BORSA
BIST 100 11.116,99 %0,92
Altın 6.384,76 ₺/gr %0,62
Bitcoin $80.370 %0,43
Dolar 49,77 ₺ %0,08
Euro 55,87 ₺ %0,14
Sterlin 66,68 ₺ %0,14
Gümüş 86,16 ₺/gr %1,20
Ethereum $2.332,41 %1,48
İsviçre Frangı 60,35 ₺ %0,40
Kanada Doları 35,53 ₺ %0,14
Avustralya Doları 35,03 ₺ %0,31
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 13,26 ₺ %0,11
BAE Dirhemi 13,56 ₺ %0,10
Rus Rublesi 0,62 ₺ %1,26
Çin Yuanı 7,46 ₺ %0,13
İSTANBUL 19°C 6.384,76 ₺/gr 49,77 ₺ 55,87 ₺
Anasayfa GÜNCEL 2 gazeteciye 4.5 yıla kadar hapis istemiyle iddianame haz...
Posta

2 gazeteciye 4.5 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı

 İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Vedat Yiğit, Charlie Hebdo dergisinin Hz. Muhammed olduğu iddia edilen karikatürü Cumhuriyet gazetesindeki köşelerinde yer veren

· 5 dk okuma · 111 okunma
0Yorumlar
2 gazeteciye 4.5 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı

 İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Vedat Yiğit, Charlie Hebdo dergisinin Hz. Muhammed olduğu iddia edilen karikatürü Cumhuriyet gazetesindeki köşelerinde yer veren Karan ve Çetinkaya hakkındaki soruşturmasını tamamladı. Karan ve Çetinkayanın şüpheli, bin 280 kişinin de müşteki sıfatıyla yer aldığı 38 sayfalık iddianamede, asliye ceza mahkemesine sunuldu.

İddianamede, Çetinkaya ve Karanın 14 Ocak tarihli köşe yazılarında, Fransada faaliyet gösteren Charlie Hebdo dergisinde yayımlanan Hz. Muhammede ait olduğu iddia edilen, beyaz sarıklı, sakallı, uzun burunlu, burnunun her iki yanında aşağıya doğru sarkan ağız ve sakalı ile elinde beyaz bir döviz üzerinde Je Suis Charlie (Ben Çarliyim) yazan beyaz giysili kişinin tasvir edildiği karikatüre yer verdikleri anlatıldı. Yazarların köşe yazılarına ve savcılıkta alınan ifadelerine yer verilen iddianamede, söz konusu karikatürün Charlie Hebdo dergisinde yayımlanmasının tüm dünyada yankı uyandırdığı vurgulandı.

İddianamede, 7 Ocakta dergiye yönelik silahlı saldırıda 12 kişinin hayatını kaybettiği ve 11 kişinin de yaralandığı anımsatılarak, her iki olayın da dünya basınında geniş yer bulduğu ve toplumsal hareketlere neden olduğu belirtildi. Olayların tüm sıcaklığı devam ederken şüphelilerin köşe yazılarında söz konusu karikatürü yayımladığı hatırlatılan iddianamede, Avrupa ülkesi Fransada yaşanan böyle bir olayın ardından çoğunluğu Müslüman olan ülkemizde aynı karikatürlerin yayımlanmasının sonuçlarının öngörülememesi mümkün değildir denildi. Karikatürün yayımlanmasında herhangi bir kamu yararının bulunmadığı gibi düşünce özgürlüğü kapsamında da değerlendirilmesinin mümkün olamayacağı kaydedilen iddianamede, karikatürlerin yayımlanmasının ardından gazete binası önündeki gösterilerde bazı kişilerin gözaltına alındığı aktarıldı. İddianamede, bu gösterilerle karikatürün yayınlanmasının toplumsal harekete dönüştüğü ve kamu barışının bozulması için elverişli bir ortamın yaratıldığı kaydedildi. 

