BORSA
BIST 100 13.536,84 %4,76
Altın 6.785,55 ₺/gr %0,53
Bitcoin $71.835 %4,65
Dolar 44,53 ₺ %0,19
Euro 52,06 ₺ %0,47
Sterlin 59,85 ₺ %0,73
Gümüş 107,90 ₺/gr %3,04
Ethereum $2.228,74 %6,33
İsviçre Frangı 56,32 ₺ %0,70
Kanada Doları 32,17 ₺ %0,12
Avustralya Doları 31,41 ₺ %0,92
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01
Suudi Riyali 11,88 ₺ %0,12
BAE Dirhemi 12,12 ₺ %0,19
Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,23
Çin Yuanı 6,52 ₺ %0,18
ANKARA 1°C 6.785,55 ₺/gr 44,53 ₺ 52,06 ₺
Anasayfa EKONOMİ Yastık altından 34,2 ton altın çıktı

Yastık altından 34,2 ton altın çıktı

Halaç,  yaptığı açıklamada, altın toplama projesi çerçevesinde 2013 yılında 6 banka ile 10,8 ton, 2014de 9 banka ile 13,6 ton ve 2015 yılı içinde ise 11 banka ile ça

22.02.2016 - 10:36 · 4 dk okuma
0Yorumlar
Yastık altından 34,2 ton altın çıktı

Halaç,  yaptığı açıklamada, altın toplama projesi çerçevesinde 2013 yılında 6 banka ile 10,8 ton, 2014de 9 banka ile 13,6 ton ve 2015 yılı içinde ise 11 banka ile çalışarak 9,8 ton olmak üzere toplam 34,2 ton altının, yastık altından çıkarılıp ekonomiye kazandırılmasına aracılık ettiklerini kaydetti.

Son yıllarda sisteme dahil olan banka sayısında artış olmasına rağmen toplanan altın miktarında bir azalmanın söz konusu olduğunu ifade eden Halaç, bu projenin sahibi olarak karlılık bir yana zarar etmeyi göze alarak yastık altından çıkartılan altın miktarının artması için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Halaç, ülke ekonomisi için çok önemli bir değer olan yastık altındaki altının ülke ekonomisine nasıl kazandırılacağını gösterdiklerini ve istenirse başarılı olacağını da ispat ettiklerini anlatarak, Bu bizim şirketimiz için bir iş kolu değil artık bir misyon, ancak bu misyonu, kamu otoritesi ve diğer bankalarla da paylaşmak istiyoruz. Bu birliktelik, projenin başarılı bir şekilde devamı için gerekli diye konuştu.

 ZORUNLU KARŞILIKLARIN BİR KISMI HALKTAN TOPLANAN ALTINDAN OLMALI

Yastık altındaki altının daha büyük oranda ülke ekonomisine kazandırılması için kamu otoritesinin alması gerektiği aksiyonların başında, munzam karşılıklarla ilgili yapılması gereken değişikliğin geldiğini anlatan Halaç, şunları kaydetti:

TCMBnin 2011 yılında TL zorunlu karşılıklar yerine altını kabul etmeye başlaması, dünyada bir ilktir ve çok başarılıdır. TCMB tarafından bankalara, TL için tutulması gereken zorunlu karşılıklar yerine belli bir oranda altın tutabilme olanağı tanınmıştır. Bu oranın artırılması, bankaların altın bankacılığına olan ilgilerini arttıracaktır. Bundan sonra atılması gerekli adımların başında ise TCMBnin zorunlu karşılık olarak kabul ettiği altınların, en azından bir kısmının, halktan toplanmış fiziki altınlardan olmasını şart koşmasını veya bu duruma bankaları bir şekilde zorlaması gerektiğini düşünüyoruz. Böylece, bankalar bu kaynağın sisteme dahil edilmesi için daha fazla uğraş verecektir. Daha fazla özveride bulunarak, reklam ve tanıtım çalışmalarına ağırlık vereceklerdir. Bazı bankalar, yaptıkları swap anlaşmaları ile ülkeye altın ithal edip bu altınları munzam olarak TCMBye verebiliyorlar. Bu durum hem ülkemizin dış ticaret rakamlarını olumsuz etkilerken hem de bankaların yastık altındaki atıl olan altına olan iştahını kapatıyor. Bu durumun bir an önce önüne geçilmeli.

