Gündelikçisini sigortalatmayana aylık ceza
Bir gün dahi olsa evinde çalıştırdığı yardımcısı için SGKya bildirimde bulunmayanlara bir aylık brüt asgari ücrete denk gelen bin 201 lira 50 kuruş ceza kesilecek.
Bir gün dahi olsa evinde çalıştırdığı yardımcısı için SGKya bildirimde bulunmayanlara bir aylık brüt asgari ücrete denk gelen bin 201 lira 50 kuruş ceza kesilecek.
Yemek ve temizlik yapılması, çocuk, hasta ve yaşlı bakımı gibi evlerdeki yardımcı işlerde çalıştırılanların sigorta bildirimlerinin yapılması 1 Nisan itibariyle zorunlu oluyor.
Ev hizmetlerinde çalışma süresi ay içinde 10 gün ve daha fazla olanlar, zorunlu olarak kanun kapsamında sigortalı sayılacaklar ve haklarında sigortalılara ilişkin tüm hükümler uygulanacak.
10 günden az çalışanlar sigortalı sayılmayacak
Çalışma süresi ay içinde 10 günden az olanlar için çalıştırıldıkları gün kadar ev sahibi tarafından asgari ücret üzerinden yüzde 2 oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ödenecek. Bu da bu yılın ilk 6 ayı için günlük 80 kuruşa karşılık gelecek. Bu şekilde işçi çalıştıranlar, işveren sayılmayacak, çalışan da sigortalı sayılmayacak.
Bu şekilde çalışanlar isterlerse, adlarına ödenen primin ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar asgari ücret üzerinden yüzde 32,5 oranındaki malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası ve genel sağlık sigortası primlerini kendileri ödeyebilecek. Bu da bugünkü şartlarda ayda en az 390,48 liraya karşılık gelecek. Bu kişilere emeklilik ve sağlık dahil, sigortalılara tanınan bütün hükümler uygulanacak.
Hedef kayıt dışı istihdamı kayıt altına alma
Sosyal Güvenlik Müşaviri Ahmet Ağar, düzenlemenin ev hizmetlerinde çalışan yaklaşık 1 milyon kişiyi kayıt altına almayı amaçladığını söyledi.
Ay içinde 10 günden az çalıştırılanların sigortalı sayılmamaları nedeniyle genel sağlık sigortasından yararlanmaya devam edebileceklerine ilişkin belirsizliğin söz konusu olduğuna dikkati çeken Ağar, bu hususa açıklık getirilmesinin oldukça yararlı olacağını dile getirdi.
Özellikle bakıcı çalıştıran yaşlılardan bildirimlerin nasıl yapılacağıyla ilgili çok sayıda soruyla karşılaştıklarını belirten Ağar, SGKnın konuyla ilgili kamuoyunu aydınlatması gerektiğini kaydetti.
AA
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Bakan Vedat Işıkhan'dan ilk açıklama açıklama
2024 yılı asgari ücretin tespiti için ilk toplantı sona erdi. Toplantının açılışında konuşan...
2022 yılı MTV oranı netleşti.
Yılbaşından itibaren Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde (MTV) uygulanacak artış oranı belli oldu....
Asgari Ücret Sonrası Tüm Hesaplamalar Değişti
Milyonlarca çalışanın merakla beklediği 2022 yılı başından geçerli olacak yeni asgari ücret yüzde...
EKONOMİ Haberleri
TümüKayyım atanan şirket sayısı bin 184'e yükseldi
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, kurumun kayyım...
Motorine Salı Günü İndirim Geliyor.
Orta Doğu'dan gelen anlaşma haberleriyle birlikte petrol fiyatlarında yaşanan düşüş, akaryakıt...
İşte Mayıs ayı enflasyonu
"Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK verilerine göre enflasyon mayıs ayında yüzde 1,71...
Benzin, motorin ve LPG indirimi kesinleşti
Petrolün varil fiyatı 90'lara düştü. Bu düşüş, benzin, LPG ve motorin fiyatlarına indirim...
Finansal İstikrar Komitesi toplandı
Finansal İstikrar Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında olağanüstü...
Ver gi Düzenlemesi paketi Meclisten Geçti
Vergi Düzenlemesi paketi Meclisten geçti!Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet...
Kriz Çanları
Ülkemizde ekonomik gidişatın kötüleştiği konusunda neredeyse herkes hemfikir. Enflasyonun...
Mart ayı enflasyonu belli oldu
Enflasyon, martta aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 30,87 oldu.
Kripto Para Piyasasında 100 Milyar Dolar Buhar Oldu.
Kripto para piyasasında son 24 saatte yaşanan sert satışlarla birlikte toplam piyasa değerinden...
Kapalıç arşı Altın Satışlarını Durdurdu.
Kuyumculardaki alım-satım makası 500 TL seviyesine ulaştığı için birçok dükkan altın satışını...
Merkez Bankası 250 Baz Puan İndirime Gitiit
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli...
Borsada açığa satışta bir günlük sınırlama
Borsa İstanbul'dan KAP'a yapılan açıklama göre, 24 Şubat seansında, BIST 50 paylarında açığa...