Peygamberin tasviri hiç yapılmadı

İddianamede, yaklaşık 1400 yıllık geçmişi olan İslam dininde bir Müslüman kişi, kurum veya kuruluş tarafından Hz. Muhammedin tasvirinin yapılmadığı hatta bir çok dini filmde de seslendirmesinin dahi kullanılmadığı vurgulanarak, şu görüşlere yer verildi: Bu hali ile yaklaşık 1400 yıllık geleneğe dönüşerek İslam Peygamberinin herhangi şekilde tasvir veya seslendirmesinin hakaret olarak algılanmasında herhangi bir İslam ulemasının beyanına gerek olmadığı gibi Türk Ceza Kanununun 216. maddesinde belirtilen dini değerler kriterlerine dahil olduğu açıktır. Her ne kadar şüpheliler, mevcut karikatürün yayınlanmasının basın ve ifade özgürlüğü anlamında değerlendirilmesi gerektiğini beyan etmişlerse de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin din ve vicdan özgürlüğü, düşünceyi açıklama ve haberleşme özgürlüğünün ayrıntılı olarak ele aldığı, düşünce açıklama ve haberleşme özgürlüğünden bahsederken din ve vicdan özgürlüğünün bir kenara bırakılamayacağı, salt anlamda evrensel değerlerdeki bir özgürlüğün diğer özgürlüklere üstünlüğünün söz konusu olamayacağı anlaşılmıştır. Bu anlamda bütün dünyada semavi olsun veya olmasın, ideolojik veya düşünsel anlamda insanlar tarafından kutsal sayılan değerlerin kişisel, toplumsal ve devletsel anlamda gerekli saygıyı görmesi gerektiğinin herkes tarafından bilinmesinin zorunlu olduğu, büyük ekseriyeti Hristiyan dinine mensup Avrupa kıtasında bulunan Fransa ülkesindeki İslam peygamberine izafeten çizilen ve onu aşağılayan karikatürün, bireysel veya toplumsal anlamda oluşturacağı algı ve tepki şekli ile tamamına yakını Müslüman olan Türkiye Cumhuriyeti Devletindeki şeklinin aynı olmasının beklenmesi izahtan varestedir.

 Toplumsal barışı ve kamu düzenini bozmaya elverişli

Şüphelilerin köşelerinde yer verdikleri karikatürün ilk bakışta bile dini İslam olan birey veya toplumun büyük bir kısmının benimsediği dini değerleri aşağılama kastı ile yayımlandığının açık olduğu anlatılan iddianamede, İslam dininin peygamberine yönelik aşağılama ve küçük düşürme kastı ile çizilen karikatürün toplumsal barışı ve kamu düzenini bozmaya elverişli olduğu anlaşılmıştır denildi. Bir Hindunun veya bir Zerdüştün inançlarının başka inanca sahip kişiler tarafından sorgulanırken bile bu ideoloji ve inanç şekillerinin aşağılanmadan, küçük düşürülmeden, azami dikkatle yapılmasının zorunlu olduğu kaydedilen iddianamede, Dergide yayımlanan karikatürdeki tasvirle terör eyleminin sorumlusunun İslam Peygamberinin olduğunun anlatılmaya çalışıldığı, bu algının dünyanın bir çok ülkesinde yaşayan Müslümanları ve Türkiyede yaşayan Müslümanların inançlarını, diğer inanç ve düşünce biçimlerine karşı negatif olarak ayrıştırdığı anlaşılmıştır görüşüne yer verildi., İddianamede, şüpheli Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkayanın halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama ve halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme suçlarından ayrı ayrı 1,5 yıldan 4,5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması istendi.

AA



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNCEL Haberleri

Tümü

Maden ocağındaki patlamaya ilişkin 3 gözaltı

Kilimli ilçesinde 3 işçinin hayatını kaybettiği, 5 işçinin yaralandığı maden ocağındaki...

1 gün önce

Altınbaş Holding e Fon Operasyonu

Fon soruşturması kapsamında Altınbaş Holding sahibi Nusret Altınbaş hakkında yakalama kararı...

4 gün önce

Vali Gül'den sele ilişkin açıklama .Sel felaketinin...

İstanbul Valisi Davut Gül sele ilişkin açıklamalarda bulundu. Vali Gül, İstanbul'da 6,...

6 gün önce

Süleymancılar Soruşturmasında Yeni Operasyon

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen “Alihan Kuriş çıkar amaçlı suç örgütü”...

6 gün önce

Emir Sarıgül Teslim Oldu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü kara para aklama soruşturmasında operasyonlar...

6 gün önce

Çukurova Belediyesine Operasyon

Adana'da jandarma ekipleri, Çukurova Belediyesi'ne yönelik operasyon başlattı.

6 gün önce

Sel felaketinde Can kaybı sayısı 8 oldu

Kocaeli'de dere sularına kapılan araçta kaybolan iki kişinin ve İstanbul'da aranan bir kişinin...

6 gün önce

Yargıda rüşvet soruşturması

2022-2024 yılları arasında İstanbul’daki çeşitli adliyelerde görülen bazı dava ve soruşturmalara...

20 gün önce

Gürlek'ten Şık'a Suç duyurusu ve Tazminat istemi davası

Bakan Gürlek'in avukatı tarafından yapılan açıklamada, Şık'ın iddiaları kesin bir dille...

26 gün önce

Betül Sayan Kaya ve Eşi Etkin Pişmanlık için 2.2 milyar...

Fon soruşturmasındaki iddialar üzerine AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa eden...

26 gün önce

Antalya'da fuhuş ve uyuşturucu operasyonu.

Antalya'nın Serik ilçesinde uyuşturucu ve fuhuş soruşturması kapsamında aralarında turizmci ve...

26 gün önce

Tüm Hakemler İfadeye Çağrılıyor.

Hakem sınavları, görevlendirmeler ve klasmanlara ilişkin çarpıcı yazışmaların ortaya çıktığı...

26 gün önce