BORSA
BIST 100 12.270,18 %0,17
Altın 6.542,72 ₺/gr %0,76
Bitcoin $84.501 %0,42
Dolar 49,18 ₺ %0,08
Euro 55,40 ₺ %0,02
Sterlin 65,36 ₺ %0,02
Gümüş 95,40 ₺/gr %0,92
Ethereum $2.668,21 %1,39
İsviçre Frangı 59,37 ₺ %0,38
Kanada Doları 34,51 ₺ %0,16
Avustralya Doları 34,22 ₺ %0,43
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 13,10 ₺ %0,18
BAE Dirhemi 13,39 ₺ %0,08
Rus Rublesi 0,59 ₺ %0,38
Çin Yuanı 7,33 ₺ %0,20
İSTANBUL 17°C 6.542,72 ₺/gr 49,18 ₺ 55,40 ₺
Anasayfa EKONOMİ Milli uçağa iki motor dizaynı
Posta

Milli uçağa iki motor dizaynı

Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgesel uçak projesinin gecikmesinin birkaç sebebi bulunduğunu söyledi. Vatandaşların pervaneli uçaklara antipatisinin b

· 4 dk okuma · 44 okunma
0Yorumlar
Milli uçağa iki motor dizaynı

Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgesel uçak projesinin gecikmesinin birkaç sebebi bulunduğunu söyledi. Vatandaşların pervaneli uçaklara antipatisinin bunlardan birisi olduğuna işaret eden Yıldırım, Bu çok yanlıştır. Ben havacılığın uzmanıyım. Pervaneli uçaklara biniyorum, kendimi de çok rahat hissediyorum.

Pervaneli uçaklar son derece emin ve güvenlidir diye konuştu. Pervaneli uçakların daha yavaş uçtuklarını, bu nedenle daha güvenilir olduğunu anlatan Yıldırım, herhangi bir sorun olduğu zaman pervaneli uçakların, her yere rahatlıkla inebildiğini söyledi.

Bölgesel uçuşların yapılabilmesi için yolcu kapasitesi düşük uçakların kullanılmasının önemine değinen Yıldırım, şunları kaydetti: Yani bölgesel uçakların 30-35 kişilik uçaklar olması ideal. Zaten milli uçak projemizle ilgili çalışmalar da bu yönde. Bölgesel uçak 70 kişilik mi, 100 kişilik mi olsun diye çok tartışıldı. Şu anda Türkiye, buralarda rekabet edemez.

Türkiyenin de ihtiyacı 100 kişilik uçaklar değil zaten. 100 kişilik, 70 kişilik uçakları yapmaya kalkarsak para kazanamayız. Ama 30-35 kişilik uçaklar, hele pervaneli olursa ihtiyacı karşılar.

Taksi, dolmuş gibi uçak... 20 kişilik yolcuyu buldu mu devam edecek. İşte o Türkiyedeki havacılığı geliştirir. Herkes o zaman çok daha hesaplı minibüse biner gibi bu uçaklara binebilir, istediği yere çok rahat gidebilir.

Şanlıurfadan Erzuruma, Ankara veya İstanbul üzerinden gitmek zorunda kalmaz. Bölgesel uçağın hizmete girmesiyle karayollarındaki yoğunluğun da ortadan kalkacağını belirten Yıldırım, bugüne kadar bölgesel uçuşlarda çok yolculu büyük uçakların tercih edildiğini söyledi.

Büyük uçaklarda maliyetin, dolayısıyla bilet fiyatlarının da yüksek olması nedeniyle vatandaşlar tarafından tercih edilmediğini dile getiren Yıldırım, Bu nedenle bu tür çalışmalar kalıcı olamadı dedi.

Şu anda çalışmaları yapılan bölgesel uçağın 30-35 kişilik olacağını bildiren Yıldırım, şöyle devam etti: İki motor alternatifli yapılacak. Bölgesel milli uçağın gövdesine, tercihe göre hem pervaneli turbo motor hem de jet motoru takılabilecek. Halkımızdaki pervaneli motor antipatisinden dolayı uçağa jet motor alternatifi de planlandı.

Pervaneli turbo motor ile jet motor arasındaki tek fark hızdır. Uzun mesafe uçtuğunuz zaman hız önemli hale gelir ve jet motorlu uçağa binmek avantajlıdır. Ancak Türkiye içi mesafelerde 300 ila 600 kilometre uzaklıktaki yerlerde pervaneli uçak idealdir ve çok daha ekonomiktir.

Bilet fiyatları düşecek

Bölgesel uçakların hizmete girmesiyle bilet fiyatlarının da düşeceğini dile getiren Yıldırım, bu uçakların kabul görmesinin önemli olduğunu kaydetti.

Havalimanı yaptınız ama uçmuyorsunuz şeklinde eleştiriler geldiğini anlatan Yıldırım, hizmet amaçlı açılan havalimanlarındaki 100 kişilik uçaklar doldurulamadığı için havayolu şirketlerinin zarar ettiğini, söz konuyu yerlere 30 kişilik uçakların çalıştırılması durumunda 20 kişinin olması halinde uçuşun karlı hale geleceğini ifade etti.

Yıldırım, Çözüm, doğru bellidir. Türkiyede şu anda o yola girmiştir, doğru yoldadır. İnşallah bunu gerçekleştirdiğimiz zaman çözüm bulunmuş olacak diye konuştu.

AA



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

EKONOMİ Haberleri

Tümü

Polisan Japonlara Stıldı.

Marmara Holding'in elinde bulunan yüzde 50'lik payın 93 milyon dolar karşılığında Japon devine...

3 gün önce

Borsa Dibin dibini gördü.

Borsa İstanbul’da haftanın ilk işlem gününde satış baskısı sertleşti. BIST 100 endeksi yüzde 3’ü...

4 gün önce

Altın Fiyatları Neden Düşüşte

Küresel piyasalarda altının ons fiyatı, artan tahvil getirileri ve yükselen petrol fiyatlarının...

4 gün önce

Perşembe günü mazota indirim geliyor.

Sektör temsilcilerinden edinilen bilgilere göre, bugün gece yarısından itibaren (24 Eylül...

9 gün önce

ENAG Enflayon Yüzde 49.03

(ENAG), merakla beklenen Ağustos 2026 dönemine ait tüketici fiyat endeksi (E-TÜFE) verilerini...

29 gün önce

İnternetten alışverişinde İadeler için yeni uygulama

Taslakla birlikte kargo süreçlerinden veri taşınmasına, reklam uygulamalarından sosyal dayanışma...

1 ay önce

Kayyım atanan şirket sayısı bin 184'e yükseldi

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, kurumun kayyım...

3 ay önce

Motorine Salı Günü İndirim Geliyor.

Orta Doğu'dan gelen anlaşma haberleriyle birlikte petrol fiyatlarında yaşanan düşüş, akaryakıt...

3 ay önce

İşte Mayıs ayı enflasyonu

"Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK verilerine göre enflasyon mayıs ayında yüzde 1,71...

3 ay önce

Benzin, motorin ve LPG indirimi kesinleşti

Petrolün varil fiyatı 90'lara düştü. Bu düşüş, benzin, LPG ve motorin fiyatlarına indirim...

4 ay önce

Finansal İstikrar Komitesi toplandı

Finansal İstikrar Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında olağanüstü...

4 ay önce

Ver gi Düzenlemesi paketi Meclisten Geçti

Vergi Düzenlemesi paketi Meclisten geçti!Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet...

4 ay önce