BORSA
BIST 100 14.641,56 %0,45
Altın 6.908,74 ₺/gr %3,01
Bitcoin $77.668 %2,05
Dolar 48,25 ₺ %0,18
Euro 55,96 ₺ %0,49
Sterlin 65,42 ₺ %0,31
Gümüş 102,97 ₺/gr %4,01
Ethereum $2.435,82 %2,16
İsviçre Frangı 59,64 ₺ %0,45
Kanada Doları 34,70 ₺ %0,18
Avustralya Doları 34,57 ₺ %0,23
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 12,85 ₺ %0,39
BAE Dirhemi 13,14 ₺ %0,19
Rus Rublesi 0,56 ₺ %0,40
Çin Yuanı 7,17 ₺ %0,01
İSTANBUL 22°C 6.908,74 ₺/gr 48,25 ₺ 55,96 ₺
Anasayfa GÜNCEL Başkan açıkladı: Sular içilemez durumda!
fatihaktuel

Başkan açıkladı: Sular içilemez durumda!

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı CHPli Lütfü Savaş, il genelinde aldıkları içme suyu numunelerinin sonuçlarını açıklayarak, 1606 numuneden, 379u içilemez nitelikte. 580 civarında depomuz var, bunlard

· 4 dk okuma · 64 okunma
0Yorumlar
Başkan açıkladı: Sular içilemez durumda!

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı CHPli Lütfü Savaş, il genelinde aldıkları içme suyu numunelerinin sonuçlarını açıklayarak, 1606 numuneden, 379u içilemez nitelikte. 580 civarında depomuz var, bunlardan da 500ü içilemeyecek durumda. Suyu direk dağdan alan hangi ilçemiz varsa yağmur yağdığı süre içerisinde çamurlu su içiyor dedi. Daha önce Hatayın merkez ilçe belediye başkanı olan, Hatayın Büyükşehir olması ile bu kez tüm ilçelerin de sorumluluğunu üstlenen Lütfü Savaş, il genelinde içme suyu noktasında ciddi sıkıntılar yaşandığını söyledi. Kayıp kaçak oranının yüksek olduğunu da ifade eden Savaş, Yeraltından çektiğimiz 100 litre suyun ancak 30 litresini evlere veya iş yerlerine ulaştırabiliyoruz. Yani kaçak yüzde 70 dedi.

BORULAR KANSEROJEN İÇERİYOR

Hatay genelindeki içme suyu borularının yaklaşık yüzde 80ininin de aspestli borulardan oluştuğunu belirten Savaş, İlçe bazında ortalama 50 yıllık, 60 yıllık kanserojen içeren borular var. Bazen 4 terfiiyle suyu depolara götürüyorsunuz. Elektrik sistemi de eski. Jeneratörler, motopomplar, panolar burada da bizim kaybımız yaklaşık yüzde 30 civarı. Yani enerjiyi siz 100 birim kullanacaksanız 100 litre suyu çekmek için 130 birim kullanıyorsunuz. Burada bir kaybımız var diye konuştu.

PATLAKLARIN MASRAFI 3 MİLYON LİRA


Boruların eski olmasından dolayı yüksek basınca karşı dayanıksız olduğunu kaydeden Lütfü Savaş, suyun basıncını 1 birim artırdıklarında boruların patladığını söyledi. Sadece Dörtyol İlçesindeki bir mahallede 1 haftada 17 patlak çıktığını belirten Savaş, O patlakların ekonomik değerini sizinle paylaşayım. Sadece Antakyada bir aylık onarım ve işçilik masrafı, elektrik faturası 2 milyon 900 bin liradır. Siz Antakyada şebekeyi yenilediğinizde masrafınız 600 bin liraya iniyor dedi.

50 YILIN İÇMESUYU SEFERBERLİĞİ


Öte yandan il genelinde daha temiz içme suyu için Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Müdürlüğünün (HATSU), 50 Yılın İçme suyu Seferberliği sloganıyla geçtiğimiz haziran ayında başladığı proje devam ediyor. Hatayı kanserojen madde içeren ve asbestli borulardan kurtaracak projenin 2017 yılında tamamlanacağı tüm yerleşim birimlerinin alt yapısı yenilerek temiz içme suyu verilmesi sağlanacak.

