BORSA
BIST 100 14.429,39 %0,44
Altın 6.436,12 ₺/gr %0,17
Bitcoin $64.774 %2,47
Dolar 46,32 ₺ %0,06
Euro 53,85 ₺ %0,11
Sterlin 62,27 ₺ %0,08
Gümüş 103,81 ₺/gr %0,43
Ethereum $1.763,70 %1,88
İsviçre Frangı 58,42 ₺ %0,05
Kanada Doları 33,06 ₺ %0,08
Avustralya Doları 32,71 ₺ %0,07
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 12,34 ₺ %0,06
BAE Dirhemi 12,62 ₺ %0,06
Rus Rublesi 0,63 ₺ %0,20
Çin Yuanı 6,85 ₺ %0,02
İSTANBUL 27°C 6.436,12 ₺/gr 46,32 ₺ 53,85 ₺
Anasayfa EKONOMİ O parayı almak için son şans!
Star Gazetesi

O parayı almak için son şans!

Ekonomi Haberleri › O parayı almak için son şans! haberi Bankalarda 10 yıldır işlem yapılmayan hesaplarda 36 milyon 323 bin dolar, yani Merkez Bankasının cuma günkü

· 3 dk okuma · 29 okunma
O parayı almak için son şans!
Ekonomi Haberleri ›
O parayı almak için son şans! haberi
Bankalarda 10 yıldır işlem yapılmayan hesaplarda 36 milyon 323 bin dolar, yani Merkez Bankasının cuma günkü kapanış kuru ile yaklaşık 94,5 milyon lira unutuldu.
Unutkan mudiler, 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle bankalarda 10 yıldır işlem yapılmayan hesaplarında 36 milyon 323 bin dolar, yani Merkez Bankası'nın cuma günkü kapanış kuru ile yaklaşık 94,5 milyon lira unuttu. 
Bankalarda 10 yıldır işlem yapılmayan hesaplarla ilgili kritik süreç devam ederken, Bankacılık Kanunu gereği unutkan mudiler için çağrılar da yapılmaya başlandı.
 
5411 Sayılı Bankacılık Kanununun 62. maddesine göre, bankalar nezdlerindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimatı tarihinden başlayarak on yıl içinde aranmayanlar zaman aşımına tabi oluyor.
 
Bankalar bu çerçevede, zaman aşımına uğrayan mevduat, emanet ve alacaklara ilişkin duyurularını şubat ayından itibaren internet sitelerinden yayımlamaya başladı.
 
Vatandaşlar, zaman aşımına uğrayan hesapları olup olmadığını Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) her yıl şubat ayında aktif hale getirdiği "www.zamanasimi.org/tbb" internet sitesindeki arama motorunu kullanarak öğrenebiliyor ve dilerlerse hesaplarını kapatabiliyor.
 
Zaman aşımı için son tarih
 
15 Haziran Yaptıkları aramada zaman aşımına uğramış hesapları olduğunu öğrenenler, bu hesapları kapatabilmek için 15 Haziran 2015 tarihine kadar ilgili banka şubelerine kimlik kartı ile başvurabilecek.
 
Müşterilerin başvurmamaları halinde ise yasa gereği zaman aşımı uğramış olan mevduat bakiyeleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilecek.
 
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle zaman aşımı uğrayan ve bankalar tarafından TMSF'ye ön bildirim yapılan 299 bin 429 adet hesap bulunuyor. Bunların 2 bin 322'ini katılım fonu, 692'sini de emanetler oluşturuyor.
 
Bu hesapların toplam bedeli ise 36 milyon 323 binn 333 dolara, yani Merkez Bankası'nın cuma günkü kapanış kuru ile 94 milyon 538 bin 738 liraya denk geliyor. Bu sene ön bildirimi yapılan hesaplar içerisinde bakiyesi en yüksek olan hesap ise yaklaşık 41 bin dolar civarında.
 
Unutulan hesaplar sadece kişilere ait değil. Şirketler, vakıflar, dernekler, siyasi partiler ile devlet kurumlarının bile unutulmuş hesabı bulunuyor.
 
En fazla hesap DenizBank'ta unutuldu
 
Bu yıl TMSF'ye ön bildirim yapılan hesaplardan en çoğu DenizBank'a ait. DenizBank'ta unutulan 108 bin 710 adet hesap bulunuyor.
 
DenizBank'ı 50 bin 835 adet hesap ile İş Bankası, 41 bin 571 adet hesap ile Yapı Kredi Bankası, 39 bin 396 adet hesap ile Ziraat Bankası, 12 bin 858 adet hesap ile de VakıfBank takip etti.
 
Zaman aşımına uğrayarak TMSF'ye devredilen hesaplar geçen yıl yaklaşık 95,2 milyon lira, 2013'te ise 119 milyon lira olmuştu.
 
Bu arada 2001-2014 tarihleri arasında toplam 2 milyon 935 bin 249 mudinin hesabı zaman aşımı uğradı.


EKONOMİ Haberleri

Tümü

Motorine Salı Günü İndirim Geliyor.

Orta Doğu'dan gelen anlaşma haberleriyle birlikte petrol fiyatlarında yaşanan düşüş, akaryakıt...

4 gün önce

İşte Mayıs ayı enflasyonu

"Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK verilerine göre enflasyon mayıs ayında yüzde 1,71...

12 gün önce

Benzin, motorin ve LPG indirimi kesinleşti

Petrolün varil fiyatı 90'lara düştü. Bu düşüş, benzin, LPG ve motorin fiyatlarına indirim...

16 gün önce

Finansal İstikrar Komitesi toplandı

Finansal İstikrar Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında olağanüstü...

26 gün önce

Ver gi Düzenlemesi paketi Meclisten Geçti

Vergi Düzenlemesi paketi Meclisten geçti!Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet...

27 gün önce

Kriz Çanları

Ülkemizde ekonomik gidişatın kötüleştiği konusunda neredeyse herkes hemfikir. Enflasyonun...

1 ay önce

Mart ayı enflasyonu belli oldu

Enflasyon, martta aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 30,87 oldu.

2 ay önce

Kripto Para Piyasasında 100 Milyar Dolar Buhar Oldu.

Kripto para piyasasında son 24 saatte yaşanan sert satışlarla birlikte toplam piyasa değerinden...

4 ay önce

Kapalıç arşı Altın Satışlarını Durdurdu.

Kuyumculardaki alım-satım makası 500 TL seviyesine ulaştığı için birçok dükkan altın satışını...

8 ay önce

Merkez Bankası 250 Baz Puan İndirime Gitiit

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli...

9 ay önce

Borsada açığa satışta bir günlük sınırlama

Borsa İstanbul'dan KAP'a yapılan açıklama göre, 24 Şubat seansında, BIST 50 paylarında açığa...

1 yıl önce

Türkiye'den 7 milyar dolarlık anlaşma!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "7 milyar dolara yakın yatırımı Türkiye'ye...

1 yıl önce