BORSA
BIST 100 13.536,84 %4,76
Altın 6.785,55 ₺/gr %0,53
Bitcoin $71.835 %4,65
Dolar 44,53 ₺ %0,19
Euro 52,06 ₺ %0,47
Sterlin 59,85 ₺ %0,73
Gümüş 107,90 ₺/gr %3,04
Ethereum $2.228,74 %6,33
İsviçre Frangı 56,32 ₺ %0,70
Kanada Doları 32,17 ₺ %0,12
Avustralya Doları 31,41 ₺ %0,92
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01
Suudi Riyali 11,88 ₺ %0,12
BAE Dirhemi 12,12 ₺ %0,19
Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,23
Çin Yuanı 6,52 ₺ %0,18
ANKARA 1°C 6.785,55 ₺/gr 44,53 ₺ 52,06 ₺
Anasayfa EKONOMİ Altında 10 yılın en kötü dönemi!
EKONOMİ

Altında 10 yılın en kötü dönemi!

03.03.2015 13:19 4
Altında 10 yılın en kötü dönemi!

Yunanistanda yaşanan kriz, Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmeler, Türkiyenin seçime girecek olması, Avrupada varlık alımlarına başlanıp faiz indirimine gidilmesi gibi nedenlerin altın sektörünü ciddi anlamda etkilediğini ifade eden Gülsoy, bu gelişmelerin altında fiyat istikrarsızlığına neden olduğunu öne sürdü.

Altının borsada işlem gören bir meta olduğunu ve fiyatlarda dönemsel iniş çıkışlar olacağını belirten Gülsoy, bu hareketliliğin sert şekilde yaşanmasının piyasaların dengesinin bozulmasına ve alım satımların durmasına neden olduğunu dile getirdi.

VATANDAŞ ÖNÜNÜ GÖREMİYOR

Türkiyenin dünyada altına talep gösteren ilk 5 ülke arasında yer almasına rağmen son dönemlerde bu özelliğinden uzaklaşmaya başladığını anlatan Gülsoy, şunları kaydetti:

Altında zaman zaman durgunluk yaşanabilir ancak şu an dönemsel durgunluğun dışında bir sakinlik var. Esnafımızın büyük çoğunluğu masraflarını bile karşılayamıyor. Son 10 yılın en durgun dönemini yaşıyoruz diyebiliriz. Altındaki sürekli hareketlilik insanları tedirgin ediyor. Alım yapacak olanlar fiyatlar düşecek diye beklerken, bozdurmak isteyenler de fiyatlar daha da artacak düşüncesini taşıyor. Vatandaşlar fiyatların nasıl bir seyir izleyeceğini bilemediği için alım satım yapmıyor. Son 3 aydır altın alım ve satımları neredeyse durma noktasına geldi. Altın piyasasında yaprak dahi kımıldamıyor. Vatandaşlar bir bekleyiş içerisinde, önünü görmek istiyor. Görmeyince de altına yönelik yapacağı işlemleri erteliyor.

Türkiyede düğüncü ve gurbetçi mevsimi olarak adlandırılan yaz döneminde altın alışverişlerinin hızlandığını kaydeden Gülsoy, bu hareketlilikten kaynaklı çeyrekte bir iki liralık bir artış beklediklerini ifade etti.

Altının fiyatı yükseldiğinde art niyetli kişilerin devreye girdiğini ve sahtecilik olaylarında artış yaşandığını anlatan Gülsoy, Sahte altını vatandaşlar ayırt edemez.

Kuyumcular bile bazen ayırt edemiyor. Şüphelenilen altınlar ayar evlerine götürülüyor. O nedenle vatandaşların mutlaka güvendikleri kuyumculardan alım satım yapmalarını tavsiye ediyoruz diye konuştu.

İŞÇİLİĞİ AZ ÜRÜNLERİ TERCİH EDİN

Gülsoy, Türk insanının altını genellikle yatırım aracı olarak tercih ettiğini belirterek, Altın aynı zamanda da bir takıdır. İnsanlar, küpe, yüzük veya fantezi ürün de alsalar sattığım zaman ne kadar zarar ederim diye soruyor. Eğer yatırım olarak alacaklarsa işçiliği olmayan tel bilezikler var, onları tercih etsinler. Takı olarak aldıklarında mutlaka işçilik el emeği göz nuru var, bunlarda yüzde 10 ile 30 arasında işçilik kaybı oluyor, bozdururken fiyatlar düşüyor ifadelerini kullandı.

Gülsoy, altının uzun vadeli yatırım aracı olarak düşünülmesi gerektiğini, güvenli liman olma özelliğini de her zaman devam ettireceğini sözlerine ekledi.

AA

Paylaş:

Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

EKONOMİ Haberleri

Tümü

Mart ayı enflasyonu belli oldu

Enflasyon, martta aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 30,87 oldu.

9 gün önce

Kripto Para Piyasasında 100 Milyar Dolar Buhar Oldu.

Kripto para piyasasında son 24 saatte yaşanan sert satışlarla birlikte toplam piyasa değerinden...

2 ay önce

Kapalıç arşı Altın Satışlarını Durdurdu.

Kuyumculardaki alım-satım makası 500 TL seviyesine ulaştığı için birçok dükkan altın satışını...

6 ay önce

Merkez Bankası 250 Baz Puan İndirime Gitiit

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli...

7 ay önce

Borsada açığa satışta bir günlük sınırlama

Borsa İstanbul'dan KAP'a yapılan açıklama göre, 24 Şubat seansında, BIST 50 paylarında açığa...

1 yıl önce

Türkiye'den 7 milyar dolarlık anlaşma!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "7 milyar dolara yakın yatırımı Türkiye'ye...

1 yıl önce

Politika Faizi Yüzde 45 e indi

Yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo...

1 yıl önce

Kira Artış Oranı Yüzde 58,51 oldu.

Konut kiralarında yüzde 25 zam tavanının kaldırılması ve aralık ayı enflasyonunun açıklanması...

1 yıl önce

Eylül ayı enflasyonu açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayında tüketici enflasyonunun yüzde 2,97 olduğunu, yıllık...

1 yıl önce

7 Bin TL Üzeri Alışverişlerde Yeni Dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, alışverişlerde ödeme yöntemlerine dair önemli bir taslak düzenleme...

1 yıl önce

Vergide sistem değişiyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflere kolaylık sağlayacak yeni uygulamalar için harekete geçti.

1 yıl önce

Borsa İstanbul iki kez devre kesti

Global borsalardaki gerileme Borsa İstanbul'a da sıçradı. BIST 100 endeksi güne -703,78 puan...

1 yıl önce