ihlal etmediği sonucuna ulaşıldı.

Halkbank\ın İran\la ticareti konusunda yaptırımları uygulayan ABD Hazine Bakanlığı\na bağlı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi\nin (OFAC) düzenli olarak bilgilendirildiğini söyleyen Albayrak, “Halkbank\a yönelik bir ceza beklemiyoruz” dedi. Bankasının bu süreçten ‘tamamen temiz\ çıkmasını beklediğini kaydeden Bakan, “Başka türküsü tamamen politik bir karar olur” diye ekledi.

Bankalar ne durumda?

Türk Lirası\na yönelik satış baskısının ülkedeki bankalara yönelik bir risk oluşturmadığını savunan Bakan Albayrak, borç sevilerine dair risklerle ilgili de herhangi bir problem görmediğini belirterek iç borcun gayri safi yurtiçi hasılaya (GDP) kıyasla düşük olmasına dikkat çekti. Albayrak, “Bankaların ve bu dönemdeki tüm kredi kanallarının bilanço tablosuna baktığımızda; halihazırda bankacılığa yönelik bir döviz, kur riski yok” dedi.

Özel sektörünkiler de dahil olmak üzere borçlanma konusundaki kaygıları reddeden Albayrak, JPMorgan\ın Temmuz 2019\da Türkiye\nin borcunun 146 milyar doları özel sektöre ait olmak üzere 179 milyar dolara ulaşacağı tahminine rağmen, mevcut borç seviyesiyle ilgili olarak, “Toplama baktığımızda Türkiye\nin önünde böyle bir risk ya da problem yok” diye konuştu.

Albayrak\ın açıklamasından satırbaşları şöyle:

- Enflasyon görünümünü etkileyen bütün parametreler değerlendirilerek para politikası çerçevesinde gereken tedbirlerin alınacağından eminiz. Para politikasının hareket alanını genişletecek mali ve yapısal düzenlemeler bu sürece destek verecektir. Özetle, para politikası fiyat istikrarı hedefi çerçevesinde şekillenmeye devam edecektir. Gelinen seviye enflasyonla topyekün mücadele gerektiriyor.

- IMF\ye başvurma planımız yok. Yabancı yatırımcı çekmeye odaklandık.

- Maliyet şokları sonrası kısa vadede geçici artışlar normal.

- Ülke olarak (örtülü sermaye kontrolü gibi) piyasa dışı uygulamalara başvurmayı geçmiş dönemde olduğu gibi bugün de başvurmayı düşünmedik ve düşünmeyeceğiz.

- Swap hamlesi, TCMB VİOB adımı gibi işlemlerin yerel piyasalarda disiplin/bildirim yükümlülükleriyle yapılmasını sağlayacak altyapıyı/pazarları oluşturmak için gerekli adımları yakında atacağız.

- ABD ile askeri ve terörle mücadele işbirliği sürüyor. ABD ile stratejik ortaklığımız devam edecek.

- Kamu harcamaları azalacak, tasarruflar artacak.

- Son günlerde artan kur hareketliliği ilgili kurumlarımız tarafından dikkatle izlenmekte ve gerekli önlemler alınmaktadır. Ortaya çıkabilecek riskler ve alınacak tedbirler geniş kapsamlı biçimde ilgili kurumlar tarafından değerlendirilmektedir. Önümüzdeki dönemde de maliye ve para politikasındaki eşgüdüm sayesinde atılacak adımlar sağlıklı fiyat oluşumlarını destekleyecek ve piyasalardaki oynaklıklar normal seviyelere gerileyecektir. Buna rağmen kamu bankalarında bir sermaye artışı ihtiyacı olursa elbette piyasa koşulları içinde gereken yapılır.

Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

EKONOMİ Haberleri

Tümü

Mart ayı enflasyonu belli oldu

Enflasyon, martta aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 30,87 oldu.

9 gün önce

Kripto Para Piyasasında 100 Milyar Dolar Buhar Oldu.

Kripto para piyasasında son 24 saatte yaşanan sert satışlarla birlikte toplam piyasa değerinden...

2 ay önce

Kapalıç arşı Altın Satışlarını Durdurdu.

Kuyumculardaki alım-satım makası 500 TL seviyesine ulaştığı için birçok dükkan altın satışını...

6 ay önce

Merkez Bankası 250 Baz Puan İndirime Gitiit

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli...

7 ay önce

Borsada açığa satışta bir günlük sınırlama

Borsa İstanbul'dan KAP'a yapılan açıklama göre, 24 Şubat seansında, BIST 50 paylarında açığa...

1 yıl önce

Türkiye'den 7 milyar dolarlık anlaşma!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "7 milyar dolara yakın yatırımı Türkiye'ye...

1 yıl önce

Politika Faizi Yüzde 45 e indi

Yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo...

1 yıl önce

Kira Artış Oranı Yüzde 58,51 oldu.

Konut kiralarında yüzde 25 zam tavanının kaldırılması ve aralık ayı enflasyonunun açıklanması...

1 yıl önce

Eylül ayı enflasyonu açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayında tüketici enflasyonunun yüzde 2,97 olduğunu, yıllık...

1 yıl önce

7 Bin TL Üzeri Alışverişlerde Yeni Dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, alışverişlerde ödeme yöntemlerine dair önemli bir taslak düzenleme...

1 yıl önce

Vergide sistem değişiyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflere kolaylık sağlayacak yeni uygulamalar için harekete geçti.

1 yıl önce

Borsa İstanbul iki kez devre kesti

Global borsalardaki gerileme Borsa İstanbul'a da sıçradı. BIST 100 endeksi güne -703,78 puan...

1 yıl önce