90 Maden Çeşidinin 70 i Türkiye de
Dünya üzerinde ticareti yapılan 90 maden çeşidinden 77’sinin Türkiye’de bulunduğu belirlendi.
Ağır sanayiden seramik yapımına birçok alanda kullanılan madenkaynaklarının işlenmesi durumunda ekonomiye 2,5 trilyon dolar girdi sağlayacağı tespit edilmesine rağmen şu an GSMHye yüzde 1,2 düzeyinde katkı sağlaması madenlerin yeterli oranda kullanılamadığını ortaya koyuyor.
Dünya genelinde sanayide kullanılan 90 maden çeşidinden 77 adedi Türkiyede bulunuyor. Söz konusu madenlerin rezerv durumları göz önünde bulundurulduğunda yer altı kaynaklarından toplamda 2,5 trilyon dolara yakın finans elde edilebileceği öngörülüyor. Dünyada nadir bulunan bir kireç taşı olan dolomit başta olmak üzere rezerv yoğunluğu sırasına göre;mermer, linyit-taş kömürü, kaya tuzu, bor, ponza ve bakır sanayide kullanılan başlıca madenler arasında. Bunun dışında oldukça sevilen ve beğenilerek kullanılan ürünlerden biri olan altın rezervlerine bakıldığında ise, topraklarımızda 7 bin ton altın rezervinin bulunduğu gözlerden kaçmamaktadır.
Ortalama 6 bin 500 ton net rezervden bahsedilse de bununla birlikte altından sonra oldukça değerli olan gümüş rezervinin de bin 926 ton olduğu belirlendi.
7 bin ton rezerv için 8 tesis faaliyette
Ülkemizde bilinen ve arama çalışmaları süren altın yatakları Ege, Doğu Karadeniz, İç Batı Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde bulunuyor. Halen üretime hazır olan altın yataklarında 1 tonda 1,2 gr ile 12,65 gr arasında değişen miktarlarda altın bulunduğu ifade ediliyor. Buna göre işletilebilir altın rezervleri metal bazında toplam 840 ton olarak belirlendi.
Türkiye altın potansiyelinin 6-7 bin ton olduğu tahmin edilmektedir. Halen ülkemizde, İzmir/Bergama-Ovacık, Balıkesir/Havran, Gümüşhane/Mastra, Manisa/Salihli-Sart, Erzincan/İliç, Eskişehir/Sivrihisar, Kayseri/Kocasinan ve Uşak/Eşme-Kışla dağdaki altın işletmelerinde altın üretimi yapılmakta.
Petrol üretimi
Petrol üretimi konusunda 2016 yılının istatistiklerine göre Batman, Diyarbakır, Edirne ve Silivride açılan kuyulardan günde 51 bin varil petrol çıkarılıyor. 2017 Temmuz ayından bu yana toplam 42 adet kuyu açılmış ve açılan bu kuyularda 73 bin 867 metre sondaj yapıldı. Başlangıçtan günümüze kadar 4 bin 776 adet kuyu açılmış olup 79 doğalgaz sahası ve 144 ham petrol sahası olmak üzere toplam 223 saha keşfedildiği ifade edildi.
Bilim insanları dünya üzerinde genel olarak ticareti yapılmakta olan 90 çeşit maden bulunduğunu tespit etti.

Bu madenlerin toplam 77 adedi Türkiyede bulunurken her türlü ticaretin içerisinde adları geçtiği belirlendi. Bahsi geçen bu madenlerin toplam piyasadaki değerine bakıldığında ise 2,5 trilyon dolarlık bir serveti elimizde barındırdığımız ortaya çıkıyor. Konuyla alakalı ülkemizde bulunan, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün (MTA) yaptığı araştırmalar neticesinde, ülkemizde en fazla 15,8 milyar tonluk serveti ile dolomit bulunmaktadır. Çok nadir bulunmakta olan bir kireç taşı türü olan dolomit, hem seramik yapımında hem de cam yapımında oldukça değerli gören bir maden. Bunun dışında yüksek meblağdan düşük meblağa göre sıralanırsa; 13,9 milyar ton mermer, 12,3 milyar ton linyit kömürü, 1,2 milyar ton taş kömürü, 5,7 milyar ton kaya tuzu, 3 milyar ton bor, 1,5 milyar ton ponza, 1,9 milyar ton da bakır cevheri bulunuyor.
Türkiyede 7 bin ton altın rezervi var
Bunun dışında ülkemizde oldukça sevilen ve beğenilerek kullanılan ürünlerden biri olan altın rezervlerine bakıldığında ise, topraklarımızda 7 bin ton altın rezervinin bulunduğu gözlerden kaçmamaktadır. Ortalama 6 bin 500 ton net rezervden bahsedilse de bununla birlikte altından sonra oldukça değerli olan gümüş rezervinin de bin 926 ton olduğu belirlenmiştir. Yine dünya çapında maden ticareti konusunda kendisine yer edinen madenlerden feldspat madeninin rezervinin 239 bin ton, fosfat kayası madeninin 70 milyon ton ve manganez madeninin 4 milyon ton olduğu bilgisi elde edilmişti.
