BORSA
BIST 100 13.536,84 %4,76
Altın 6.785,55 ₺/gr %0,53
Bitcoin $71.835 %4,65
Dolar 44,53 ₺ %0,19
Euro 52,06 ₺ %0,47
Sterlin 59,85 ₺ %0,73
Gümüş 107,90 ₺/gr %3,04
Ethereum $2.228,74 %6,33
İsviçre Frangı 56,32 ₺ %0,70
Kanada Doları 32,17 ₺ %0,12
Avustralya Doları 31,41 ₺ %0,92
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01
Suudi Riyali 11,88 ₺ %0,12
BAE Dirhemi 12,12 ₺ %0,19
Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,23
Çin Yuanı 6,52 ₺ %0,18
İSTANBUL 11°C 6.785,55 ₺/gr 44,53 ₺ 52,06 ₺
Anasayfa EKONOMİ Konutta lüks aldatmacasına kanmayın!
EKONOMİ

Konutta lüks aldatmacasına kanmayın!

06.04.2015 11:22 3
Konutta lüks aldatmacasına kanmayın!

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, sadece 3-5 bin liralık maliyet farkıyla mutfağa konulan ankastre ürünleri ve tavandaki led aydınlatma gerekçe gösterilerek bazı konutların, lüks adı altında 100 bin liraya varan fiyat farkı ile tüketiciye satıldığını belirterek, Rüzgar analizi ve akıllı ev gibi birçok özellik yakın zamanda standart haline gelecek noktaya ulaşmışken, ankastre mutfak ve tavandaki 3-5 led aydınlatmaya lüks demek tüketiciyi aldatmaktır, haksız kazanç sağlamaktır dedi.

ESKİDEN LÜKS DENİLEN ŞEY ARTIK OLMAZSA OLMAZ

Kolçak, konutta lüks kavramının eskiye kıyasla tamamen değiştiğini belirterek, artık inşaat sektörü için ankastre mutfak, banyo ve vitrifiye ürünleri, duşa kabin, küvet, asansör, sığınak, ısı yalıtımı, parke, kalorifer, kombi, kapalı otopark gibi uygulamaların konutun olmazsa olmazı haline geldiğini söyledi.

Konutlardaki bu uygulamaların 10 yıl önce lüks olarak pazarlanabildiğini dile getiren Kolçak, şu anda lüks kavramının çok farklı noktaya geldiğini anlattı.
Bu unsurların standart hale geldiğini ve neredeyse her inşaatta bulunduğunu vurgulayan Kolçak, şöyle konuştu:

PEKİ LÜKS NEDİR?


Bugün yapılan konutlarda, led sertifikası ile kendi enerjisini üreten, rüzgar analizleri yapılmış, güvenlik sistemi ve akıllı ev özelliği ile öne çıkan, elektrikler kesildiğinde jeneratörlerin otomatik devreye girdiği, sadece ısı değil aynı zamanda ses ve su yalıtımı olan en önemlisi satış sonrası karşılaşılacak problemlerde inşaatı yapan firmanın devreye girip, bunları çözdüğü binalara lüks deniliyor. Rüzgar analizi ve akıllı ev gibi birçok özellik yakın zamanda standart haline gelecek noktaya ulaşmışken, ankastre mutfak ve tavandaki 3-5 led aydınlatmaya lüks demek tüketiciyi aldatmaktır, haksız kazanç sağlamaktır.

STANDART OLAN ŞEYİ LÜKS DİYE SATIYORLAR


Her inşaatta standart haline gelen ankastre mutfak ve led aydınlatma uygulaması yapılan konutların, bazı anadolu şehirlerinde müteahhitler tarafından lüks kavramıyla fahiş fiyatlara satıldığını ileri süren Kolçak, bu konuda derneğe yoğun şikayet geldiğini ifade etti.

HAKSIZ KAZANÇ VE TÜKETİCİYİ KANDIRMAK

Tüketicilerin konut alımında daha özenli hareket etmesini isteyen Kolçak, şunları kaydetti:

Anadolunun birçok kentinde site içi bile olmayan 3-4 katlı apartman daireleri lüks adıyla satılıyor. Müteahhitler tarafından sadece 3-5 bin liralık maliyet farkıyla mutfağa konulan ankastre ürünleri ve tavandaki led aydınlatma gerekçe gösterilerek konutlar, lüks adı altında 100 bin liraya varan fiyat farkı ile tüketiciye satılıyor. Son yıllarda markalı konut projelerinin artması, projeler arası güçlü rekabet, müteahhidin tüketicinin ihtiyaçlarına yönelik donatılar ile çözüm üretmesi ve inşaat şirketlerinin gerçekten konut pazarlaması konusunda bilinçlenmesi ile 10 yıl önce yapılan konut ile şimdilerde yapılanlar arasında ciddi değişimler söz konusu. Dünyada çok önemli ödüller alan yerel konut projelerimiz varken halen ankastre mutfak var denilerek fahiş rakamlarla müteahhidin tüketiciye satış yapmaya çalışması haksız kazanç ve tüketiciyi kandırmaktır.

Kolçak, müteahhitlerin, Tüketici Yasasına göre teslim ettikleri konutların ayıplarına karşı beş yıl boyunca sorumlu olduklarını sözlerine ekledi.

AA

Paylaş:

Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

EKONOMİ Haberleri

Tümü

Mart ayı enflasyonu belli oldu

Enflasyon, martta aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 30,87 oldu.

7 gün önce

Kripto Para Piyasasında 100 Milyar Dolar Buhar Oldu.

Kripto para piyasasında son 24 saatte yaşanan sert satışlarla birlikte toplam piyasa değerinden...

2 ay önce

Kapalıç arşı Altın Satışlarını Durdurdu.

Kuyumculardaki alım-satım makası 500 TL seviyesine ulaştığı için birçok dükkan altın satışını...

6 ay önce

Merkez Bankası 250 Baz Puan İndirime Gitiit

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli...

7 ay önce

Borsada açığa satışta bir günlük sınırlama

Borsa İstanbul'dan KAP'a yapılan açıklama göre, 24 Şubat seansında, BIST 50 paylarında açığa...

1 yıl önce

Türkiye'den 7 milyar dolarlık anlaşma!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "7 milyar dolara yakın yatırımı Türkiye'ye...

1 yıl önce

Politika Faizi Yüzde 45 e indi

Yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo...

1 yıl önce

Kira Artış Oranı Yüzde 58,51 oldu.

Konut kiralarında yüzde 25 zam tavanının kaldırılması ve aralık ayı enflasyonunun açıklanması...

1 yıl önce

Eylül ayı enflasyonu açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayında tüketici enflasyonunun yüzde 2,97 olduğunu, yıllık...

1 yıl önce

7 Bin TL Üzeri Alışverişlerde Yeni Dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, alışverişlerde ödeme yöntemlerine dair önemli bir taslak düzenleme...

1 yıl önce

Vergide sistem değişiyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflere kolaylık sağlayacak yeni uygulamalar için harekete geçti.

1 yıl önce

Borsa İstanbul iki kez devre kesti

Global borsalardaki gerileme Borsa İstanbul'a da sıçradı. BIST 100 endeksi güne -703,78 puan...

1 yıl önce