BORSA
BIST 100 14.641,56 %0,45
Altın 6.922,61 ₺/gr %0,20
Bitcoin $78.477 %0,33
Dolar 48,27 ₺ %0,03
Euro 56,05 ₺ %0,02
Sterlin 65,42 ₺ %0,31
Gümüş 103,33 ₺/gr %0,34
Ethereum $2.471,13 %0,76
İsviçre Frangı 59,66 ₺ %0,04
Kanada Doları 34,72 ₺ %0,05
Avustralya Doları 34,56 ₺ %0,03
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 12,86 ₺ %0,03
BAE Dirhemi 13,15 ₺ %0,04
Rus Rublesi 0,56 ₺ %0,00
Çin Yuanı 7,17 ₺ %0,02
İSTANBUL 23°C 6.922,61 ₺/gr 48,27 ₺ 56,05 ₺
Anasayfa GÜNCEL Bir Çekilme İddasıda Menbiç ten
fatihaktuel

Bir Çekilme İddasıda Menbiç ten

PYD in Sincardan çekildiği, Tel Rıfatın ise TSK ve ÖSO tarafından ele geçirildiği iddialarının ardından PYD in Menbiç en de çekildiği elirtildi. Sincar ve Tel Rıfata ilişkin iddiaların gerçeği yansıtm

· 5 dk okuma · 70 okunma
0Yorumlar
Bir Çekilme İddasıda Menbiç ten

Türk silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu ( ÖSO) birliklerinin 2 ayda Suriye in Afrin bölgesinde kontrolü sağlamasının ardından, gözler PYD/YPG kontrolündeki Münbiçe çevrildi. Afrinden sonra sıranın Münbiçe geleceğini belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerikan askerlerinin buradan çekilmesini istemiş ve Türk askerinin oraya girerek bölgeyi gerçek sahiplerine teslim edeceğini söylemişti.

TOPLANTI YAPTILAR

Habertürk en Neşet Dişkaya ın haberine göre Türkiye in Menbiç eki kararlı tutumu üzerine, ABD yetkililerinin terör örgütü PYD/YPG ile Menbiç e bir barajda önceki gün toplantı yaptıkları ileri sürüldü.

ÖSOYA TESLİM KARARI ALINDI

Toplantıda Münbiçin ÖSOya teslim edilmesi konusunda karar çıktığı iddia edildi. Toplantıda aynı zamanda belirli yerlerde ABD noktalarının olması ve Fıratın batısında kesinlikle PYD/YPG in olmaması yönünde karar alındığı da belirtildi.

ABDDEN MENBİÇ AÇIKLAMADI

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, dün ajan krizine ilişkin yaptığı açıklamada Menbiç konusuna da değindi. Türkiye in Afrinde pozisyonlarını sağlamlaştırmaya devam ettiğini aktaran Mattis, Menbiçe yönelik herhangi bir hareketlilik görmediklerini, burası konusunda Türkiye ile herhangi bir tıkanıklık olmaksızın görüşmelerin devam ettiğini ifade ederek, Bunu çözeceğimiz konusunda iyimserim. Daha önce de zor zamanlarımız olmuştu dedi.

Mattis, AA muhabirinin Türkiye in Menbiç e niyeti açık. Türkler Menbiçe girmek ve YPG unsurlarının ilçeden çıkarılmasını istiyor. Buna karşın ABD in önerisi nedir? ABD ne teklif ediyor burada? sorusuna, şu cevabı verdi:

Türkiye bir NATO ortağıdır ve birbirimizin yanında durduk. Suriyede özellikle bazı konularda ciddi anlaşmazlıklarımız oldu. Ancak bunlar görüşmelerimizin açıklığı ve sıklığını etkilemedi. Bunu da aşacağız. Daha önce de söylediğim gibi bunu basın üzerinden konuşmaktan ziyade (Türk yetkililerle) yüz yüze ve birebir konuşmayı tercih ederim. Bu konu Türkler için çok hassas. PKK teröristlerinin elinde ölen birçok masum insanları var. Orada (Suriyede) yaptığımız şey DEAŞı ortadan kaldırmaktır. Karmaşık bir savaş alanında tüm çatışan akımları hesaba katmak zorundayız.

SİNCAR İDDİASI

PYD in Sincardan da çekildiği belirtilmişti. PYD in çekildiği yerlere Irak güçlerinin yerleştiği belirtilirken, birçok noktada PYDye ait flamalar indirilmiş, kontrol noktaları devralınmıştı. Bu atmosferde yapılan Başbakan Binali Yıldırım ve Irak Başbakanı Haydar İbadi görüşmesinde, İbad, Sırnırlarımızından Türkiyeye saldırıya izin verilmeyecek güvencesi verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu görüşmenin hemen öncesinde Irak gereğini yapmazsa biz yaparız mesajı vermişti. Basına PYD flamalarının indirildiği yönünde fotoğraflar yansısa da topyekün bir çekilmenin yaşanmadığı yerelde ve önemli noktalarda kontrolün halen PYDde olduğu belirtildi.



