BORSA
BIST 100 14.082,20 %0,07
Altın 6.158,90 ₺/gr %1,86
Bitcoin $63.863 %2,07
Dolar 47,04 ₺ %0,09
Euro 53,84 ₺ %0,45
Sterlin 63,07 ₺ %0,54
Gümüş 88,80 ₺/gr %1,90
Ethereum $1.852,12 %4,62
İsviçre Frangı 58,23 ₺ %0,98
Kanada Doları 33,43 ₺ %0,70
Avustralya Doları 32,80 ₺ %0,92
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 12,52 ₺ %0,04
BAE Dirhemi 12,81 ₺ %0,16
Rus Rublesi 0,61 ₺ %0,29
Çin Yuanı 6,95 ₺ %0,33
İSTANBUL 26°C 6.158,90 ₺/gr 47,04 ₺ 53,84 ₺
Anasayfa EKONOMİ Antalya Haline uçak krizi darbesi
Posta

Antalya Haline uçak krizi darbesi

Başta sera domatesi olmak üzere birçok sera ürünü sebze ile Türkiyenin çeşitli bölgelerindeki yaş meyve sebze ile narenciye ürünlerinin ihracat üssü olan Antalyada B

· 4 dk okuma · 9 okunma
0Yorumlar
Antalya Haline uçak krizi darbesi

Başta sera domatesi olmak üzere birçok sera ürünü sebze ile Türkiyenin çeşitli bölgelerindeki yaş meyve sebze ile narenciye ürünlerinin ihracat üssü olan Antalyada Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali ve ilçelerdeki hallerde Rusya pazarına ihracat yapan firmalar faaliyetlerini durdurdu. Yaş meyve ve sebze ihracatının yoğun olduğu dönemde yaşanan bu kriz nedeniyle firmaların faaliyetini durdurması üzerine çok sayıda çalışan da işsiz kaldı. Kriz tarla ve seradaki üreticiden, bu ürünün hale taşınması ve burada işlenmesi ve sonrasında ihracatının nakliyesine kadarki tüm istihdam sürecini de işsiz bıraktı.

ÜRÜN GÖNDERMEYİ DURDURDUK


Kriz ortamı nedeniyle ürün yapmayı durdurduklarını belirten As Star firmasından ziraat mühendisi İbrahim Akbulut, Bu süreçten zarar görmemek için ürün göndermeyi durdurduk. Çünkü zaten bir gemimiz orada bekliyor, gümrük kapısında girmek için. Artı yolladığınız zaman daha büyük sıkıntıya düşeceksin, yollamamak bu süre için kriz ortamının düzelmesini beklemek açısından biraz daha iyi. Biraz daha bekleyip Rusya ve Türk hükümetleri arasındaki diyaloglarla krizin bir şekilde çözüme kavuşmasından, en azından ticari ilişkilere yansımadan çözümünden yanayız diye konuştu.

BAŞKA PAZAR ARAYIŞI


Piyasanın devamlılığı ve iki ülke diyaloğu açısından kısa zamanda çözüm umudu taşıdıklarını belirten Akbulut, Çünkü depolarımızda bekleyen ürünler de var. Bunlar depolayabildiğimiz ürünler. Bir süre daha bekleyeceğiz ve bu ürünleri Rusya dışındaki diğer pazarlara göndermeye çalışacağız. Çünkü meyve sebzenin belli bir bekleme süresi var. Örneğin Alaşehirde üzüm, Adanada narenciyemiz var. Eğer Rusyayla ticaret kapılarımız açılmazsa AB olabilir, diğer ülkeler olabilir bir şekilde pazarlayıp göndermeye bakacağız dedi.

Firmalarında 30 kişi çalıştığını ve günde yaklaşık 50 ürün işlediklerini belirten Akbulut, bu durum nedeniyle faaliyetin durduğunu söyledi. Bu ortamda zarar etmektense yapmayıp ya da eksik yapmanın daha mantıklı olduğunu belirten Akbulut, Çünkü gönderdiğiniz ürüne Rusyanın tavır koyması, içeri almaması zarar etmek demek dedi.

