Yunanistan için kritik pazartesi
Ekonomi Haberleri Yunanistan için kritik pazartesi haberi Aylardır süren Yunanistan ile kreditörler arasındaki pazarlıklardan çözüm çıkmadı. Yunan bankalarından mevduat kaçışı derinleşti. Pazartes
Aylardır süren Yunanistan ile kreditörler arasındaki pazarlıklardan çözüm çıkmadı. Yunan bankalarından mevduat kaçışı derinleşti. Pazartesi bankalar açılmayabilir. Aynı gün AB maliye bakanları da acilen toplanacak. Ülke için bir anlamda sonun başlangıcı olacak.
Aylardır süren pazarlıklardın ardından kreditörlerle ve AB ile anlaşamayan Yunanistan için bu kez kritik gün pazartesi olacak. Mevduat kaçışının derinleştiği ülkede pazartesi bankalar açılmayabilir. Aynı gün Euro bölgesi maliye bakanları Yunanistan için zirve yapacak. Financial Times kritik gün için ‘Saatli Bomba benzetmesi yaptı. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras yapılması planlanan zirveyi MEMNUNİYETLE karşıladığını belirterek “Euro Bölgesi liderlerinin Pazartesi günü yapacakları zirve, anlaşmaya giden yolda olumlu bir gelişme” dedi. Çipras “Kriz ve dehşet senaryoları üretenlerin hepsinin haksız çıkacağını” belirtirken, Yunan bankalarından 5 günde çekilen mevduat 4.2 milyar Euroyu aştı.
4.2 milyar Euro mevduat çıktı
Geçen haftaya kadar günlük ortalama 200 ile 300 milyon Euro olan mevduat çıkışı, pazartesi-perşembe arası toplam 3 milyar Euroya yaklaştı. Dün çekilen mevduat 1.2 milyar Euroyu buldu. Böylece bir haftalık mevduat çıkışı 3 milyar Euro oldu. Avrupa Merkez Bankası Yöneticisi Benoit Coeure bir soru üzerine Yunan bankalarının pazartesi günü açılıp açılmayacağı konusunda emin olmadığını söyledi.
Çipras: Fırtınadan korkmuyoruz
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, sözde Yunanistan sorununun, tüm Avrupa Birliğinin sorunu olduğunu savunarak, “Şu anda bir fırtınanın ortasındayız. Ancak bizler deniz kenarında yaşayan insanlarız, bu fırtınadan korkmuyoruz” dedi. St. Petersburgta düzenlenen Uluslararası Ekonomi Forumunda konuşan Çipras, Yunanistanın ekonomik anlamda yaşadığı “fırtına” nedeniyle, güvenli bir liman bulması gerektiğine işaret etti. Çipras, Rusyanın Yunanistanın en önemli ortaklarından biri olduğunu kaydetti.
ALMANYA UMUTSUZ DEĞİL, İSPANYA HER OLASILIĞA HAZIR
Almanya hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Euro bölgesi maliye bakanlarının perşembe günkü toplantısında reform karşılığı Yunanistana mali yardım konusunda anlaşma çıkmamasından Berlinin üzüntü duyduğunu ancak hâlâ bir anlaşmaya varılması konusunda umutlu olduğunu söyledi. Seibert, düzenlenen basın toplantısında “Anlaşmaya varmak için henüz geç kalınmış değil, böyle bir anlaşmanın mümkün olduğunu düşünüyoruz” dedi. Seibert, Yunanistanın Euro bölgesinde kalması için Berlinin elinden gelen her şeyi yapmak istediğini, ancak bunun için Atinanın yeni reform önerileri getirmesi gerektiğini belirtti. Bu arada Yunanistan krizi Portekiz ve İspanya gibi diğer AB ülkelerini çok fazla endişelendirmiyor. Portekizde dün mecliste konuşan Başbakan Coelho, “Portekiz ve İrlanda, 2010da yaşananların tersine Yunanistanda olanların olası olumsuz sonuçları karşısında umutsuz ve kaygılı değil” dedi. İspanya Ekonomi Bakanı Luis De Guindos da “Yunanistanın Eurodan çıkması halinde İspanyanın bir risk planına ihtiyacı olmaz” dedi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Mart ayı enflasyonu belli oldu
Enflasyon, martta aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 30,87 oldu.
Kripto Para Piyasasında 100 Milyar Dolar Buhar Oldu.
Kripto para piyasasında son 24 saatte yaşanan sert satışlarla birlikte toplam piyasa değerinden...
Kapalıç arşı Altın Satışlarını Durdurdu.
Kuyumculardaki alım-satım makası 500 TL seviyesine ulaştığı için birçok dükkan altın satışını...
EKONOMİ Haberleri
TümüMart ayı enflasyonu belli oldu
Enflasyon, martta aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 30,87 oldu.
Kripto Para Piyasasında 100 Milyar Dolar Buhar Oldu.
Kripto para piyasasında son 24 saatte yaşanan sert satışlarla birlikte toplam piyasa değerinden...
Kapalıç arşı Altın Satışlarını Durdurdu.
Kuyumculardaki alım-satım makası 500 TL seviyesine ulaştığı için birçok dükkan altın satışını...
Merkez Bankası 250 Baz Puan İndirime Gitiit
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli...
Borsada açığa satışta bir günlük sınırlama
Borsa İstanbul'dan KAP'a yapılan açıklama göre, 24 Şubat seansında, BIST 50 paylarında açığa...
Türkiye'den 7 milyar dolarlık anlaşma!
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "7 milyar dolara yakın yatırımı Türkiye'ye...
Politika Faizi Yüzde 45 e indi
Yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo...
Kira Artış Oranı Yüzde 58,51 oldu.
Konut kiralarında yüzde 25 zam tavanının kaldırılması ve aralık ayı enflasyonunun açıklanması...
Eylül ayı enflasyonu açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayında tüketici enflasyonunun yüzde 2,97 olduğunu, yıllık...
7 Bin TL Üzeri Alışverişlerde Yeni Dönem
Hazine ve Maliye Bakanlığı, alışverişlerde ödeme yöntemlerine dair önemli bir taslak düzenleme...
Vergide sistem değişiyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflere kolaylık sağlayacak yeni uygulamalar için harekete geçti.
Borsa İstanbul iki kez devre kesti
Global borsalardaki gerileme Borsa İstanbul'a da sıçradı. BIST 100 endeksi güne -703,78 puan...




