BORSA
BIST 100 14.467,25 %0,51
Altın 6.784,88 ₺/gr %0,72
Bitcoin $77.325 %2,05
Dolar 48,66 ₺ %0,00
Euro 56,49 ₺ %0,30
Sterlin 65,92 ₺ %0,07
Gümüş 100,67 ₺/gr %1,44
Ethereum $2.542,09 %2,87
İsviçre Frangı 59,61 ₺ %0,41
Kanada Doları 35,09 ₺ %0,22
Avustralya Doları 34,90 ₺ %0,19
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01
Suudi Riyali 12,95 ₺ %0,06
BAE Dirhemi 13,25 ₺ %0,04
Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,27
Çin Yuanı 7,25 ₺ %0,09
İSTANBUL 25°C 6.784,88 ₺/gr 48,66 ₺ 56,49 ₺
Anasayfa GÜNCEL Anzak Koyunda Şafak Ayini
Posta

Anzak Koyunda Şafak Ayini

Gece Çanakkaleden Geliboluya geçen yaklaşık bin Avustralyalı ve Yeni Zelandalı, uyku tulumları ve battaniyeler içinde, tören alanına kurulan dev ekranlarda Çanakkale

· 4 dk okuma · 58 okunma
0Yorumlar
Anzak Koyunda Şafak Ayini

Gece Çanakkaleden Geliboluya geçen yaklaşık bin Avustralyalı ve Yeni Zelandalı, uyku tulumları ve battaniyeler içinde, tören alanına kurulan dev ekranlarda Çanakkale Savaşına ilişkin belgesel, film, röportaj ve çeşitli şehirlerdeki Anzak Günü törenlerini izleyerek ayinin başlamasını bekledi.

Saat 5.30da alana katafalkın konulmasıyla başlayan tören bir saat sürdü.

Törene, Avustralya Gazi İşleri Bakanı Dan Tehan, Yeni Zelanda Savunma Bakanı Gerry Brownlee, İngilterenin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, Fransa Ankara Büyükelçisi Charles Fries ve Türkiye Cumhuriyetini temsilen Çanakkale Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağın yanı sıra çeşitli ülkelerin devlet büyükleri ve büyükelçileri katıldı.

Yeni Zelanda Savunma Bakanı Brownlee, törendeki konuşmasında, ebedi Anzak birlikteliğini paylaştıkları Avustralyalı kuzenleriyle birlikte olmaktan gurur duyduklarını belirterek, Bizi her nisanda çok uzaklardan bu törene getiren nedir? Buraya bizim için hizmet etmek için gelen aile üyelerimizi onurlandırmak için geldik. Ülkelerimiz için kendilerini feda ettiklerini onaylamak için geldik. dedi.

Türkiyede en iyi şekilde karşılanmalarının kendileri için büyük bir onur olduğunu vurgulayan Brownlee, Yıllardır bu anma törenlerinde muazzam bir görev üstlenen Türk halkı ve hükümetine teşekkür borçluyuz. Bu toprakların Türk halkı için derin tarihsel önemini de tahakkuk ediyoruz ifadelerini kullandı.
Çanakkale Savaşlarında keşfedilmesi gereken birçok yönünün olduğuna dikkati çeken Brownlee, farklı ülkelerdeki araştırmacıların savaşa ilişkin yeni bilgiler ortaya çıkararak kayıtlarda var olan eski varsayımlara ışık tuttuğu ifade etti.

Brownlee, savaşa ilişkin taktik anlayışlarının Osmanlı komutanlarının profesyonellikleri ile derinleştiğini söyledi.

Yeni Zelandalılar ve Avustralyalılardan oluşan Anzakların yanlış yerde karaya çıkarak, Osmanlıların yıkıcı savunmasıyla karşılaştıklarını anımsatan Brownlee, Türk insanı için bugün, müttefik işgalciler tarafından kararlı bir saldırıya karşı kendi topraklarını savunmak zorunda kaldıkları gündür dedi.

Brownlee, sözlerini Gazi Mustafa Kemal Atatürkün Anzaklara yönelik, Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra, artık bizim evlatlarımız olmuşlardır. sözleriyle bitirdi.

