BORSA
BIST 100 13.694,19 %1,28
Altın 6.409,16 ₺/gr %3,23
Bitcoin $61.510 %0,92
Dolar 46,11 ₺ %0,02
Euro 53,15 ₺ %0,94
Sterlin 61,93 ₺ %0,79
Gümüş 100,37 ₺/gr %8,23
Ethereum $1.592,93 %1,04
İsviçre Frangı 57,94 ₺ %0,81
Kanada Doları 33,08 ₺ %0,20
Avustralya Doları 32,51 ₺ %1,17
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 12,28 ₺ %0,13
BAE Dirhemi 12,55 ₺ %0,02
Rus Rublesi 0,63 ₺ %0,54
Çin Yuanı 6,79 ₺ %0,18
İSTANBUL 20°C 6.409,16 ₺/gr 46,11 ₺ 53,15 ₺
Anasayfa EKONOMİ Yoksulluk sınırı 4 bin liraya dayandı
Posta

Yoksulluk sınırı 4 bin liraya dayandı

Memur-Sen Konfederasyonu tarafından her ay düzenli olarak yapılan açlık-yoksulluk araştırmasına göre Aralık ayında Türkiyedeki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 1.4

· 5 dk okuma · 33 okunma
Yoksulluk sınırı 4 bin liraya dayandı

Memur-Sen Konfederasyonu tarafından her ay düzenli olarak yapılan açlık-yoksulluk araştırmasına göre Aralık ayında Türkiyedeki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 1.450,02 TL, yoksulluk sınırı ise 3.966,071 TL olarak tespit edildi.

FİYAT ARTIŞINDA REKOR SİVRİ BİBERDE


Yapılan araştırmada Kasım ayına göre Aralık ayında gıda madde fiyatlarında ortalama yüzde 1,56lık bir artış yaşandı. Aralık ayında göze çarpan en büyük artış yüzde 34,31 artışla sivri biber, yüzde 30,75 artışla patlıcan, yüzde 20,39 artışla çarliston biber, yüzde 15,51 artışla dolmalık biber, yüzde 14,89 artışla domates, yüzde 13,47 artışla yeşil soğan fiyatlarında yaşandı.

FİYATI EN ÇOK DÜŞEN PORTAKAL OLDU


En çok göze çarpan düşüş ise yüzde 24,31 azalışla portakal, yüzde 13,66 azalışla kivi, yüzde 6,77 azalışla mandalina, yüzde 6,59 azalışla ıspanak, yüzde 4,34 azalışla kırmızı turp fiyatlarında yaşandı. Aydınlanma madde fiyatında ise Kasım ayına göre Aralık ayında herhangi bir değişim gözlemlenmedi.

HABERLEŞME VE GİYİM FİYATLARINDA DÜŞÜŞ YAŞANDI

Aralık ayında Kasım ayına göre giyim fiyatlarında ise ortalama yüzde 0,98lik bir düşüş gözlendi. Giyim madde fiyatlarında Kasım ayına göre en göze çarpan değişim yüzde 5,11 artışla iç çamaşırı, yüzde 2,18 artışla çocuk eşofmanı, yüzde 1,46 artışla erkek spor ayakkabısı fiyatları olurken; en çok göze çarpan düşüşler ise yüzde 6,22 azalışla erkek kazağı, yüzde 5,41 azalışla kadın kazağı, yüzde 5,36 azalışla kadın gömleği, yüzde 5,31 azalışla kadın kabanı fiyatlarında gözlemlendi.

Aralık ayında Kasım ayına göre haberleşme madde fiyatlarında ise ortalama yüzde 0,28lik bir düşüş yaşandı. Haberleşme madde fiyatlarında Kasım ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 1,84 azalışla telefon onarımı, yüzde 0,51 azalışla telefon yedek parçaları, yüzde 0,43 azalışla telefon ekipmanları fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte haberleşme madde fiyatlarında Kasım ayına göre herhangi bir artış gözlemlenmedi.

Aralık ayında Kasım ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,50lik bir artış gözlendi.

Aralık ayında Kasım ayına göre aydınlanma madde fiyatında herhangi bir değişim yaşanmazken, barınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,50lik bir artış oldu.

