BORSA
BIST 100 11.721,72 %2,89
Altın 6.633,21 ₺/gr %0,03
Bitcoin $81.533 %0,76
Dolar 49,56 ₺ %0,10
Euro 55,77 ₺ %0,12
Sterlin 66,15 ₺ %0,39
Gümüş 90,76 ₺/gr %0,67
Ethereum $2.420,59 %0,83
İsviçre Frangı 60,17 ₺ %0,47
Kanada Doları 35,06 ₺ %0,44
Avustralya Doları 34,44 ₺ %0,48
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 13,20 ₺ %0,21
BAE Dirhemi 13,50 ₺ %0,11
Rus Rublesi 0,59 ₺ %0,49
Çin Yuanı 7,41 ₺ %0,15
İSTANBUL 12°C 6.633,21 ₺/gr 49,56 ₺ 55,77 ₺
Anasayfa EKONOMİ Yalçın :Gelir vergisi kesintileri yüzde 15 ile sabitlenmeli
fatihaktuel

Yalçın :Gelir vergisi kesintileri yüzde 15 ile sabitlenmeli

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Gelir vergisi kesintilerinin yüzde 15 ile sabitlenmesi ve bu anlamda mali kayıpların önüne geçilmesi gerekir. dedi.

· 4 dk okuma · 73 okunma
0Yorumlar
Yalçın :Gelir vergisi kesintileri yüzde 15 ile sabitlenmeli

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, gelir vergisi tarifelerine ilişkin, Matrahlar eş değerli şekilde güncellenmeli ve kamu görevlilerinin kayıplarının önüne geçilmeli. Burada matrahı bırakalım. Yapılabilecek tek şey, gelir vergisi kesintilerinin yüzde 15 ile sabitlenmesi ve bu anlamda mali kayıpların önüne geçilmesidir. dedi.

Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamu görevlilerinin ek gösterge sistematiğinde bir çarpıklık olduğunu, toplu sözleşme süreçlerinde bu konuyu masaya taşıdıklarını söyledi.

Bütün kamu görevlilerinin 3600 ek gösterge taleplerini karşılayabilecek bir sistematik önerisinde bulunduklarını dile getiren Yalçın, şöyle devam etti:

Herkesin ek göstergesi 600 puan yükseltilerek bu anlamdaki skala bozukluğu düzeltilsin, amir ve mahiyetinde çalışan arasındaki ek gösterge farklılıkları giderilsin diye bir çalışma öngörmüştük. Cumhurbaşkanımızın 24 Haziran seçimlerinde öğretmen, hemşire, polis ve din görevlisi eksenli 4 meslek grubu üzerinden özellikle 3600 ek gösterge vaadinde bulunmuş olması kamu görevlilerinin umudunu artırmıştır. Ek gösterge taleplerinin bütün kamu görevlilerini içine alacak şekilde bir çerçeveye oturtulması ve mahiyetin bu anlamda genişletilmesini talep ediyoruz.

Yalçın, 100 günlük eylem planında 3600 ek göstergenin konulmuş olmasının memnuniyet verici olduğunu belirterek, Bütün kamu görevlilerinde beklenti bu anlamda artırmıştır. Bunun dikkate alınması gerektiğini ifade ediyoruz. Memur-Sen ailesi olarak, kamuyu bütüncül olarak görerek, buna ilişkin bir hazırlık süreci geçirdik. Raporlaştırdığımız çalışmayı muhataplarıyla buluşturuyoruz. Burada da aynı mantaliteyi esas alıyoruz. Bütün kamu görevlilerinin bu anlamda memnun olabileceği bir çerçeveyi düşünüyoruz. diye konuştu.

Vergi matrahlarından kaynaklı kayıpların düzeltilmesi gerekiyor

Kamu görevlilerinin vergi dilimiyle ilgili yaşadıkları kayıplara dikkati çeken Yalçın, bu kesimin yüzde 15lik vergi dilimini birkaç ay içinde aşıp, yüzde 20-27lik vergi dilimi bandına takıldıklarında ciddi anlamda kayıplar yaşadığını söyledi.