ABD SAVUNMA BAKANINDAN SİNCAR AÇIKLAMASI

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis en dünkü açıklmasa Sincara ilişkin (Şengal) de bri konuşma geldi. Mattis Bölgeden çekildiğini görmek istiyoruz dedi.

AA ın aktardığına göre; Mattis, gazetecilerin sorularını yanıtlamadan önce Irakın kuzeyinde yer alan Sincar bölgesindeki PKK terör örgütünün varlığına ilişkin açıklamalarda bulundu. Mattis konuya ilişkin, Kuzey Irak a sınırın hemen karşı tarafında yer alan Sincarda PKK ın Türkiyeye yönelik tehdidi var. Biliyorsunuz PKK, ABD tarafından bir terör örgütü olarak tanınıyor. Pek çok masum Türkü öldürdüler ve PKK ın Sincar bölgesinden çekildiğini görmek istiyoruz yorumunu yaptı. Türkiye in PKK unsurlarına yönelik Sincar bölgesinde düzenleyeceği muhtemel bir operasyona ABD in destek olup olmayacağına ilişkin de Mattis, gelecekteki operasyonlar hakkında bilgi vermeyeceğini söyledi.

TEL RIFAT İDDİASI

TSK ve ÖSO un Afrin merkezinde kontrol sağlamasının ardından Tel Rıfat halkı da miting düzenlemiş ve kendi bölgelerinin de PYDden kurtarılmasını istemişti. Bu haberin hemen ardından dün akşam Suriye in yerel kaynaklarına dayandırılan haberlerde Tel Rıfatın TSK ve ÖSO tarafından kontrol altına alındığı belirtildi. Fakat bu iddianın da tam anlamıyla doğru olmadığı ortaya çıktı.

YALAN HABERLER NEDEN YAYILIYOR?

Öte yandan Sinca rve Tel Rıfat iddialarının yalan olduğu ortaya çıkmışken Menbiçe ilişkin iddianın da doğruluğu sorgulanır nitelikte. PYD in çekildiği ya da TSK ın resmi açıklama yapılmadan herhangi bir yeri kontrol altına aldığına ilişkin haberlerin nasıl yayıldığı ve kaynaklarının ne olduğu ise henüz netlik kazanmış değil.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNCEL Haberleri

Tümü

Dürzilere çağrı: Krizin çözümü için çalışalım

Kendini fesheden SDG/YPG'nin yöneticilerinden Mahmud Habib, Suriye hükümeti ile ülkenin...

4 gün önce

DASK ta yeni değişiklik

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (KDK) tavsiye kararı üzerine zorunlu deprem sigortasında (DASK) ev...

4 gün önce

AİHM, Osman Kavala kararını açıkladı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, Gezi Davası hükümlüsü Osman Kavala...

5 gün önce

Kırmızı bültenle aranan isimler Türkiye'ye getirildi.

İçişleri Bakanlığı, kırmızı bültenle uluslararası seviyede aranan 16 ve ulusal seviyede aranan...

5 gün önce

Cem Küçük soruşturmasında 3 yakalama kararı!

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen Cem Küçük soruşturması kapsamında, İsmail Çanak,...

5 gün önce

Kuriş soruşturmasında 3. dalga

Alihan Kuriş Suç Örgütü’ne yönelik yürütülen 3. dalga operasyon kapsamında 54 şüpheli hakkında...

5 gün önce

Netanyahu Hakkında Kırmızı Bülten Talep Edildi!

Adalet Bakanı Akın Gürlek, Gazze’ye insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkan Küresel Sumud...

9 gün önce

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy’un açıklamasıyla...

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, 2026-YKS yükseköğretim programları merkezi yerleştirme...

12 gün önce

Yeni kurul resmen faaliyete geçti

Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlığındaki kurulun 24 Ağustos’ta yapması planlanan ilk...

12 gün önce

Yalova'da Eğitim Uçağı Düştü

Kaza sonrası MSB'den yapılan açıklamada, "Hava Kuvvetlerimize ait bir adet F-16 uçağımız, eğitim...

18 gün önce

12. Yargı Paketi Resmi Gazete'de yayımlandı

Yürülüğe giren kanunla birlikte dolandırıcılık suçlarına yönelik cezalarda indirime gidilmesini...

1 ay önce

Muğlada yangın tehlike sınırına dayandı

Seydikemer  ilçesi Bayır Mahallesi yakınlarında tarım arazisinde başlayan yangın, bölgede...

1 ay önce