ANZAK HİKAYESİ ÖLMEMİŞTİR

Avustralya Gazi İşleri Bakanı Tehan da Bugün burada bizler için canlarını verenlerin fedakarlığı, kararlılığı ve cesaretini anmak üzere bulunuyoruz. dedi.
Ülkesinin, Queensland Maryborough bölgesinden savaşa katılan bir ofis çalışanı Teğmen Duncan Chapmanın bir anısını paylaşan Tehan, şöyle konuştu: Aslında Duncan, 101 yıl önce, tıpkı böyle bir şafak karanlığında bu kıyılara ilk çıkan Anzaklardan birisiydi.

Karaya çıkarken hayatta kalmayı başaran Duncan şöyle yazmıştı: Nasıl bir canlı cehennemdi ve 25 Nisan Pazar sabahı saat 04.00ten 28 Nisan Çarşambaya kadar sürekli ateş altındayken vurulmadan nasıl hayatta kaldım hala benim için bir muammadır.

Çanakkale Savaşlarında Avustralyalı ve Yeni Zelandalı binlerce insanın öldüğünü hatırlatan Tehan, Anzak hikayesi ise ölmemiştir. şeklinde sözlerini tamamladı.

Daha sonra Yarbay Ali Ünlü, Mustafa Kemal Atatürkün 1934te Çanakkale Savaşlarında hayatını kaybeden yabancı ülke askerlerinin ailelerine gönderdiği mektubu okudu.

Tören, saygı duruşunun ardından Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda milli marşlarının okunması ve alana çelenklerin konulmasıyla sona erdi.

Anzak, Birinci Dünya Savaşı başlarında Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu (Australian and New Zealand Army Corps) kelimelerinin ilk harflerinin kısaltılmasıyla oluşuyor.

Anzaklar 1915te Çanakkalede, daha sonra da Ortadoğu ve Avrupada müttefikleri adına savaştı. Anzak Günü ise 25 Nisan 1915te Geliboluda karaya çıkışın yıl dönümü.

AA



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNCEL Haberleri

Tümü

22 ilde C31K çetesine operasyonu!.

Ankara merkezli 22 ilde 'C31K' isimli yeni nesil dijital suç örgütüne düzenlenen eş zamanlı...

1 gün önce

okullarda uyum haftası başladı.

2026-2027 eğitim öğretim yılı öncesinde okul öncesi, ilkokul 1 ve ortaokul 5'inci sınıf...

5 gün önce

AHBAP a 5. Dalga Operasyon

Ahbap Derneği adına toplanan bağışların şüphelilerin hesaplarına aktarıldığı" iddiasına ilişkin...

5 gün önce

Otoyol ve Köprüler 30 yıllığına özelleştiriliyor

Cumhurbaşkanı kararıyla 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri ile otoyol ve çevre...

7 gün önce

Enflasyon Rakamları Açıklandı.

Piyasaların merakla beklediği enflasyon rakamları belli oldu. Enflasyon ağustos ayında yüzde...

9 gün önce

12 Dev Adam, Dünya Kupasında

A Milli Erkek Basketbol Takımı, FIBA 2027 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri 2. Tur J Grubu’ndaki...

11 gün önce

Alo 193 Ortak Hasar İhbar Merkezi faaliyete başladı.

Yeni sistemle kaza sonrası hasar ihbarları tek numara üzerinden yapılabilecek, vatandaşları...

11 gün önce

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları bugün başladı.

Mevcut kaydı bulunan ve arazi bilgilerinde değişiklik olmayan çiftçiler işlemlerini e-Devlet...

11 gün önce

135 Alo Adalet” hattı bugün itibarıyla hizmete girdi.

İlk etapta Ankara Batı, İzmir ve Kayseri adliyelerinde uygulanacak sistemle, 5 yılı aşan dava ve...

11 gün önce

Dürzilere çağrı: Krizin çözümü için çalışalım

Kendini fesheden SDG/YPG'nin yöneticilerinden Mahmud Habib, Suriye hükümeti ile ülkenin...

17 gün önce

DASK ta yeni değişiklik

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (KDK) tavsiye kararı üzerine zorunlu deprem sigortasında (DASK) ev...

17 gün önce

AİHM, Osman Kavala kararını açıkladı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, Gezi Davası hükümlüsü Osman Kavala...

18 gün önce