ANKAPARK projesini iptal
Danıştay 14. Dairesi, AOÇ arazisi içinde ANKAPARK yapımına da olanak tanıyan iki Bakanlar Kurulu kararını iptal etti.
Danıştay 14. Dairesi, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi içinde ANKAPARK yapımına da olanak tanıyan Atatürk Orman Çiftliği Hayvanat Bahçesi Yenileme Alanı a ilişkin 30 Temmuz 2012 ve 24 Haziran 2013 günlü iki Bakanlar Kurulu kararını iptal etti.
Dairenin kararlarında, TMMOB Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Çevre Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odasının, Bakanlar Kurulu kararının, 5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanuna aykırı olduğu gerekçesiyle iptali için Başbakanlık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına dava açtıkları bildirildi.

Kararlarda, mevcut hayvanat bahçesinin yaklaşık 29 hektar, yenileme alanı ilan edilen alanın ise 217 hektar olduğu belirtildi.
Bu alanın metropoliten bir açık alan ve metropol içi tarımsal alan niteliği taşıdığı ifade edilen kararlarda, 5366 sayılı kanun ile getirilen amaçların gerçekleştirilebileceği yapıların, toplam alanın sadece yüzde 13.3ünü oluşturan eski hayvanat bahçesi alanında kaldığına, bununla birlikte üzerinde yenilenecek yapı bulunmayan 188 hektarlık alanın da yenileme alanı olarak ilan edildiğine yer verildi.

Mevcut hayvanat bahçesi arazisinin, yıpranmış ve özelliğini kaybetmeye yüz tutmuş olması nedeniyle, yenilenerek korunması ve yaşatılarak kullanılması amacıyla yenileme alanı kabul edilmesinde hukuka aykırılık görülmediği belirtilen kararda, ancak, bunun dışında kalan ve üzerinde yapı bulunmayan arazilerin, yıpranan, özelliğini kaybetmeye yüz tutan, yeniden inşa ve restore edilmesi gereken yer kabul edilmesinin hukuken olanaklı olmadığı kaydedildi.
Ayrıca, bu araziler üzerinde, Atatürk Orman Çiftliği Kuruluş Kanunu un ek 1. maddesinde yapılmasına izin verilen inşai faaliyetler ile fiziki müdahalelere olanak tanıyan dava konusu kararda hukuka uyarlık bulunmadığı ifade edilerek, bu sebeplerle, Atatürk Orman Çiftliği Hayvanat Bahçesi Yenileme Alanı a ilişkin Bakanlar Kurulu kararlarının iptal edildiği aktarıldı.
Davalıların, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunda kararı temyiz hakkı bulunuyor.
Kaynak : AA
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
ALBAYRAK: TANAP projesini 12 Haziran\da devreye alıyoruz\
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak: \TANAP projesini 12 Haziran\da devreye alıyoruz\
THY’de sefer iptali sayısı 484’e çıktı
Türk Hava Yolları (THY), İstanbul’da beklenen kar yağışı nedeniyle iptal ettiği seferlerini...
CHPnin vizyon projesini Davutoğlu 11 yıl önce anlatmıştı
Politika Haberleri CHPnin vizyon projesini Davutoğlu 11 yıl önce anlatmıştı haberi CHP 7...
GÜNCEL Haberleri
TümüYargıda rüşvet soruşturması
2022-2024 yılları arasında İstanbul’daki çeşitli adliyelerde görülen bazı dava ve soruşturmalara...
Gürlek'ten Şık'a Suç duyurusu ve Tazminat istemi davası
Bakan Gürlek'in avukatı tarafından yapılan açıklamada, Şık'ın iddiaları kesin bir dille...
Betül Sayan Kaya ve Eşi Etkin Pişmanlık için 2.2 milyar...
Fon soruşturmasındaki iddialar üzerine AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa eden...
Antalya'da fuhuş ve uyuşturucu operasyonu.
Antalya'nın Serik ilçesinde uyuşturucu ve fuhuş soruşturması kapsamında aralarında turizmci ve...
Tüm Hakemler İfadeye Çağrılıyor.
Hakem sınavları, görevlendirmeler ve klasmanlara ilişkin çarpıcı yazışmaların ortaya çıktığı...
Enver Altaylı İfadesinde Savcıyı Tehdit Etmiş.
Suçlamaları ve dijital delilleri reddeden Altaylı'nın, ifade sırasında Cumhuriyet Başsavcı...
Okul Saldırganının İfadeleri Kan Donduran Cinsten. İşte O...
Okul saldırısının faili 15 yaşındaki H.O.'nun ifadesinde, geçmişteki küresel katliamlardan ve...
Manisa'da okula silahlı saldırı
Manisa'da okula silahlı saldırı! 2'si ağır 11 öğrenci yaralandı, 4 kişi gözaltında
22 ilde C31K çetesine operasyonu!.
Ankara merkezli 22 ilde 'C31K' isimli yeni nesil dijital suç örgütüne düzenlenen eş zamanlı...
okullarda uyum haftası başladı.
2026-2027 eğitim öğretim yılı öncesinde okul öncesi, ilkokul 1 ve ortaokul 5'inci sınıf...
AHBAP a 5. Dalga Operasyon
Ahbap Derneği adına toplanan bağışların şüphelilerin hesaplarına aktarıldığı" iddiasına ilişkin...
Otoyol ve Köprüler 30 yıllığına özelleştiriliyor
Cumhurbaşkanı kararıyla 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri ile otoyol ve çevre...




