Çocuk yapana, evlenene ve konut alana dev destek
Ekonomi Haberleri Çocuk yapana, evlenene ve konut alana dev destek haberi Çocuk yardımı, çeyiz hesaplarına devlet katkısı, konut alımında devlet desteği ve 47 bin öğretmen kadrosu gibi düzenlemele
Çocuk yardımı, çeyiz hesaplarına devlet katkısı, konut alımında devlet desteği ve 47 bin öğretmen kadrosu gibi düzenlemeleri içeren Torba Kanun teklifi olarak adlandırılan Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi yasalaştı. Torba yasanın getirdiği düzenlemelerden bazıları şöyle:
YARDIMLAR HACZEDİLEMEYECEK: Doğum yardımı ödenmesinde Kimlik Paylaşımı Sisteminde yer alan nüfus kayıtları esas alınacak. Tutarları artırmaya Bakanlık ile Maliye Bakanlığı müştereken yetkili olacak. Doğum yardımı, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenecek ve haczedilemeyecek.
ÜÇ ÇOCUĞA 1.300 TL: Türk vatandaşlarına, canlı doğan birinci çocuğu için 300, ikinci çocuğu için 400, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 Türk Lirası doğum yardımı yapılacak. Bu yardım Türk vatandaşı olan anne veya babaya, her ikisi de Türk vatandaşı ise anneye yapılacak.
47 BİN ÖĞRETMEN ATANACAK: Öğretmen unvanlı kadrolardan 35 bin adedi ile Bakanlığa ait diğer hizmet sınıfları kadrolarından 2 bin 320 adedine, Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve 2015 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu kapsamında yapılan atamaların dışında 31 Aralık 2015 tarihine kadar atama yapılacak.
SÜRESİNDE MEZUN OLMAYANLAR: Yükseköğretim Kanununda yapılan değişiklikle, diploma programlarının hazırlık sınıfı eğitimi hariç olmak üzere iki yıllık ön lisans ve dört, beş ve altı yıllık lisans programlarından bu süreler sonunda mezun olamayan öğrencilerden, ilgili dönem için öngörülen katkı payı ve öğrenim ücreti alınacak.
27 YAŞ ÖNCESİ EVLENENE ÇEYİZ YARDIMI: Çeyiz hesabı açıp, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalanlara ve 27 yaşını doldurmadan ilk evliliklerini yapanlara devlet katkısı ödenecek. Devlet katkısı, hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20sini ve azami 5 bin TLyi geçemeyecek. Diğer yandan konut sahibi olmayanlara da ilk ve tek konutu için 3 yıl sistemde kalmaları koşuluyla 15 bin TLyi geçmemek üzere devlet katkısı sağlanacak.
BANKA HABERLERİNE DÜZEN: Komisyondan geçen maddeyle, bankalarla ilgili haber yapılmasında menfaat sağlanıyorsa ceza verilecek. Komisyonda verilen önergeyle, maddedeki, ‘kendisine veya başkasına doğrudan ya da dolaylı kısmı çıkartılarak, iftira atanların iyice koruma zırhına alındı. Menfaat sağladığı ispat edilenlere 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezası verilecek.
ÜÇ ÇOCUĞA BÜYÜK TEŞVİK:
Türk vatandaşlarına, canlı doğan birinci çocuğu için 300, ikinci çocuğu için 400, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 Türk Lirası doğum yardımı yapılacak. Bu yardım Türk vatandaşı olan anne veya babaya, her ikisi de Türk vatandaşı ise anneye yapılacak.
KONUT DA DEVLET KATKISI:
Bankada TL cinsinden konut hesabı açanlara, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları halinde ilk ve tek konut satın alımlarında devlet katkısı ödenecek. Devlet katkısı ödemesi, hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20sini ve azami 15 bin TLyi geçemeyecek.
Benzer Haberler
Çeyiz hesabı başvuruları başladı!
Evliliğe hazırlık için para biriktirenler devlet desteği almak...
2015te 1,3 milyon konut satıldı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2015 yılına ilişkin konut...
Evlenenlere 21 bin 300 lira destek müjdesi!
Devlet, Meclise sunulan torba yasa teklifinin yasalaşmasıyla birlikte evlenen herkese görülmemiş...
EKONOMİ Haberleri
TümüBenzin, motorin ve LPG indirimi kesinleşti
Petrolün varil fiyatı 90'lara düştü. Bu düşüş, benzin, LPG ve motorin fiyatlarına indirim...
Finansal İstikrar Komitesi toplandı
Finansal İstikrar Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında olağanüstü...
Ver gi Düzenlemesi paketi Meclisten Geçti
Vergi Düzenlemesi paketi Meclisten geçti!Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet...
Kriz Çanları
Ülkemizde ekonomik gidişatın kötüleştiği konusunda neredeyse herkes hemfikir. Enflasyonun...
Mart ayı enflasyonu belli oldu
Enflasyon, martta aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 30,87 oldu.
Kripto Para Piyasasında 100 Milyar Dolar Buhar Oldu.
Kripto para piyasasında son 24 saatte yaşanan sert satışlarla birlikte toplam piyasa değerinden...
Kapalıç arşı Altın Satışlarını Durdurdu.
Kuyumculardaki alım-satım makası 500 TL seviyesine ulaştığı için birçok dükkan altın satışını...
Merkez Bankası 250 Baz Puan İndirime Gitiit
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli...
Borsada açığa satışta bir günlük sınırlama
Borsa İstanbul'dan KAP'a yapılan açıklama göre, 24 Şubat seansında, BIST 50 paylarında açığa...
Türkiye'den 7 milyar dolarlık anlaşma!
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "7 milyar dolara yakın yatırımı Türkiye'ye...
Politika Faizi Yüzde 45 e indi
Yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo...
Kira Artış Oranı Yüzde 58,51 oldu.
Konut kiralarında yüzde 25 zam tavanının kaldırılması ve aralık ayı enflasyonunun açıklanması...




