BORSA
BIST 100 13.536,84 %4,76
Altın 6.785,55 ₺/gr %0,53
Bitcoin $71.835 %4,65
Dolar 44,53 ₺ %0,19
Euro 52,06 ₺ %0,47
Sterlin 59,85 ₺ %0,73
Gümüş 107,90 ₺/gr %3,04
Ethereum $2.228,74 %6,33
İsviçre Frangı 56,32 ₺ %0,70
Kanada Doları 32,17 ₺ %0,12
Avustralya Doları 31,41 ₺ %0,92
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01
Suudi Riyali 11,88 ₺ %0,12
BAE Dirhemi 12,12 ₺ %0,19
Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,23
Çin Yuanı 6,52 ₺ %0,18
ANKARA 1°C 6.785,55 ₺/gr 44,53 ₺ 52,06 ₺
Anasayfa EKONOMİ İran gazı kıstı haberine teknik neden açıklaması

İran gazı kıstı haberine teknik neden açıklaması

Habertürk gazetesinden bugün yer alan bir haberde, Rusyadan gaz akışı beklenirken, kesintinin İrandan geldiği belirtildi. Gazetenin haberine göre İrandan gaz akışı y

09.12.2015 - 13:02 · 4 dk okuma
0Yorumlar
İran gazı kıstı haberine teknik neden açıklaması

Habertürk gazetesinden bugün yer alan bir haberde, Rusyadan gaz akışı beklenirken, kesintinin İrandan geldiği belirtildi. Gazetenin haberine göre İrandan gaz akışı yarı yarıya kesildi. Ancak enerji kaynaklarından konu ile ilgili bir son dakika açıklaması geldi. Reutersın enerji yetkililerine dayandırdığı habere göre; İrandan teknik nedenlerle gaz akışı dün kısa bir süre azaldı

İRANIN DOĞALGAZ AKIŞI NEDEN AZALDI?

Reutersın enerji yetkililerine dayandırdığı habere göre; İrandan teknik nedenlerle gaz akışı dün kısa bir süre azaldı

Enerji yetkililerinin yaptığı açıklamada; İrandan teknik nedenlerle gaz akışı dün kısa süre azaldığı, şu anda İran dahil Türkiyeye gaz akışında herhangi bir sorunun olmadığı ifade edildi.

GAZ AKIŞI YARI YARIYA AZALDI

Rusya ile yaşanan gerginlik doğalgaza yansır mı? kaygısı yaşanırken, ilk kesinti beklenmedik bir yerden, İrandan geldi. İran Ağır kış şartları nedeniyle iç tüketimim arttı diyerek günlük 30 milyon metreküplük gaz akışını yarı yarıya azalttı.

Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rusyanın yaptırımlarının doğalgaza sıçrayıp sıçramayacağı tartışılırken, İran ağır kış şartları nedeniyle iç tüketimdeki artışı gerekçe göstererek Türkiyeye gönderdiği gazı kıstı. Gazete Habertürkden Olcay Aydilekin haberine göre, günde 28- 30 milyon metreküp gazın geldiği İrandan önceki geceden itibaren gaz akışı yüzde 50-60 oranında azalarak 14-15 milyon metreküp seviyelerine kadar düştü.

Özellikle Doğuda kış şartları nedeniyle tüketimin arttığı bugünlerde ısınmada sorun yaşanmaması için ilk etapta BOTAŞ, 15-20 günlük bir arz talep dengelenmesi için özel program hazırladı. Buna göre yap-işlet ve yap-işletdevret yöntemiyle çalışan doğalgaz santrallarına yazı gönderilerek bir ya da iki ünitesinde ikincil yakıta yani fuel oile geçilmesi istendi. Türkiye, yılda yaklaşık 6 milyar metreküp gaz aldığı İran ile benzer sorunları geçmiş yıllarda da yaşamıştı. İran zaman zaman kendi ihtiyacım arttı diyerek gazda kesintiye gitmiş, Türkiye de bunu İran gazının yüksek fiyatının yanı sıra eksik teslimat yaptığını öne sürerek tahkime götürmüştü.
 
