BORSA
BIST 100 14.321,19 %1,53
Altın 6.225,55 ₺/gr %0,12
Bitcoin $64.168 %0,57
Dolar 47,04 ₺ %0,20
Euro 53,72 ₺ %0,12
Sterlin 63,05 ₺ %0,04
Gümüş 90,48 ₺/gr %0,03
Ethereum $1.797,97 %1,60
İsviçre Frangı 58,27 ₺ %0,06
Kanada Doları 33,21 ₺ %0,24
Avustralya Doları 32,72 ₺ %0,38
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 12,53 ₺ %0,22
BAE Dirhemi 12,82 ₺ %0,25
Rus Rublesi 0,61 ₺ %1,04
Çin Yuanı 6,94 ₺ %0,46
İSTANBUL 23°C 6.225,55 ₺/gr 47,04 ₺ 53,72 ₺
Anasayfa EKONOMİ Dolar yükseldi Merkez Bankası müdahale etti
Posta

Dolar yükseldi Merkez Bankası müdahale etti

Ekonomi yönetiminin geleceğine ilişkin kaygılar ve ABDde faiz artırımının yakınlaştığı beklentileriyle dolar 2.5670 liraya ulaştı, Borsada düşüş hızlandı. Dolardaki

· 3 dk okuma · 21 okunma
0Yorumlar
Dolar yükseldi Merkez Bankası müdahale etti

Ekonomi yönetiminin geleceğine ilişkin kaygılar ve ABDde faiz artırımının yakınlaştığı beklentileriyle dolar 2.5670 liraya ulaştı, Borsada düşüş hızlandı. Dolardaki hızlı tırmanış hisse senetlerini de vurdu. Güne hafif düşüşle başlayan Borsa İstanbul Endeksindeki (BIST100) kayıplar yüzde 2.50yi buldu. BIST100 82 bin 196 puana kadar geriledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğanın geçen hafta Merkez Bankasının para politikasını ve Başkanı Erdem Başçıyı sert şekilde eleştirmesinin ardından Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Başçının istifa ettikleri yönünde söylentiler yayılmış, ancak bu söylentiler hükümet tarafından yalanlanmıştı.

ABD Merkez Bankasının yakın vadede faiz artırma olasılığının güç kazandığına ilişkin belirtilere bağlı olarak dolardaki küresel piyasalardaki değer kazancı da içerideki alımları destekliyor.

UZMANLAR NE DİYOR?

DHAnın sorularını yanıtlayan Egeli CO Araştırma Strateji Direktörü Güldem Atabay Şanlı, Merkez Bankasının dolar kurunda belirleyici olacağını belirterek, Eğer Merkez Bankası faizi düşürmezse dolar 2.50 liraya geri çekilir. Ancak faiz indirimine giderse dolar 2.55-2.60 aralığında bir süre daha kalır dedi.

MERKEZİN KARARI BELİRLEYİCİ OLACAK

Güldem Atabay Şanlı, Avrupa Merkez Bankası tarafından gelen parasal genişlemenin parite etkisiyle liranın daha fazla değer kaybettiğini ifade ederek, Son açıklana enflasyon rakamı ve gıda enflasyonu faiz indirimi beklentilerini körüklemiş durumdadedi ve ekledi: Merkezin bu dolar kuru karşısında artık faiz indirimi yapmaması gerekir ama dünkü rakamlara göre piyasalarda bir indirim beklentisi oluştu. Gelişmekte olan para birimleride de düşüş var. Makul görünen Merkez Bankasının faiz indirimi yapmaması, Merkezin kararı belirleyici olacak. Eğer faizi düşürmezse dolar 2.50 liraya geri çeklir. Ancak faiz indirimine giderse dolar 2.55-2.60 aralığında bir süre daha kalır.

Şanlı Borsa İstanbuldaki kayıplar konusunda ise doların yükselmesi sonucunda satış baskısı yaşandığını belirtti.

BUGÜNÜ AÇIKLAMAZ

EgeliCO Portföy Yöneticisi İlker Ardal da uluslararası kredi derecelendirme şirketi Standard And Poorsun (S&P) Bank Asya konusundaki açıklamalarının doların yükselişine etkisi konusunda değerlendirek, Böyle trendin yukarı olduğu dönemlerde her türlü açıklama etkili oluyor. Gelişmekte olan piyasalarda kayıp yaşandı. Bir çok faktörün aynı anda denk gelmesi daha doğru bir açıklama. Bankacılık sisteminde karlılık ve komisyonlarla ilgili de açıklamasıda var S&Pnin; piyasayı bu da etkilemiş olabilir. Ama bugünün tamamını açıklamaz dedi.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

EKONOMİ Haberleri

Tümü

Kayyım atanan şirket sayısı bin 184'e yükseldi

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, kurumun kayyım...

16 gün önce

Motorine Salı Günü İndirim Geliyor.

Orta Doğu'dan gelen anlaşma haberleriyle birlikte petrol fiyatlarında yaşanan düşüş, akaryakıt...

27 gün önce

İşte Mayıs ayı enflasyonu

"Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK verilerine göre enflasyon mayıs ayında yüzde 1,71...

1 ay önce

Benzin, motorin ve LPG indirimi kesinleşti

Petrolün varil fiyatı 90'lara düştü. Bu düşüş, benzin, LPG ve motorin fiyatlarına indirim...

1 ay önce

Finansal İstikrar Komitesi toplandı

Finansal İstikrar Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında olağanüstü...

1 ay önce

Ver gi Düzenlemesi paketi Meclisten Geçti

Vergi Düzenlemesi paketi Meclisten geçti!Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet...

1 ay önce

Kriz Çanları

Ülkemizde ekonomik gidişatın kötüleştiği konusunda neredeyse herkes hemfikir. Enflasyonun...

2 ay önce

Mart ayı enflasyonu belli oldu

Enflasyon, martta aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 30,87 oldu.

3 ay önce

Kripto Para Piyasasında 100 Milyar Dolar Buhar Oldu.

Kripto para piyasasında son 24 saatte yaşanan sert satışlarla birlikte toplam piyasa değerinden...

5 ay önce

Kapalıç arşı Altın Satışlarını Durdurdu.

Kuyumculardaki alım-satım makası 500 TL seviyesine ulaştığı için birçok dükkan altın satışını...

9 ay önce

Merkez Bankası 250 Baz Puan İndirime Gitiit

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli...

10 ay önce

Borsada açığa satışta bir günlük sınırlama

Borsa İstanbul'dan KAP'a yapılan açıklama göre, 24 Şubat seansında, BIST 50 paylarında açığa...

1 yıl önce