Sigaraya zamda ikinci dalga
Sigara fiyatları dünden itibaren 1 lira zamlandı. Sigara fiyatlarına yapılan zammın ardından bugün iki markaya daha zam geldi. Maliye Bakanlığı 6 aylık yüzde 3.1
Sigara fiyatları dünden itibaren 1 lira zamlandı. Sigara fiyatlarına yapılan zammın ardından bugün iki markaya daha zam geldi.
Maliye Bakanlığı 6 aylık yüzde 3.19 üretici fiyatları enflasyonunu sigaradan alınan Özel Tüketim Vergisine (ÖTV) yansıttı. Böylece sigarada maktu vergi paket başına 0.2468 liradan 0.2546 liraya yükseltildi. Asgari maktu vergi de paket başına 4.42 liradan 4.56 liraya çıktı. Sigara firmaları döviz kurundaki yükselişten kaynaklanan maliyet artışlarını da fiyata yansıtınca bir paket sigaraya yüzde 8 ile 14 arasında zam geldi. 7 liradan satılan sigaralar 8 liraya, 8 liradan satılan sigara 9 liraya ve 11.5 liralık sigara da 12.5 liraya çıktı.
PAKET BAŞI VERGİ 4.81 TL
Sigaraya yılın başında yapılan zamdan sonra dünden geçerli olmak üzere ikinci zam yapıldı. Yılın başında vergiler Bakanlar Kurulu kararı ile artırılmıştı. Sigara üzerinden alınan maktu vergi 0.1968 liradan 0.2468 liraya çıkarılmıştı. Şimdi Maliye enflasyona göre vergiyi güncelledi. Paket başına alınan maktu vergi 0.2468 liradan 0.2546 liraya çıkarıldı. Sigaradan alınan diğer bir vergi de asgari maktu vergisi. 2016 yılının başında 0.2103 lira olan asgari maktu vergi 0.2210 liraya yükseltilmişti. Şimdi enflasyon güncellemesi ile 0.228 liraya çıktı. Böylece paket başından alınan asgari maktu vergi 4.42 liradan 4.56 liraya yükseldi. Bunun üstüne maktu vergi de eklendiğinde bir paket sigaradan alınan vergi yükü 4.66 liradan 4.81 liraya çıkmış oldu. Yüzde 65.25lik nispi oranda değişiklik yapılmadı. Sigara paketi üzerinden maktu ve nispi vergi olmak üzere iki tür ÖTV alınıyor. Maktu vergi de kendi içinde maktu ve asgari maktu vergi olmak üzere ikiye ayrılıyor. Asgari maktu vergi sigara başına alınan vergiyi, maktu vergi ise paket başına alınan vergiyi ifade ediyor. Ancak Maliye sigaradan alınan verginin belli bir sınırın altına düşmemesi için yüzde 65.25 oranında da nispi vergi uyguluyor. Yapılan hesaplamaya göre 7.4 liranın altındaki her vergi için sigara firmaları 4.81 lira vergi ödemek zorundalar.
YÜZDE 8-14 ZAM
Sigara firmaları Maliyenin vergi güncellemesinden sonra yeni fiyatlarını dün açıklamaya başladılar. 7 liralık sigara 8 liraya çıkarıldı. Bu gruptaki sigaraların zam oranı yüzde 14.2 oldu. 8 liralık sigara 9 liraya çıkarılırken bu gruptaki sigaraların artış oranı yüzde 12.5 oldu. 11.5 lira olan sigaranın fiyatı da 12.5 liraya çıkarılırken bu gruptaki artış da yüzde 8.7 civarında gerçekleşti.
ENFLASYONA ETKİSİ 0.5 PUAN
Sigaraya bir firma ortalama yüzde 10lar civarında zam yaptı. Diğer firmaların da aynı oranda yapması bekleniyor. Bunun enflasyona etkisinin de 0.4 ile 0.5 puan arasında olacağı tahmin ediliyor. Sigara zammının yürürlük tarihi 11 Temmuz olduğu için temmuz enflasyonuna etkisinin sınırlı kalabileceği, ağustos ayına da etkisinin sarkabileceği belirtildi. Sigaranın tüketici enflasyonu sepeti içindeki ağırlığı yüzde 4.62. Sigara üzerinden alınan ÖTVden beş aylık dönemde 11 milyar 875 milyon liralık gelir elde edildi. Geçen yıl aynı dönemde 10 milyar liralık gelir elde edilmişti. 2016 yılının sonu için bütçede belirlenen hedef 29.9 milyar lira. Yapılan bu artışla birlikte 1-1.5 milyar lira arasında bir gelir gelebileceği tahmin ediliyor. Sektör uzmanları ise firmaların sigara paketlerinin her bir grubuna 1 lira zam yapması halinde elde edilecek gelirin 2 milyar lirayı bulabileceğine dikkat çektiler.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
AHBAP a 5. Dalga Operasyon
Ahbap Derneği adına toplanan bağışların şüphelilerin hesaplarına aktarıldığı" iddiasına ilişkin...
Kuriş soruşturmasında 3. dalga
Alihan Kuriş Suç Örgütü’ne yönelik yürütülen 3. dalga operasyon kapsamında 54 şüpheli hakkında...
Seferihisar belediyesine 2. dalga operasyon!
İzmir Seferihisar Belediyesi'ne yönelik 6 milyon TL'lik rüşvet soruşturmasının ikinci...
EKONOMİ Haberleri
TümüENAG : Yıllık Enflasyonda %46,61 Artış
Ekonomi kamuoyunun merakla beklediği veriler açıklandı. Bağımsız akademisyenler ve...
Polisan Japonlara Stıldı.
Marmara Holding'in elinde bulunan yüzde 50'lik payın 93 milyon dolar karşılığında Japon devine...
Borsa Dibin dibini gördü.
Borsa İstanbul’da haftanın ilk işlem gününde satış baskısı sertleşti. BIST 100 endeksi yüzde 3’ü...
Altın Fiyatları Neden Düşüşte
Küresel piyasalarda altının ons fiyatı, artan tahvil getirileri ve yükselen petrol fiyatlarının...
Perşembe günü mazota indirim geliyor.
Sektör temsilcilerinden edinilen bilgilere göre, bugün gece yarısından itibaren (24 Eylül...
ENAG Enflayon Yüzde 49.03
(ENAG), merakla beklenen Ağustos 2026 dönemine ait tüketici fiyat endeksi (E-TÜFE) verilerini...
İnternetten alışverişinde İadeler için yeni uygulama
Taslakla birlikte kargo süreçlerinden veri taşınmasına, reklam uygulamalarından sosyal dayanışma...
Kayyım atanan şirket sayısı bin 184'e yükseldi
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, kurumun kayyım...
Motorine Salı Günü İndirim Geliyor.
Orta Doğu'dan gelen anlaşma haberleriyle birlikte petrol fiyatlarında yaşanan düşüş, akaryakıt...
İşte Mayıs ayı enflasyonu
"Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK verilerine göre enflasyon mayıs ayında yüzde 1,71...
Benzin, motorin ve LPG indirimi kesinleşti
Petrolün varil fiyatı 90'lara düştü. Bu düşüş, benzin, LPG ve motorin fiyatlarına indirim...
Finansal İstikrar Komitesi toplandı
Finansal İstikrar Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında olağanüstü...




