ABD den Son Oyun ,Türkiye sınırına Arap ordusu
Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Suriye\de bulunan ABD askerlerinin çekilmesinin ardından, ABD\nin Suriye\nin kuzeyinde bir Arap gücü kurmayı planladığını belirtti.
Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, ABD\nin Suriye\nin kuzeyinde bulunan güçlerinin yerine konuşlandırmak ve DAEŞ ile mücadelenin sona ermesinin ardından \ülkenin kuzeydoğusunun yeniden istikrara kavuşmasına yardımcı olmak adına\ Araplardan oluşan bir birlik kurmayı planladığını bildirdi.
Gazetenin ABD\li yetkililere dayandırdığı haberinde, Başkan Donald Trump\ın kısa bir süre önce atadığı yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Mısır\ın istihbarat direktör vekili Abbas Kamil ile bir görüşme yaptığını belirtti.
MISIR DA KATILACAK
Görüşmede, Bolton\ın Mısır\ın Suriye\de bir Arap gücü oluşturma çabalarına katkı yapma ihtimalinin ele alındığı ifade edildi.
Yetkililer, ABD yönetiminin Suriye\nin kuzeyinin yeniden yapılandırılması çalışmaları kapsamında Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi ülkelerden finansman istediğini ve aynı zamanda Arap ülkelerinden asker göndermelerini talep etmeye hazırlandığını söyledi.
Bir yetkili, \Mali destek ve daha geniş anlamda katkıda bulunmaları konusunda Suudi Arabistan, Katar ve BAE ile temasa geçildi\ dedi.
PLANIN HAYATA GEÇİRİLMESİNİN ÖNÜNDEKİ ENGEL
Başkan Trump, ay başında ABD\nin Suriye\de konuşlandırdığı yaklaşık 2 bin askerinin geri çekilme sürecinin hızlandırılması gerektiğini açıklamıştı. Ancak ABD yönetimi içindeki birçok kişi askerlerin geri çekilmesinin Suriye\deki Rusya ve İran etkisini artıracağından endişe ediliyor.
Beyaz Saray dün yaptığı açıklamada, askerlerin geri çekilmesi konusunda kesinleşmiş bir takvim bulunmadığını belirtti.
WSJ\a konuşan bazı askeri yetkililer, DAEŞ\in Suriye\de tamamen mağlup edilmesinin kolay bir süreç olmadığını ve bu bölgeye ABD askerlerinin yerine bir Arap gücünün konuşlanmasının önünde bazı engellerin bulunduğunu söyledi.
Bu sıkıntıların başında Suudi Arabistan ve BAE\nin halihazırda askeri olarak Yemen\de operasyon düzenliyor olmaları ve Mısır\ın da Esed hükümetinin kontrolü altında olmayan bir bölgeyi savunma için güç gönderme konusunda isteksizliği geliyor.
WSJ haberinde, ABD ordusunun bu planın hayata geçirilmesi sürecinde rol alıp almayacağının ise belirsiz olduğuna dikkat çekti.
ZEYTİN DALI O PLANI ENGELLEDİ
Haberde, şu anda Suriye\nin kuzeyinde ağırlığını PKK/PYD\li teröristlerin oluşturduğu, ancak içinde Arapların da bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri\nin (SDG) DAEŞ\le mücadele sürecinde ABD\den hava desteği aldığı ancak kurulması muhtemel Arap gücüne bu tarz bir destek verilip verilmeyeceğinin net olmadığı vurgulandı.
WSJ, Ocak ayı itibariyle ABD\li askeri yetkililerin Suriye\deki faaliyetlerini birkaç ay içinde tamamlamayı ve Dışişleri Bakanlığı\nın DAEŞ\ten alınan bölgelerde istikrarın sağlanması için yürüttüğü çalışmalara destek vermeyi planladıklarını ancak Türkiye\nin Afrin\e yönelik Zeytin Dalı Harekatı\nın bu planı sekteye uğrattığını yazdı.
BBC Türkçe
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Diikat:İran Arap Savaşı Çıkabilir.
ABD in Suriyede kurmak istediği Arap gücünün \İran-Arap savaşı çıkarabileceği\ uyarısında bulunuldu.
İsrail Suriye Topralarına Girdi.Rusyada BM ye Çağrı
Golan Tepeleri'nin Suriye tarafındaki Şeyh Dağı'nı işgal ederken gün içinde 10 silah deposu ve...
Conservative: Yemen\'deki savaş yasa dışı ve ahlaksız
The American Conservative dergisi yazarı Daniel Larison tarafından kaleme alınan, “Yemen’de...
GÜNCEL Haberleri
TümüAhbap soruşturmasında flaş gelişme
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı'ğınca yürütülen Ahbap Derneği'ne yönelik soruşturma kapsamında,...
Ankara'da Eğitim Helikopteri Düştü. 1Pilot şehit düştü
Ankara 'nın Sincan ilçesi Temelli mevkiinde, bir şirkete ait eğitim helikopteri henüz...
Zorunlu Trafik Sigortası Primleri Açıklandı
Temmuz 2026 döneminde geçerli olacak zorunlu trafik sigortası primlerini açıkladı. Primler yüzde...
Münfesih terör örgütü PKK
Terörsüz Türkiye süreciyle ilgili Meclis'te görüşülecek yasaya son hali veriliyor. Haberler.com...
NATO Zirvesi Öncesi Olağanüstü Güvenlik Tedbirleri...
Ankara, 36'ncı NATO Liderler Zirvesi öncesinde geniş güvenlik önlemleriyle alarma geçti. Zirve...
Tamar Tanrıyar gözaltına alındı
"Cumhurbaşkanına Hakaret" ve "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlarından hakkında...
18 milyon öğrenci için tatil e girdi
LGS VE YKS SONUÇLARI NE ZAMAN?
Suç örgütlerine 81 İLDE EŞ ZAMANLI OPERASYON
Gürlek: Operasyonların, organize suç örgütlerine karşı yürütülen tavizsiz mücadelenin bir...
A Mili Takımımız Şampiyonaya 3 Puanla Veda Etti
LOS ANGELES (AA) - 2026 Dünya Kupası D Grubu üçüncü ve son maçında ABD'yi 3-2 mağlup etti ve...
Türkiye'nin Fay Haritası Değişti
Deprem bilimci Ramazan Demirtaş, güncellenen diri fay haritasına ilişkin, "485 fay 700'e çıktı...
Emeklilik için yüksek maaş yolu resmen açıldı
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, farklı sigorta statülerinde (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) hizmeti...
Türkiye’ye göç yüzde yirmi beş arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu , 2025 yılı uluslararası göç istatistiklerini açıkladı. Verilere göre,...