Altında yabancı firmalara ait 8 tesis faaliyette
Ülkemizde bilinen ve arama çalışmaları süren altın yatakları Ege, Doğu Karadeniz, İç Batı Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde bulunuyor. Halen üretime hazır olan altın yataklarında 1 tonda 1,2 gr ile 12,65 gr arasında değişen miktarlarda altın bulunduğu ifade ediliyor. Buna göre işletilebilir altın rezervleri metal bazında toplam 840 ton olarak belirlendi. Jeolojik yapısı ve dünyadaki altın oluşum modellerine dayanılarak yapılan hesaplamaya göre Türkiye altın potansiyelinin 6-7 bin ton olduğu tahmin edilmektedir. Halen ülkemizde, İzmir/Bergama-Ovacık, Balıkesir/Havran, Gümüşhane/Mastra, Manisa/Salihli-Sart, Erzincan/İliç, Eskişehir/Sivrihisar, Kayseri/Kocasinan ve Uşak/Eşme-Kışladağdaki altın işletmelerinde altın üretimi yapılmaktadır.
Dünyada altın üretimi
Dünyada toplam işletilebilir altın rezervi 56 bin ton dolaylarında. Rezervin yaklaşık yüzde 50ye yakını dünya altın üretiminde ilk sıralarda yer alan G. Afrika, ABD, Çin, Avustralya, Kanada ve Peru arasında paylaşılmaktadır. Dünya altın üretimi Amerikalı Yerbilimsel Araştırma Kurumu (USGS) tahminlerine göre 3 bin ton civarında (2015) olup üretimin yüzde 51i bu altı ülkede yapılmaktadır. 2002 yılından itibaren altın üretimindeki kesintisiz artış, 2013 yılında yerini durgunluğa ve 2014 yılının ilk üççeyreği itibariyle, toplam altın arzı bir önceki yılın dönemine kıyasla yüzde 0,1 azalarak 3 bin 147 tona geriledi. Söz konusu dönemde toplam altın talebi ise bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7,7 artarak 2 bin 958 tona yükseldi. Gelişmiş ülkelerde halen, GSMH da madenciliğin payı; ABD yüzde 4,2, Almanya da 4,0, Kanada 7,5, Avustralya da 8,7, Bağımsız Devlet Topluluğu ülkelerinde (BDT) 20 ile 25 arası, Türkiyede ise yüzde 1,2 düzeyindedir.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Maden ocağında göçük: Ölü ve yaralılar var
Zonguldak’ta özel olarak işletilen bir maden ocağında meydana gelen göçükte kalan 2 işçiden biri...
Elazığ'da maden ocağında göçük
Elazığ'ın Alacakaya ilçesinde bir maden ocağında göçük meydana geldi. İlk belirlemelere göre 3...
Erzincan'daki maden ocağında üretim durduruldu
Erzincan'da toprak kayması olayının meydana geldiği ve 9 işçinin toprak altında kaldığı maden...
GÜNCEL Haberleri
Tümü12 Dev Adam, Dünya Kupasında
A Milli Erkek Basketbol Takımı, FIBA 2027 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri 2. Tur J Grubu’ndaki...
Alo 193 Ortak Hasar İhbar Merkezi faaliyete başladı.
Yeni sistemle kaza sonrası hasar ihbarları tek numara üzerinden yapılabilecek, vatandaşları...
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları bugün başladı.
Mevcut kaydı bulunan ve arazi bilgilerinde değişiklik olmayan çiftçiler işlemlerini e-Devlet...
135 Alo Adalet” hattı bugün itibarıyla hizmete girdi.
İlk etapta Ankara Batı, İzmir ve Kayseri adliyelerinde uygulanacak sistemle, 5 yılı aşan dava ve...
Dürzilere çağrı: Krizin çözümü için çalışalım
Kendini fesheden SDG/YPG'nin yöneticilerinden Mahmud Habib, Suriye hükümeti ile ülkenin...
DASK ta yeni değişiklik
Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (KDK) tavsiye kararı üzerine zorunlu deprem sigortasında (DASK) ev...
AİHM, Osman Kavala kararını açıkladı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, Gezi Davası hükümlüsü Osman Kavala...
Kırmızı bültenle aranan isimler Türkiye'ye getirildi.
İçişleri Bakanlığı, kırmızı bültenle uluslararası seviyede aranan 16 ve ulusal seviyede aranan...
Cem Küçük soruşturmasında 3 yakalama kararı!
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen Cem Küçük soruşturması kapsamında, İsmail Çanak,...
Kuriş soruşturmasında 3. dalga
Alihan Kuriş Suç Örgütü’ne yönelik yürütülen 3. dalga operasyon kapsamında 54 şüpheli hakkında...
Netanyahu Hakkında Kırmızı Bülten Talep Edildi!
Adalet Bakanı Akın Gürlek, Gazze’ye insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkan Küresel Sumud...
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy’un açıklamasıyla...
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, 2026-YKS yükseköğretim programları merkezi yerleştirme...




