BORSA
BIST 100 12.070,17 %0,40
Altın 6.593,92 ₺/gr %1,13
Bitcoin $82.419 %1,03
Dolar 49,42 ₺ %0,04
Euro 55,51 ₺ %0,63
Sterlin 65,68 ₺ %0,72
Gümüş 90,64 ₺/gr %2,52
Ethereum $2.441,03 %0,55
İsviçre Frangı 59,58 ₺ %0,68
Kanada Doları 34,81 ₺ %0,30
Avustralya Doları 34,17 ₺ %0,81
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 13,17 ₺ %0,10
BAE Dirhemi 13,46 ₺ %0,06
Rus Rublesi 0,59 ₺ %0,32
Çin Yuanı 7,39 ₺ %0,12
İSTANBUL 15°C 6.593,92 ₺/gr 49,42 ₺ 55,51 ₺
Anasayfa EKONOMİ Ekonomi Teşviklenecek.Dev Torba Yasa Geliyor.
fatihaktuel

Ekonomi Teşviklenecek.Dev Torba Yasa Geliyor.

Hükümetin hazırlıklarını sürdürdüğü torba tasarının büyüklüğü şimdiden 80 maddeye ulaştı. Tasarının kısa sürede Meclis’e gönderilmesi bekleniyor.

· 4 dk okuma · 102 okunma
0Yorumlar
Ekonomi Teşviklenecek.Dev Torba Yasa Geliyor.

Ekonomide uzun zamandır beklenen düzenlemeler için hazırlanan torba tasarının büyüklüğü şimdiden 80 maddeye ulaştı. Kısa süre içinde Meclise gönderilmesi planlanan tasarı önceki günkü Bakanlar Kurulunda görüşüldü. Kurumlar tasarıya eklenecek maddelerini, Bakanlar Kurulunda anlattılar.

 

ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ

Tasarının temel noktasını, 2018 yılı için verilen istihdam teşvikleri oluşturuyor. Bu kapsamda asgari ücret için işverenlere aylık olarak verilecek olan 100 TLlik destek, pakette yer alacak düzenlemelerden biri. Öte yandan vergi dilimi düzenlemesi bu yılda yapılacak ve net maaşlardan kesinti olmayacak.

Bunun dışında 18-25 yaş aralığındaki gençlerin, çalışmaya başladığında da yeşil pasaportlarını kullanmaya devam etmeleri, genç istihdamı söz konusu olduğunda aynı gün işe giriş bildirimi yapılabilmesi kolaylığının sağlanması da torba tasarıda yer alacak düzenlemeler arasında bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Aralık ayı sonunda yeni istihdam teşviklerini açıklamıştı. Prim ve vergi teşviklerinin 2018 yılında da sürmesi, esnaflara her ek istihdam için maaş, prim ve vergi desteği verilmesi gibi düzenlemeler yeni teşviklerden bazılarını oluşturmuştu.  Açıklanan istihdam teşviklerinin, 2018 yılı başı itibariyle başlatılmasına dönük düzenlemelerin de tasarıda bulunması öngörülüyor.

EKLEME YAPILIYOR

Daha önce kentsel dönüşümle ilgili bir kanun hükmünde kararname çıkarılacağı açıklanmıştı. Söz konusu kararnamede ruhsatsız yapılan yapıların kayıt altına alınması da yer alıyordu. Kamuoyunda imar affı olarak tanımlanan bu düzenlemenin yanı sıra, kentsel dönüşümle ilgili maddelerin de, kanun hükmünde kararname yerine, bu tasarıya eklenebileceği ifade ediliyor. Edinilen bilgilere göre, başta ekonomi bakanlıkları olmak üzere tüm kurumlardan, yapılmasını istedikleri düzenlemeler istendi. Bu maddeler bir süredir toplanıyor ve ekonomi yönetiminin süzgecinden geçiriliyordu. Son anda yapılacak eklemelerle torba tasarının büyüklüğünün 100 maddeyi geçebileceği belirtiliyor. Hedef ise bu hafta, tasarının meclise sevkini sağlamak. Ancak, tasarıya son şeklinin verilmesinin, gelecek haftayı bulmasının da sürpriz olmayacağı ifade ediliyor.