Enerji yönetiminde İran gazındaki azalma nedeniyle alarm verilirken, en büyük korku benzer bir mazeret ile Rusyadan gelen gazda da herhangi bir sıkıntı olması. Çünkü Türkiye, Rusyadan gelen Mavi Akımdan 47 milyon metreküp, Batı Hattından da 42 milyon metreküp gaz alıyor. Yani neredeyse günlük ihtiyacın yarısı Rus gazı ile karşılanıyor. Türkiyenin elinde tüm arz kaynakları ile birlikte depo dahil günlük 200 milyon metreküp kapasite bulunuyor. Ağır kış günlerinde tüketim 230 milyon metreküpe kadar ulaşınca sıkıntı yaşanıyor.

İran doğalgazının Türkiyeye ihracatı yapılan terminalin müdürü Sadık Ekberpur, dün Türkiyeye gaz ihracatını önemli ölçüde artıracak teknik potansiyele sahip olmadıklarını açıkladı. Mehrin haberine göre 25 yıllığına yapılan anlaşma gereği İranın Türkiyeye günlük 30 milyon metreküp gaz ihraç ettiğini belirten Ekberpur, bu anlaşmaya bağlı olduklarını dile getirdi.

TAHRANDA HAVALAR GÜZEL!

İran doğalgazda kesintiye neden olarak ağır kış şartlarını gösterdi ancak Tahranda önümüzdeki 10 gün içinde hava sıcaklığı 6 ile 9 arasında değişiyor.

RUSYAYI BEKLERKEN


Türkiyenin doğalgaz tüketimi 2014te 49.2 milyar metreküpe kadar ulaştı. Doğalgaz ithalatında İranın payı yüzde 18lerde. Toplam gazın yüzde 19u konutlarda ısınma, yüzde 48i ise elektrik üretiminde kullanılıyor.



PMUMDA ELEKTRIK FİYATI 4 KURUŞ YÜKSELDİ 

İran gazındaki kesinti haberi ilk etkisini, Piyasa Mali  Uzlaştırma Merkezi (PMUM) olarak ifade edilen gün öncesinde elektrik arz ve talebinin buluşturulduğu ve fiyatların belirlendiği piyasada gösterdi. Ortalama 14-15 kuruşlarda olan elektrik birim fiyatı 20-21 kuruşlara kadar çıktı.

HİDROELEKTRİK SANTRALLAR DAHA ÇOK ÇALIŞACAK

Türkiye, ithal ettiği doğalgazın yaklaşık yüzde 50sini elektrik üretiminde kullanıyor. Bu nedenle kesinti haberi elektrik cephesinde de çalışmaların başlamasına neden oldu. Bazı doğalgaz santrallarında ikincil yakıta geçilirken, hidroelektrik santralları için de kapasite artırma talimatı verildi.


 

Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

EKONOMİ Haberleri

Tümü

Mart ayı enflasyonu belli oldu

Enflasyon, martta aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 30,87 oldu.

14 gün önce

Kripto Para Piyasasında 100 Milyar Dolar Buhar Oldu.

Kripto para piyasasında son 24 saatte yaşanan sert satışlarla birlikte toplam piyasa değerinden...

2 ay önce

Kapalıç arşı Altın Satışlarını Durdurdu.

Kuyumculardaki alım-satım makası 500 TL seviyesine ulaştığı için birçok dükkan altın satışını...

6 ay önce

Merkez Bankası 250 Baz Puan İndirime Gitiit

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli...

7 ay önce

Borsada açığa satışta bir günlük sınırlama

Borsa İstanbul'dan KAP'a yapılan açıklama göre, 24 Şubat seansında, BIST 50 paylarında açığa...

1 yıl önce

Türkiye'den 7 milyar dolarlık anlaşma!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "7 milyar dolara yakın yatırımı Türkiye'ye...

1 yıl önce

Politika Faizi Yüzde 45 e indi

Yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo...

1 yıl önce

Kira Artış Oranı Yüzde 58,51 oldu.

Konut kiralarında yüzde 25 zam tavanının kaldırılması ve aralık ayı enflasyonunun açıklanması...

1 yıl önce

Eylül ayı enflasyonu açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayında tüketici enflasyonunun yüzde 2,97 olduğunu, yıllık...

1 yıl önce

7 Bin TL Üzeri Alışverişlerde Yeni Dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, alışverişlerde ödeme yöntemlerine dair önemli bir taslak düzenleme...

1 yıl önce

Vergide sistem değişiyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflere kolaylık sağlayacak yeni uygulamalar için harekete geçti.

1 yıl önce

Borsa İstanbul iki kez devre kesti

Global borsalardaki gerileme Borsa İstanbul'a da sıçradı. BIST 100 endeksi güne -703,78 puan...

1 yıl önce