Sık sık arızalanan eskimiş olan ve kanserojen madde içeren asbestli boruların yerine içten pozitif ve negatif basınç ve su darbesi, dıştan yer hareketleri nedeniyle oluşan aşırı yüklere karşı koyabilme özelliğine sahip ve 50 yıllık ömür biçilen düktil çeşidi borularla değiştiriliyor.

580 DEPONUN 500Ü İÇİLEMEYECEK DURUMDA

Lütfü Savaş, kasım ayında Hatay genelinde içme suyundan numune aldıklarını da söyledi. Savaş, numunelerin tahlil sonuçlarını da ilçe ilçe açıklayarak şunları söyledi: Halk sağlığı laboratuar sonuçları. Bunlar da hep klorlanmış yerden alınmış numuneler. Altınözünden 114 numune alınmış, 38i içilemez nitelikte. Antakyadan 443 numune alınmış, 39u içilemez nitelikte. Arsuzdan 88 numune alınmış, 4ü içilemez nitelikte. Belenden 48 numune alınmış, 24ü içilemez nitelikte, bakın yarısı. Defneden 102 numune alınmış, 25i içilemez nitelikte. Dörtyoldan 44 numune alınmış, 14ü içilemez nitelikte. Erzinden 76 numune alınmış, 11i içilemez nitelikte. İskenderundan 132 numune alınmış, 41i içilemez nitelikte. Kırıkhandan 196 numune alınmış, 85i içilemez nitelikte. Kumludan 41 numune alınmış, 26sı içilemez nitelikte. Payastan 31 numune alınmış, 6sı içilemez nitelikte. Reyhanlıdan 63 numune alınmış, 35i içilemez nitelikte. Diğer ilçelerde de durum aynı. Yani il genelinde 1606 numuneden 379u içilemez nitelikte. Şimdi ben soruyorum hangi anne bebesine bu suyu içirmek ister? Hanginiz babanıza, annenize içirmek istersiniz? 580 civarında depomuz var, 500ü içilemeyecek durumda. Erzinden itibaren gidin direk suyu dağdan alan hangi ilçemiz varsa yağmur yağdığı süre içerisinde çamurlu su içiyor.

DHA



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNCEL Haberleri

Tümü

Dürzilere çağrı: Krizin çözümü için çalışalım

Kendini fesheden SDG/YPG'nin yöneticilerinden Mahmud Habib, Suriye hükümeti ile ülkenin...

2 gün önce

DASK ta yeni değişiklik

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (KDK) tavsiye kararı üzerine zorunlu deprem sigortasında (DASK) ev...

2 gün önce

AİHM, Osman Kavala kararını açıkladı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, Gezi Davası hükümlüsü Osman Kavala...

3 gün önce

Kırmızı bültenle aranan isimler Türkiye'ye getirildi.

İçişleri Bakanlığı, kırmızı bültenle uluslararası seviyede aranan 16 ve ulusal seviyede aranan...

3 gün önce

Cem Küçük soruşturmasında 3 yakalama kararı!

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen Cem Küçük soruşturması kapsamında, İsmail Çanak,...

3 gün önce

Kuriş soruşturmasında 3. dalga

Alihan Kuriş Suç Örgütü’ne yönelik yürütülen 3. dalga operasyon kapsamında 54 şüpheli hakkında...

3 gün önce

Netanyahu Hakkında Kırmızı Bülten Talep Edildi!

Adalet Bakanı Akın Gürlek, Gazze’ye insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkan Küresel Sumud...

7 gün önce

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy’un açıklamasıyla...

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, 2026-YKS yükseköğretim programları merkezi yerleştirme...

11 gün önce

Yeni kurul resmen faaliyete geçti

Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlığındaki kurulun 24 Ağustos’ta yapması planlanan ilk...

11 gün önce

Yalova'da Eğitim Uçağı Düştü

Kaza sonrası MSB'den yapılan açıklamada, "Hava Kuvvetlerimize ait bir adet F-16 uçağımız, eğitim...

16 gün önce

12. Yargı Paketi Resmi Gazete'de yayımlandı

Yürülüğe giren kanunla birlikte dolandırıcılık suçlarına yönelik cezalarda indirime gidilmesini...

29 gün önce

Muğlada yangın tehlike sınırına dayandı

Seydikemer  ilçesi Bayır Mahallesi yakınlarında tarım arazisinde başlayan yangın, bölgede...

1 ay önce