ÇALIŞAN ANNEYE BAKIM DESTEĞİ

Sanayideki mesleklerde düzenlenecek işbaşı eğitim programları ve meslek kurslarına katılan kadınların bakmakla yükümlü olduğu 2-5 yaş çocukları için aylık 400 liralık desteği karşılanmaya başladı.

MEGİP HAYATA GEÇİYOR

İki yıl süreli Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Projesi (MEGİP) yaşama geçiriliyor. Bu, işveren örgütleriyle mesleki eğitim, işbaşı eğitim programlarını kombine eden bir sistem olacak. Gençlere 8 ay hem teorik hem pratik eğitim verilecek, cep harçlığını devlet karşılayacak.

NİTELİKLİ İŞGÜCÜ İÇİN TEDBİR

 Ne istihdamda ne de eğitimde olanların istihdam edilebilirliklerinin artırılması ve aktifleştirilmesi için yeni tedbirler hayata geçirilecek. Temininde güçlük çekilen mesleklerde, nitelikli işgücü gerektiren bilişim sektöründeki mesleklerde gençlerin eğitim almaları sağlanacak. Eğitim ücretlerini İŞKUR ödeyecek.

YOL-YEMEK DEVLETTEN

İşbaşı eğitim programları güçlenerek devam edecek. Üç aylık bu programlara katılanların yol, yemek masraflarını devlet karşılayacak. Bilişim ve imalat sektöründe ise 6 aylık bir eğitim programı uygulanacak.

ENGELLİ VATANDAŞA HİBE

En az yüzde 40 engelli raporuna sahip, girişimcilik eğitim sertifikası olan engellilere yönelik kendi işini kurma hibe desteği 36 bin TLden 50 bin liraya yükseltildi. Bu destek İŞKUR tarafından karşılanacak.

TEDBİR ETKİNLİĞİ ARTIYOR

İstihdam edilenleri meslek kodlarıyla bildirme zorunluluğuyla hem mesleki yeterlilik uygulamalarının hem de iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin etkinliği artacak.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

EKONOMİ Haberleri

Tümü

ENAG : Yıllık Enflasyonda %46,61 Artış

Ekonomi kamuoyunun merakla beklediği veriler açıklandı. Bağımsız akademisyenler ve...

10 gün önce

Polisan Japonlara Stıldı.

Marmara Holding'in elinde bulunan yüzde 50'lik payın 93 milyon dolar karşılığında Japon devine...

16 gün önce

Borsa Dibin dibini gördü.

Borsa İstanbul’da haftanın ilk işlem gününde satış baskısı sertleşti. BIST 100 endeksi yüzde 3’ü...

17 gün önce

Altın Fiyatları Neden Düşüşte

Küresel piyasalarda altının ons fiyatı, artan tahvil getirileri ve yükselen petrol fiyatlarının...

17 gün önce

Perşembe günü mazota indirim geliyor.

Sektör temsilcilerinden edinilen bilgilere göre, bugün gece yarısından itibaren (24 Eylül...

22 gün önce

ENAG Enflayon Yüzde 49.03

(ENAG), merakla beklenen Ağustos 2026 dönemine ait tüketici fiyat endeksi (E-TÜFE) verilerini...

1 ay önce

İnternetten alışverişinde İadeler için yeni uygulama

Taslakla birlikte kargo süreçlerinden veri taşınmasına, reklam uygulamalarından sosyal dayanışma...

1 ay önce

Kayyım atanan şirket sayısı bin 184'e yükseldi

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, kurumun kayyım...

3 ay önce

Motorine Salı Günü İndirim Geliyor.

Orta Doğu'dan gelen anlaşma haberleriyle birlikte petrol fiyatlarında yaşanan düşüş, akaryakıt...

4 ay önce

İşte Mayıs ayı enflasyonu

"Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK verilerine göre enflasyon mayıs ayında yüzde 1,71...

4 ay önce

Benzin, motorin ve LPG indirimi kesinleşti

Petrolün varil fiyatı 90'lara düştü. Bu düşüş, benzin, LPG ve motorin fiyatlarına indirim...

4 ay önce

Finansal İstikrar Komitesi toplandı

Finansal İstikrar Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında olağanüstü...

4 ay önce