Kıdem tazminatı düzenlemesinin detayları belli oldu
Hükümetin sıfır mağduriyet sözü verdiği kıdem tazminatı modeli şekillendi. Buna göre, kıdemde 30 gün esası korunurken, gelir endeksli bir fon sistemi kuruluyor. Bir gün çalışan da kıdem alırken; yeni
Hükümetin sıfır mağduriyet sözü verdiği kıdem tazminatı modeli şekillendi. Buna göre, kıdemde 30 gün esası korunurken, gelir endeksli bir fon sistemi kuruluyor. Bir gün çalışan da kıdem alırken; yeni işe girenler için sisteme girmek zorunlu olacak, eski çalışanlar için gönüllülük esası uygulanacak. İstifa eden de işyeri iflas eden de kıdem tazminatını alabilecek. Fon yönetiminde sosyal taraflar da yer alacak. Bireysel hesaptaki birikim altın ve dövizde değerlendirebilecek.
Hükümetin sıfır mağduriyet sözü verdiği kıdem tazminatı modeli şekillendi. Buna göre, kıdemde 30 gün esası korunurken, gelir endeksli bir fon sistemi kuruluyor. Bir gün çalışan da kıdem alırken; yeni işe girenler için sisteme girmek zorunlu olacak, eski çalışanlar için gönüllülük esası uygulanacak. İstifa eden de işyeri iflas eden de kıdem tazminatını alabilecek. Fon yönetiminde sosyal taraflar da yer alacak. Bireysel hesaptaki birikim altın ve dövizde değerlendirebilecek.
15 BAŞLIKTA KIDEMDE TÜRK MODELİ
1- GELİR ENDEKSLİ FON: Kıdem Tazminat Fonu kurulacak. Tamamen gelir endeksli bir fon olacak. 1 gün bile çalışanın hakkı Fona yatırılacak. Fon sisteminde bütün çalışanların kıdemi olacak.
2- FONA DEVREDİLECEK: Mevcut kıdemler de Fona devredilecek.
3- KAZANIMLARA KORUMA: Fon sistemi ile çalışanların hem kazanılan hem de gelecek hakları korunacak.
4- DEVLET GÜVENCESİ: Çalışanların düşük kıdemle işten çıkarılması önlenecek. Kıdem tazminatını kaybetme korkusu ortadan kalkınca başka işlere geçiş de kolaylaşacak.
5- 30 GÜNE DEVAM: Kıdemde 30 günü muhafaza eden katsayı oluşturulacak. 1 yıl çalışmaya karşılık 30 gün brüt ücret tutarındaki tazminat miktarının fonla birlikte azalmaması sağlanacak.
6- BİREYSEL HESAP: Her çalışanın bireysel hesabı olacak. İşveren hesaba her ay prim yatıracak.
7- SÖZLEŞMESİ BİTENE DE VAR: Kıdem kazanmadan sözleşmesi sona erenlerin paraları da birikmiş sayılacak.
8- DEVLET DESTEĞİ: İşveren çalıştırdığı her bir işçi için prim ödemek zorunda olacak, buna devlet desteği de eklenecek.
9- SOSYAL TARAFLAR DA KIDEM FONUNDA: Fon yönetimine sosyal taraflar da dahil edilecek, denetimde de görev alabilecekler. Takvimin haberine göre, bireysel emeklilik şirketleri de kıdem tazminat hesabını yönetmek için Hazineden yetki alabilecek.
10- İSTEYEN ALTIN, İSTEYEN DÖVİZDE: Çalışanlar birikimlerini tahvil, döviz, hisse senedi, altın gibi yatırım araçlarında değerlendirebilecek. Çalışan bir tercih yapmazsa bir bölümü kamu borçlanma araçları ile değerlendirilecek.
11- YATIRMAYANA TEŞVİK YOK: Bireysel kıdem tazminatı hesabına primi düzenli yatırmayan işverene vergi desteği başta olmak üzere teşvik kapıları kapanacak.
12- AYLIK TAKİP: Her ay sonunda hesabın hangi noktada olduğu ve neması takip edilebilecek.
13- İSTİFA EDEN DE ALACAK: İstifa eden de kıdemini alabilecek. İşçinin istifasını haklı bir nedene dayandırması zorunlu olmayacak. İşini devredenin sorumluluğu devam edecek. İşveren iflas etse bile çalışan tazminatını alabilecek.
14- ESKİ ÇALIŞANLARDA İSTEĞE BAĞLI: Yeni işe girenlerde Fona katılım zorunlu, eski çalışanlarda isteğe bağlı olacak. Çalışan ve işverenin uzlaşması durumunda yeni sisteme geçiş de mümkün olacak. İşten ayrılma gibi bir durumda aynı hesap üzerinden kıdem hakkı sürecek.
15- BELLİ SÜRE DOKUNULMAYACAK: Kıdem Fonuna belli bir süre dokunulamayacak. Ancak sınırlı özel durumlarda erken.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Mart ayı enflasyonu belli oldu
Enflasyon, martta aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 30,87 oldu.
Kripto Para Piyasasında 100 Milyar Dolar Buhar Oldu.
Kripto para piyasasında son 24 saatte yaşanan sert satışlarla birlikte toplam piyasa değerinden...
Kapalıç arşı Altın Satışlarını Durdurdu.
Kuyumculardaki alım-satım makası 500 TL seviyesine ulaştığı için birçok dükkan altın satışını...
EKONOMİ Haberleri
TümüMart ayı enflasyonu belli oldu
Enflasyon, martta aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 30,87 oldu.
Kripto Para Piyasasında 100 Milyar Dolar Buhar Oldu.
Kripto para piyasasında son 24 saatte yaşanan sert satışlarla birlikte toplam piyasa değerinden...
Kapalıç arşı Altın Satışlarını Durdurdu.
Kuyumculardaki alım-satım makası 500 TL seviyesine ulaştığı için birçok dükkan altın satışını...
Merkez Bankası 250 Baz Puan İndirime Gitiit
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli...
Borsada açığa satışta bir günlük sınırlama
Borsa İstanbul'dan KAP'a yapılan açıklama göre, 24 Şubat seansında, BIST 50 paylarında açığa...
Türkiye'den 7 milyar dolarlık anlaşma!
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "7 milyar dolara yakın yatırımı Türkiye'ye...
Politika Faizi Yüzde 45 e indi
Yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo...
Kira Artış Oranı Yüzde 58,51 oldu.
Konut kiralarında yüzde 25 zam tavanının kaldırılması ve aralık ayı enflasyonunun açıklanması...
Eylül ayı enflasyonu açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayında tüketici enflasyonunun yüzde 2,97 olduğunu, yıllık...
7 Bin TL Üzeri Alışverişlerde Yeni Dönem
Hazine ve Maliye Bakanlığı, alışverişlerde ödeme yöntemlerine dair önemli bir taslak düzenleme...
Vergide sistem değişiyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflere kolaylık sağlayacak yeni uygulamalar için harekete geçti.
Borsa İstanbul iki kez devre kesti
Global borsalardaki gerileme Borsa İstanbul'a da sıçradı. BIST 100 endeksi güne -703,78 puan...




