BORSA
BIST 100 13.536,84 %4,76
Altın 6.785,55 ₺/gr %0,53
Bitcoin $71.835 %4,65
Dolar 44,53 ₺ %0,19
Euro 52,06 ₺ %0,47
Sterlin 59,85 ₺ %0,73
Gümüş 107,90 ₺/gr %3,04
Ethereum $2.228,74 %6,33
İsviçre Frangı 56,32 ₺ %0,70
Kanada Doları 32,17 ₺ %0,12
Avustralya Doları 31,41 ₺ %0,92
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01
Suudi Riyali 11,88 ₺ %0,12
BAE Dirhemi 12,12 ₺ %0,19
Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,23
Çin Yuanı 6,52 ₺ %0,18
İSTANBUL 11°C 6.785,55 ₺/gr 44,53 ₺ 52,06 ₺
Anasayfa EKONOMİ Ekonomiye İran dopingi
EKONOMİ

Ekonomiye İran dopingi

31.03.2015 08:42 4
Ekonomiye İran dopingi
Ekonomi Haberleri ›
Ekonomiye İran dopingi haberi

Avrupa ile nükleer müzakereler konusunda sona gelen İran, ambargoların kaldırılmasıyla ekonomik olarak çağ atlayacak. Bu durum en çok Türkiyeye yarayacak. İrana yapılan ihracatın ve yatırımların 2 kat artması bekleniyor.

Kaan Zenginli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın İrana ziyareti öncesi, İran ve AB ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerde sona gelindi. İran ile ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin ile Almanyadan oluşan 5+1 ülkeleri arasında bugün anlaşmaya varılması bekleniyor. Bu, komşumuz İranın üzerindeki ambargoların kaldırılması ve ekonomik özgürlüğüne kavuşması anlamına geliyor. Yaşanan gelişmeler Türkiye ekonomisi açısından büyük değer taşıyor. Uzmanlar ambargoların kalkması ile İranın 250 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmi oluşturacağı ve Türkiyenin de bu pastadan en az yüzde 10 pay alacağını belirtiyor.

İhracat 45 milyar doları bulur

Bu durum Türkiyenin İrana yaptığı yıllık 17 milyar dolarlık ihracatın da bir anda 45 milyar doları yükselmesi anlamına geliyor. Ayrıca Türkiyenin jeopolitik konumu nedeniyle İranın doğal kaynaklarının dünyaya ulaştırılmasında bir enerji koridoru görevi üstleneceğini de belirtiliyor. Konuyla ilgili konuşan Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Uzmanı Harun Öztürkler, ambargoların kalkmasının en çok Türkiyeye yarayacağını belirterek “Türk şirketlerine  fırsat doğacak. Jeopolitik açıdan da İrana yakın olmamız Türkiyenin ticaret pastasından alacağı payı artırıyor. Biz İran ile ticari bağımızı hiç koparmadık. Bize öncelik vereceklerdir” dedi.

Çarpan etkisiyle Körfeze ticaret katlanarak artacak

Türk İran İş Konseyi Başkanı Rıza Eser ise yalnızca İran özelinde bu durumun değerlendirilmemesi gerektiğini, ambargoların kalması ile körfez ülkelerine de ticaretin artacağını belirterek şöyle devam etti: “Şimdi ambargoların kalkması ile İrana ihracatımız daha da şekillenecek. 2020 yılında koyduğumuz 35 milyar dolarlık hedefi kısıtlamaların kalması durumunda 1 senede yakalayabiliriz. Aynı zamanda Türkiyenin jeopolitik konumu bu ülke ile enerji ticaretini geliştirmesine hatta Avrupaya iletimini sağlaması açısından ön plana çıkacak. İran ile ambargoların kalması ile diğer ülkelere de ulaşımın ve ticaretin daha kolaylaşması önemli. Çarpan etkisi ile  İran üzerinden tüm körfeze ticaretimiz hızla artacak.”

Anlaşma Türkiyeye ne kazandıracak?

- Dünya piyasalarında petrol ve altın fiyatlarını düşecek. Bu durum Türkiyenin hem cari açığını hem de enflasyonu olumlu yönde etkileyecektir

- Altın ticaretindeki kısıtlamaların kalkması, Türkiyenin petrol ve doğalgaz ticaretini operasyonel olarak kolaylaştıracak,

- İranın petrol ve doğalgaz pazarına tüm gücüyle dönmesi, Türkiyenin global ortamda enerji köprüsü rolünü güçlendirecek ve Türkiyeyi bölgesinde daha güçlü kılacak.

- Gıda, ilaç, tıbbi malzeme ve otomotiv yedek parçaları başta olmak üzere, kısıtlamaların askıya alındığı alanlarda Türkiye için de İrana ihracat şansı doğar. İhracat katlanarak büyür.

- İranda alt yapı ve yatırım ortamı doğar ve Türk şirketleri bu durumdan faydalanabilir.

 

Paylaş:

Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

EKONOMİ Haberleri

Tümü

Mart ayı enflasyonu belli oldu

Enflasyon, martta aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 30,87 oldu.

7 gün önce

Kripto Para Piyasasında 100 Milyar Dolar Buhar Oldu.

Kripto para piyasasında son 24 saatte yaşanan sert satışlarla birlikte toplam piyasa değerinden...

2 ay önce

Kapalıç arşı Altın Satışlarını Durdurdu.

Kuyumculardaki alım-satım makası 500 TL seviyesine ulaştığı için birçok dükkan altın satışını...

6 ay önce

Merkez Bankası 250 Baz Puan İndirime Gitiit

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli...

7 ay önce

Borsada açığa satışta bir günlük sınırlama

Borsa İstanbul'dan KAP'a yapılan açıklama göre, 24 Şubat seansında, BIST 50 paylarında açığa...

1 yıl önce

Türkiye'den 7 milyar dolarlık anlaşma!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "7 milyar dolara yakın yatırımı Türkiye'ye...

1 yıl önce

Politika Faizi Yüzde 45 e indi

Yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo...

1 yıl önce

Kira Artış Oranı Yüzde 58,51 oldu.

Konut kiralarında yüzde 25 zam tavanının kaldırılması ve aralık ayı enflasyonunun açıklanması...

1 yıl önce

Eylül ayı enflasyonu açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayında tüketici enflasyonunun yüzde 2,97 olduğunu, yıllık...

1 yıl önce

7 Bin TL Üzeri Alışverişlerde Yeni Dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, alışverişlerde ödeme yöntemlerine dair önemli bir taslak düzenleme...

1 yıl önce

Vergide sistem değişiyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflere kolaylık sağlayacak yeni uygulamalar için harekete geçti.

1 yıl önce

Borsa İstanbul iki kez devre kesti

Global borsalardaki gerileme Borsa İstanbul'a da sıçradı. BIST 100 endeksi güne -703,78 puan...

1 yıl önce