SAĞLIK VE ULAŞIM PAHALANDI

Aralık ayında Kasım ayına göre sağlık fiyatlarında yüzde 0,25lik bir artış gözlenirken, ulaşım fiyatlarında yüzde 0,36lık bir artış yaşandı. Ulaşım fiyatlarında Kasım ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 7,45 artışla kargo gönderme ücreti, yüzde 2,05 artışla araçların tamir ve bakımına ödenen ücret (malzeme) fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte ulaşım madde fiyatlarında yüzde 5,02 azalışla mazot, yüzde 0,99 azalışla araba kiralama ücreti, yüzde 0,93 azalışla benzin madde fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi.

Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında yüzde 0,54lük bir artış gözlendi. Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Kasım ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 2,66 artışla mendil, yüzde 1,68 artışla misafir kolonyası, yüzde 1,42 artışla ağız ve diş bakım ürünleri madde fiyatlarında olduğu tespit edildi. Bununla birlikte kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında yüzde 1,53 azalışla makyaj malzemeleri, yüzde 0,64 azalışla tuvalet kağıdı, yüzde 0,41 azalışla sabun fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi.

EĞİTİM-KÜLTÜRDE FİYAT ARTIŞI

Eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 0,03lük bir artış oldu. Eğitim-kültür madde fiyatlarında Kasım ayına göre değişimin yüzde 9,62 artışla yurt dışı bir hafta ve daha fazla süreli turlar, yüzde 6,59 artışla TV yayın masrafları (uydu alıcısı, çanak anten), yüzde 6,39 artışla özel üniversite ücreti madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 11,63 azalışla spor müsabakalarına giriş ücreti (futbol), yüzde 10,04 azalışla yazıcı, yüzde 6,66 azalışla yurtiçi hafta sonu turları madde fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi.

Çevre ve su madde fiyatlarında yüzde 0,68lik bir artış yaşandı. Çevre ve su madde fiyatlarında Kasım ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 1,62 artışla sıhhi teçhizat malzemeleri (musluk), yüzde 1,36 artışla cam; yüzde 0,03 azalışla yangın, hırsızlık ve diğer afetler için sigorta madde fiyatlarında olduğu gözlendi.

İHA
 



EKONOMİ Haberleri

Tümü

İşte Mayıs ayı enflasyonu

"Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK verilerine göre enflasyon mayıs ayında yüzde 1,71...

1 gün önce

Benzin, motorin ve LPG indirimi kesinleşti

Petrolün varil fiyatı 90'lara düştü. Bu düşüş, benzin, LPG ve motorin fiyatlarına indirim...

5 gün önce

Finansal İstikrar Komitesi toplandı

Finansal İstikrar Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında olağanüstü...

15 gün önce

Ver gi Düzenlemesi paketi Meclisten Geçti

Vergi Düzenlemesi paketi Meclisten geçti!Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet...

16 gün önce

Kriz Çanları

Ülkemizde ekonomik gidişatın kötüleştiği konusunda neredeyse herkes hemfikir. Enflasyonun...

1 ay önce

Mart ayı enflasyonu belli oldu

Enflasyon, martta aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 30,87 oldu.

2 ay önce

Kripto Para Piyasasında 100 Milyar Dolar Buhar Oldu.

Kripto para piyasasında son 24 saatte yaşanan sert satışlarla birlikte toplam piyasa değerinden...

4 ay önce

Kapalıç arşı Altın Satışlarını Durdurdu.

Kuyumculardaki alım-satım makası 500 TL seviyesine ulaştığı için birçok dükkan altın satışını...

8 ay önce

Merkez Bankası 250 Baz Puan İndirime Gitiit

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli...

8 ay önce

Borsada açığa satışta bir günlük sınırlama

Borsa İstanbul'dan KAP'a yapılan açıklama göre, 24 Şubat seansında, BIST 50 paylarında açığa...

1 yıl önce

Türkiye'den 7 milyar dolarlık anlaşma!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "7 milyar dolara yakın yatırımı Türkiye'ye...

1 yıl önce

Politika Faizi Yüzde 45 e indi

Yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo...

1 yıl önce