BORSA
BIST 100 13.938,48 %1,42
Altın 6.277,08 ₺/gr %0,31
Bitcoin $63.532 %0,03
Dolar 46,29 ₺ %0,15
Euro 53,60 ₺ %0,16
Sterlin 62,15 ₺ %0,10
Gümüş 101,24 ₺/gr %1,17
Ethereum $1.665,05 %0,41
İsviçre Frangı 58,08 ₺ %0,12
Kanada Doları 33,08 ₺ %0,03
Avustralya Doları 32,61 ₺ %0,10
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 12,33 ₺ %0,28
BAE Dirhemi 12,60 ₺ %0,14
Rus Rublesi 0,64 ₺ %0,18
Çin Yuanı 6,84 ₺ %0,14
İSTANBUL 20°C 6.277,08 ₺/gr 46,29 ₺ 53,60 ₺
Anasayfa EKONOMİ Merkez Bankası Başkanı'ndan enflasyon açıklaması
fatihaktuel

Merkez Bankası Başkanı'ndan enflasyon açıklaması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Çekirdek enflasyon göstergelerinde yavaşlama görüyoruz." dedi.

· 3 dk okuma · 58 okunma
Merkez Bankası Başkanı'ndan enflasyon açıklaması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurların Türkiye'de de etkisini yitireceğini belirterek, "Para politikası duruşumuzu belirlerken, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirdik." dedi.

Kavcıoğlu, videokonferans yöntemi ile gerçekleştirilen yatırımcı toplantısı kapsamında değerlendirmelerde bulundu.

Finansman koşullarına daha duyarlı olan dayanıklı mal talebinde yavaşlamanın dikkati çektiğini belirten Kavcıoğlu, dayanıksız mal talebinde ise güçlenme gördüklerini söyledi.

Kavcıoğlu, hizmet sektöründeki açılma ve turizmin katkısı ile istihdam piyasasının salgın dönemi etkilerini büyük ölçüde atlattığını vurgulayarak, "Mevcut durumda ihracattaki güçlü seyir, ithalatta miktar bazlı yavaşlama ve altın ithalatındaki kayda değer düşüş dış dengede devam eden iyileşmeyi destekliyor. Enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurların Türkiye'de de etkisini yitireceğini öngörüyoruz. Para politikası duruşumuzu belirlerken, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirdik." ifadelerini kullandı.

Rezervlerin 85 milyar dolar seviyelerinden 122 milyar dolara ulaştığına dikkati çeken Kavcıoğlu, şunları kaydetti:

"Kararlı bir şekilde rezervlerimizi artırmaya devam edeceğiz. Yurt içi yerleşiklerin mevduatta TL tercihleri güçlü kalmaya devam ediyor. Mart ayında yabancı para (YP) mevduattan Türk lirası (TL) mevduata kayda değer düzeyde bir dönüş gerçekleşti. Takip eden aylarda mevduat artışının TL cinsinden olması ters para ikamesi görünümünü olumlu yönde destekliyor. Yılbaşına göre TL mevduat 300 milyar liraya yakın artış kaydetti. YP mevduat ise ihracattaki güçlü seyir, turizmde görülen toparlanma ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız kanalı ile sisteme döviz ve efektif girişine rağmen parite etkisi arındırıldığında görece sınırlı bir artış sergiledi."



EKONOMİ Haberleri

Tümü

İşte Mayıs ayı enflasyonu

"Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK verilerine göre enflasyon mayıs ayında yüzde 1,71...

7 gün önce

Benzin, motorin ve LPG indirimi kesinleşti

Petrolün varil fiyatı 90'lara düştü. Bu düşüş, benzin, LPG ve motorin fiyatlarına indirim...

11 gün önce

Finansal İstikrar Komitesi toplandı

Finansal İstikrar Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında olağanüstü...

21 gün önce

Ver gi Düzenlemesi paketi Meclisten Geçti

Vergi Düzenlemesi paketi Meclisten geçti!Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet...

22 gün önce

Kriz Çanları

Ülkemizde ekonomik gidişatın kötüleştiği konusunda neredeyse herkes hemfikir. Enflasyonun...

1 ay önce

Mart ayı enflasyonu belli oldu

Enflasyon, martta aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 30,87 oldu.

2 ay önce

Kripto Para Piyasasında 100 Milyar Dolar Buhar Oldu.

Kripto para piyasasında son 24 saatte yaşanan sert satışlarla birlikte toplam piyasa değerinden...

4 ay önce

Kapalıç arşı Altın Satışlarını Durdurdu.

Kuyumculardaki alım-satım makası 500 TL seviyesine ulaştığı için birçok dükkan altın satışını...

8 ay önce

Merkez Bankası 250 Baz Puan İndirime Gitiit

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli...

9 ay önce

Borsada açığa satışta bir günlük sınırlama

Borsa İstanbul'dan KAP'a yapılan açıklama göre, 24 Şubat seansında, BIST 50 paylarında açığa...

1 yıl önce

Türkiye'den 7 milyar dolarlık anlaşma!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "7 milyar dolara yakın yatırımı Türkiye'ye...

1 yıl önce

Politika Faizi Yüzde 45 e indi

Yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo...

1 yıl önce