YASTIK ALTI ALTININ EKONOMİYE KAZANDIRILMASI BİR HEVES OLMAMALI


Halaç, altın hesaplara verilen faiz oranları ve kar payı oranlarının artmasının, halkın altın bankacılığına olan ilgisini de arttıracağını belirterek, kamu otoritesinin altın toplama projesi için halkı bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yapması ve teşvik etmesinin yastık altı altının ekonomiye kazandırılması anlamında etkili olacağını dile getirdi.

Bu ve buna bezer önerilerini kamu otoriteleri ile farklı platformlarda paylaştıklarını ifade eden Halaç, Bunlar yapılmadan bu işin devamlılığı çok zor. Biz İstanbul Altın Rafinerisi olarak ülke menfaatinin her şeyden önce geldiği bilinciyle hareket ediyoruz. Ancak bizim de kaynaklarımız ve yapabileceklerimiz sınırlı. Bu noktada kamu otoritesinden gerekli olan adımların atılmasını istiyoruz. Yastık altı altının ekonomiye kazandırılması bir heves değil, gerçek bir devlet politikası olmalı ve bu şekilde değer görmelidir değerlendirmesinde bulundu.

Altın fiyatlarının yükselmesiyle birlikte yastık altında var olduğu tahmin edilen 5 bin ton altının piyasaya girip girmediğine ilişkin soru üzerine Halaç, büyük miktarda bir altın bozdurma işleminin olmadığını, eğer olsa piyasada hissedileceğini söyledi.

 

Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

EKONOMİ Haberleri

Tümü

Mart ayı enflasyonu belli oldu

Enflasyon, martta aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 30,87 oldu.

13 gün önce

Kripto Para Piyasasında 100 Milyar Dolar Buhar Oldu.

Kripto para piyasasında son 24 saatte yaşanan sert satışlarla birlikte toplam piyasa değerinden...

2 ay önce

Kapalıç arşı Altın Satışlarını Durdurdu.

Kuyumculardaki alım-satım makası 500 TL seviyesine ulaştığı için birçok dükkan altın satışını...

6 ay önce

Merkez Bankası 250 Baz Puan İndirime Gitiit

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli...

7 ay önce

Borsada açığa satışta bir günlük sınırlama

Borsa İstanbul'dan KAP'a yapılan açıklama göre, 24 Şubat seansında, BIST 50 paylarında açığa...

1 yıl önce

Türkiye'den 7 milyar dolarlık anlaşma!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "7 milyar dolara yakın yatırımı Türkiye'ye...

1 yıl önce

Politika Faizi Yüzde 45 e indi

Yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo...

1 yıl önce

Kira Artış Oranı Yüzde 58,51 oldu.

Konut kiralarında yüzde 25 zam tavanının kaldırılması ve aralık ayı enflasyonunun açıklanması...

1 yıl önce

Eylül ayı enflasyonu açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayında tüketici enflasyonunun yüzde 2,97 olduğunu, yıllık...

1 yıl önce

7 Bin TL Üzeri Alışverişlerde Yeni Dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, alışverişlerde ödeme yöntemlerine dair önemli bir taslak düzenleme...

1 yıl önce

Vergide sistem değişiyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflere kolaylık sağlayacak yeni uygulamalar için harekete geçti.

1 yıl önce

Borsa İstanbul iki kez devre kesti

Global borsalardaki gerileme Borsa İstanbul'a da sıçradı. BIST 100 endeksi güne -703,78 puan...

1 yıl önce