BORSA
BIST 100 13.536,84 %4,76
Altın 6.785,55 ₺/gr %0,53
Bitcoin $71.835 %4,65
Dolar 44,53 ₺ %0,19
Euro 52,06 ₺ %0,47
Sterlin 59,85 ₺ %0,73
Gümüş 107,90 ₺/gr %3,04
Ethereum $2.228,74 %6,33
İsviçre Frangı 56,32 ₺ %0,70
Kanada Doları 32,17 ₺ %0,12
Avustralya Doları 31,41 ₺ %0,92
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01
Suudi Riyali 11,88 ₺ %0,12
BAE Dirhemi 12,12 ₺ %0,19
Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,23
Çin Yuanı 6,52 ₺ %0,18
ANKARA 1°C 6.785,55 ₺/gr 44,53 ₺ 52,06 ₺
Anasayfa EKONOMİ Merkez yine faiz lobisine çalıştı

Merkez yine faiz lobisine çalıştı

Ekonomi Haberleri › Merkez yine faiz lobisine çalıştı haberi Merkez Bankası, dünkü toplantısında faizleri değiştirmedi. Dövizi frenlemeye yönelik aldığı kararlara karşı spekülatörler de harekete geç

23.04.2015 - 04:54 YAYINLANMA
3 DK OKUNMA SÜRESİ
Google News
Merkez yine faiz lobisine çalıştı
Ekonomi Haberleri ›
Merkez yine faiz lobisine çalıştı haberi

Merkez Bankası, dünkü toplantısında faizleri değiştirmedi. Dövizi frenlemeye yönelik aldığı kararlara karşı spekülatörler de harekete geçerek doları 2.72ye, faizleri çift haneye taşıdı.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, dün yapılan toplantıda yine faiz lobisine yenik düşerek cesur adım atamadı. Faiz lobisinin günlerdir dolarda baskı kurarak, faiz indiriminin önüne geçmeye hatta faiz artırımına zorladığı Merkez Bankası, faizlerde değişikliğe gitmedi. Merkez Bankasının, faizleri sabit tutup, dövizi frenleme için aldığı kararlara karşın dolar 2.72 lirayı aşarak 2.7220 liraya kadar çıkarken, iki yıllık gösterge faizi de 6 ay aradan sonra yeniden iki haneli düzeylere tırmandı. Merkez Bankası, döviz kurlarındaki hızlı yükselişi frenlemek için lira cinsinden zorunlu karşılıklara uygulanan faizleri artırırken, ödediği döviz depo faizlerini de düşürdü.

Dolar 2.72ye yükseldi

Lirayı güçlendirmesi için alınan karşılıklara ödenecek faizin artırılması kararına rağmen, açıklama öncesinde 2.6850 lira dolayında olan dolar 2.7220 liraya çıkarken, 2.90 liranın altındaki euro da 2.9250 liraya kadar yükseldi.Tahvil-bono piyasasında 2 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 10.06 ile son 1 yılın en yüksek seviyesine çıkarken, 10 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi ise yüzde 9.12ye çıktı.Dövizdeki hızlı tırmanış hisse senetlerine de satış getirdi ve açıklama öncesi 84 bin 707 puanda olan Borsa İstanbul Endeksi, açıklamanın hemen ardından sert düşüşe geçti. Borsa İstanbul, günü yüzde 0.59 düşerek, 83.780 puandan kapattı. Gösterge devlet tahvilinin faizi de, kararlar öncesindeki yüzde 9.80 düzeyinden tırmanışa geçerek, yüzde 10.05 ile iki haneye çıktı.

Karar metninde likidite koşullarındaki sıkılaştırmaya atıfta bulunulmaması nedeniyle beklenenden daha güvercin bir metin görüldüğünü aktaran Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, döviz likiditesine yönelik düzenlemelerle kur oynaklığının belirli oranda iyileşmesinin beklenebileceğini söyledi. Küresel belirsizlikler ve bunun kur üzerinde yarattığı değer kaybı baskısı ile gıda fiyatlarının dezenflasyon sürecine geçişte yarattığı sıkıntının, para politikasındaki temkinli duruşun ana nedenleri olmaya devam ettiğini belirten Halk Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Banu Kıvcu Tokalı, faiz kararı metninde öncekine göre çok ciddi bir değişiklik gözlenmezken, cari denge ve çekirdek enflasyonla ilgili olumlu görünümün korunduğunu ifade etti.

Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

EKONOMİ Haberleri

Tümü

Mart ayı enflasyonu belli oldu

Enflasyon, martta aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 30,87 oldu.

10 gün önce

Kripto Para Piyasasında 100 Milyar Dolar Buhar Oldu.

Kripto para piyasasında son 24 saatte yaşanan sert satışlarla birlikte toplam piyasa değerinden...

2 ay önce

Kapalıç arşı Altın Satışlarını Durdurdu.

Kuyumculardaki alım-satım makası 500 TL seviyesine ulaştığı için birçok dükkan altın satışını...

6 ay önce

Merkez Bankası 250 Baz Puan İndirime Gitiit

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli...

7 ay önce

Borsada açığa satışta bir günlük sınırlama

Borsa İstanbul'dan KAP'a yapılan açıklama göre, 24 Şubat seansında, BIST 50 paylarında açığa...

1 yıl önce

Türkiye'den 7 milyar dolarlık anlaşma!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "7 milyar dolara yakın yatırımı Türkiye'ye...

1 yıl önce

Politika Faizi Yüzde 45 e indi

Yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo...

1 yıl önce

Kira Artış Oranı Yüzde 58,51 oldu.

Konut kiralarında yüzde 25 zam tavanının kaldırılması ve aralık ayı enflasyonunun açıklanması...

1 yıl önce

Eylül ayı enflasyonu açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayında tüketici enflasyonunun yüzde 2,97 olduğunu, yıllık...

1 yıl önce

7 Bin TL Üzeri Alışverişlerde Yeni Dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, alışverişlerde ödeme yöntemlerine dair önemli bir taslak düzenleme...

1 yıl önce

Vergide sistem değişiyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflere kolaylık sağlayacak yeni uygulamalar için harekete geçti.

1 yıl önce

Borsa İstanbul iki kez devre kesti

Global borsalardaki gerileme Borsa İstanbul'a da sıçradı. BIST 100 endeksi güne -703,78 puan...

1 yıl önce