Rusya Türkiyeye doğal gaz vermiyorum diyemez
Ertürk, Türkiyenin Rusyadan enerji ithalatındaki üç kalem arasında en önemlisinin doğalgaz olduğunu söyledi. Bunun yanında petrol ürünleri ve Likit Petrol Gazı (
Ertürk, Türkiyenin Rusyadan enerji ithalatındaki üç kalem arasında en önemlisinin doğalgaz olduğunu söyledi.
Bunun yanında petrol ürünleri ve Likit Petrol Gazı (LPG) ithalinin de gerçekleştirildiğini belirten Ertürk, Bunlardan LPG ve petrol ürünlerinde çok fazla bir sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyoruz. Çok rahat alternatif alım kaynağı bulabileceğimiz ürünler bunlar. Piyasası çok gelişmiş ürünler diye konuştu.
Rusyadan boru gazı alındığını aktaran Ertürk, Doğalgazda, özellikle boru ile gaz ithalatı yaptığımızda esnekliğiniz o kadar yüksek olmuyor. Doğalgazı sıvı formunda da ithalatımız var. Halihazırda Cezayir ve Nijeryadan, az da olsa Katardan ithalat yapıyoruz. Bunları artırma imkanımız var. Burası da petrol ürünleri piyasası gibi daha dinamik bir piyasa. Farklı ülkelerden ithalat yapılabiliyor diye konuştu.
ALTERNETİF YAKITLARI DEVREYE ALIRIZ
Türkiyenin sıvı doğalgazı gazlaştırma kapasitesinin sınırlı olduğuna işaret eden Ertürk, şöyle devam etti:
Yarın Rusya gazın tamamını kesse ihtiyacımızın tamamını sıvı ile karşılama imkanımız yok ama şunu unutmamak lazım. Bu olacak bir şey değil. Varsayalım Rusya gazı kesti, konutların ısınma ihtiyacını giderememesi gibi bir durum söz konusu değil. İrandan, Azerbaycandan aldığımız, sıvı LNG olarak aldığımız gazımız, bizim ısınma ihtiyacımızı çok rahat karşılayacak durumda. Bir miktar sanayide ve elektrik üretiminde sıkıntı yaşayabiliriz. Burada da alternatif yakıtları devreye alırız. Mesela LPG ile çalıştırma imkanımız var. Dolayısıyla bu bizde çok derin kriz oluşturabilecek etki yapmaz.
Ertürk, Rusyanın ekonomik durumunun petrol fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak kırılgan bir yapıda olduğunun unutulmaması gerektiğini vurguladı.
Enerji anlaşmalarının çok ciddi tazminatlar içerdiğini anımsatan Ertürk, şunları kaydetti:
Rusya ile yapılan anlaşmalar, uzun dönemli ve hükümetler arası yapılan anlaşmalardır. Bu anlaşmalarda hem alıcı hem de satıcı taraflara çok ciddi yükümlülükler getirilmiş durumda. Biz nasıl ki yarın Rusyaya Biz senden gaz almıyoruz diyemiyorsak, Rusyada yarın bize Artık ben size gaz vermeyeceğim diyemez. Bunun Rusyaya uzun vadede çok büyük negatif yansımaları olur. Rusyanın gaz sattığı birçok Avrupa ülkesi var. Böyle bir durumda bu ülkelerin Rusyaya güvenleri sarsılmış olur. Rusya ile iş yapan dünyadaki bütün yatırımcıların güveni sarsılmış olur. Böyle bir risk, alınamayacak bir risktir. Rusyanın, gaz vermiyorum demesi durumunda çok ciddi tazminatlar ödemesi gerekecek. Rusya ekonomisi özellikle petrol fiyatlarındaki düşüşle oluşan kırılgan yapı içerisinde Türkiyeye doğalgaz vermiyorum demeyi kaldıracak durumda değil.
AA
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
BOTAŞ Yerli doğal gaz için tarih verdi!
BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan doğal gaz ile ilgili tüm detayları açıkladı
Küçükçekmecede Doğalgaz Patlaması
İstanbul Küçükçekmece'de bir binanın giriş katında patlama meydana geldi. Doğal gaz kaynaklı...
Davutoğlu’ndan doğal gaz tebriği
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Tarihin en büyük doğal gaz keşfinin ülkemize ve...
EKONOMİ Haberleri
TümüENAG : Yıllık Enflasyonda %46,61 Artış
Ekonomi kamuoyunun merakla beklediği veriler açıklandı. Bağımsız akademisyenler ve...
Polisan Japonlara Stıldı.
Marmara Holding'in elinde bulunan yüzde 50'lik payın 93 milyon dolar karşılığında Japon devine...
Borsa Dibin dibini gördü.
Borsa İstanbul’da haftanın ilk işlem gününde satış baskısı sertleşti. BIST 100 endeksi yüzde 3’ü...
Altın Fiyatları Neden Düşüşte
Küresel piyasalarda altının ons fiyatı, artan tahvil getirileri ve yükselen petrol fiyatlarının...
Perşembe günü mazota indirim geliyor.
Sektör temsilcilerinden edinilen bilgilere göre, bugün gece yarısından itibaren (24 Eylül...
ENAG Enflayon Yüzde 49.03
(ENAG), merakla beklenen Ağustos 2026 dönemine ait tüketici fiyat endeksi (E-TÜFE) verilerini...
İnternetten alışverişinde İadeler için yeni uygulama
Taslakla birlikte kargo süreçlerinden veri taşınmasına, reklam uygulamalarından sosyal dayanışma...
Kayyım atanan şirket sayısı bin 184'e yükseldi
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, kurumun kayyım...
Motorine Salı Günü İndirim Geliyor.
Orta Doğu'dan gelen anlaşma haberleriyle birlikte petrol fiyatlarında yaşanan düşüş, akaryakıt...
İşte Mayıs ayı enflasyonu
"Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK verilerine göre enflasyon mayıs ayında yüzde 1,71...
Benzin, motorin ve LPG indirimi kesinleşti
Petrolün varil fiyatı 90'lara düştü. Bu düşüş, benzin, LPG ve motorin fiyatlarına indirim...
Finansal İstikrar Komitesi toplandı
Finansal İstikrar Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında olağanüstü...