BEKLEMEDEYİZ

Uçak düşürme olayı sonrası oluşan kriz ortamında Rusyanın yüzde 100 olmasa da büyük kısıtlama uyguladığını belirten Kalyoncu firması sahibi Necati Zengin, Bu kesin bir yasak değil, sıkı denetleme adı altında ama çok yavaş. Şu an haftada 1-2 TIRımızın çıkışına müsaade ediyorlar. İlersinde de karamsar bir tablo gözüküyor. Şu an hala beklentimiz ilişkilerin yeniden düzeleceği ve ihracatın ivme kazanacağı yönünde. Beklemedeyiz. Beklentimiz hükümetin de devletin de daha fazla mağdur olmamak için gerekenleri yapması ve bu ilişkilerin düzelmesi diye konuştu.

Kriz nedeniyle faaliyetini durduran Golden firmasının sahibi Nejden Taşlı, Paramız orada kaldı, kredilerimizde ödeme sıkıntısı oluştu. 50-60 TIR malımız yolda, gemilerde ve bunlar tabi çürüyüp yok olup gidecek. İlk günden itibaren sorun yaşadık. Uçak düşürüldüğü gün gümrüklerde mallarımızı çıkarmadılar. Faaliyeti durdurduk, giderleri azaltmak için durdurduk. 1 hafta içinde yüzde fiyatlar yüzde 70 düştü. Üreticinin de büyük kaybı var. İşçiler boşta kaldı. TIRlar, şoförler, hepsi durdu. İstihdam çok fazlaydı. Sadece halde çalışan değil üreticiden bu ürünlerin sevkiyatına kadar tamamı hesaplanmalı diye konuştu.


Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) 



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

EKONOMİ Haberleri

Tümü

Kayyım atanan şirket sayısı bin 184'e yükseldi

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, kurumun kayyım...

20 gün önce

Motorine Salı Günü İndirim Geliyor.

Orta Doğu'dan gelen anlaşma haberleriyle birlikte petrol fiyatlarında yaşanan düşüş, akaryakıt...

1 ay önce

İşte Mayıs ayı enflasyonu

"Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK verilerine göre enflasyon mayıs ayında yüzde 1,71...

1 ay önce

Benzin, motorin ve LPG indirimi kesinleşti

Petrolün varil fiyatı 90'lara düştü. Bu düşüş, benzin, LPG ve motorin fiyatlarına indirim...

1 ay önce

Finansal İstikrar Komitesi toplandı

Finansal İstikrar Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında olağanüstü...

1 ay önce

Ver gi Düzenlemesi paketi Meclisten Geçti

Vergi Düzenlemesi paketi Meclisten geçti!Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet...

1 ay önce

Kriz Çanları

Ülkemizde ekonomik gidişatın kötüleştiği konusunda neredeyse herkes hemfikir. Enflasyonun...

2 ay önce

Mart ayı enflasyonu belli oldu

Enflasyon, martta aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 30,87 oldu.

3 ay önce

Kripto Para Piyasasında 100 Milyar Dolar Buhar Oldu.

Kripto para piyasasında son 24 saatte yaşanan sert satışlarla birlikte toplam piyasa değerinden...

5 ay önce

Kapalıç arşı Altın Satışlarını Durdurdu.

Kuyumculardaki alım-satım makası 500 TL seviyesine ulaştığı için birçok dükkan altın satışını...

9 ay önce

Merkez Bankası 250 Baz Puan İndirime Gitiit

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli...

10 ay önce

Borsada açığa satışta bir günlük sınırlama

Borsa İstanbul'dan KAP'a yapılan açıklama göre, 24 Şubat seansında, BIST 50 paylarında açığa...

1 yıl önce