Bunun kaşıkla verilen zammın kepçeyle geri alınmasına neden olduğunu savunan Yalçın, şunları kaydetti:

Gelir kayıplarının olduğu bir zemini yaşıyoruz. Kamu görevlilerine ilişkin vergi matrahlarından kaynaklı kayıpların düzeltilmesi gerekiyor. Hükümet yeniden değerleme oranlarını belirlerken yüzde 23lük rakamlar ortaya koyuyor ama kamu görevlilerinin durumuna baktığımızda aynı yaklaşım gösterilmiyor. Matrahlar eş değerli şekilde güncellenmeli ve kamu görevlilerinin kayıplarının önüne geçilmeli. Burada matrahı bırakalım. Yapılabilecek tek şey gelir vergisi kesintilerinin yüzde 15 ile sabitlenmesi ve bu anlamda mali kayıpların önüne geçilmesidir. Kamu Personeli Danışma Kurulu da (KPDK) buna özellikle vurgu yaptık. 2019un ilk KPDKsi mart ayında olacak. Orada da aynı konuyu gündeme getireceğiz. Nihayetinde de ağustos ayında toplu sözleşme masası kurulacak. Orada buna ilişkin bir hüküm çıkarmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.

Hükümetin bu talebin imzaya dönüşmesine hazırlıklı olması gerektiğini belirten Yalçın, şöyle dedi:

Kamu görevlileri vergi diliminin sıkıntısını yaşıyor. Enflasyon rakamlarının yüksek çıkmasından kaynaklı olarak 2 yıllık toplu sözleşme sürecinde imza altına aldığımız rakamların üzerinde bir enflasyon gerçekleşti. Türkiyede ekonomideki dalgalanma, dolar, kur ve dış müdahale operasyonları yüzünden bir enflasyon makası oluştu. Bu makas dolayısıyla da kamu görevlilerinin alım gücü düştü. Onun için ocak ayında yapılacak enflasyon farkı ödemesi ile aradaki tazminat kısmının sağlanması gerekiyor. Eylül ve ekim ayından itibaren yüzdelik dilimi geçen enflasyon rakamları dolayısıyla ortada bir mali kayıp var. Bunun telafi edilmesi gerekiyor.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

EKONOMİ Haberleri

Tümü

ENAG : Yıllık Enflasyonda %46,61 Artış

Ekonomi kamuoyunun merakla beklediği veriler açıklandı. Bağımsız akademisyenler ve...

11 gün önce

Polisan Japonlara Stıldı.

Marmara Holding'in elinde bulunan yüzde 50'lik payın 93 milyon dolar karşılığında Japon devine...

17 gün önce

Borsa Dibin dibini gördü.

Borsa İstanbul’da haftanın ilk işlem gününde satış baskısı sertleşti. BIST 100 endeksi yüzde 3’ü...

18 gün önce

Altın Fiyatları Neden Düşüşte

Küresel piyasalarda altının ons fiyatı, artan tahvil getirileri ve yükselen petrol fiyatlarının...

18 gün önce

Perşembe günü mazota indirim geliyor.

Sektör temsilcilerinden edinilen bilgilere göre, bugün gece yarısından itibaren (24 Eylül...

23 gün önce

ENAG Enflayon Yüzde 49.03

(ENAG), merakla beklenen Ağustos 2026 dönemine ait tüketici fiyat endeksi (E-TÜFE) verilerini...

1 ay önce

İnternetten alışverişinde İadeler için yeni uygulama

Taslakla birlikte kargo süreçlerinden veri taşınmasına, reklam uygulamalarından sosyal dayanışma...

1 ay önce

Kayyım atanan şirket sayısı bin 184'e yükseldi

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, kurumun kayyım...

3 ay önce

Motorine Salı Günü İndirim Geliyor.

Orta Doğu'dan gelen anlaşma haberleriyle birlikte petrol fiyatlarında yaşanan düşüş, akaryakıt...

4 ay önce

İşte Mayıs ayı enflasyonu

"Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK verilerine göre enflasyon mayıs ayında yüzde 1,71...

4 ay önce

Benzin, motorin ve LPG indirimi kesinleşti

Petrolün varil fiyatı 90'lara düştü. Bu düşüş, benzin, LPG ve motorin fiyatlarına indirim...

4 ay önce

Finansal İstikrar Komitesi toplandı

Finansal İstikrar Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında olağanüstü...

4 ay önce