BORSA
BIST 100 13.536,84 %4,76
Altın 6.785,55 ₺/gr %0,53
Bitcoin $71.835 %4,65
Dolar 44,53 ₺ %0,19
Euro 52,06 ₺ %0,47
Sterlin 59,85 ₺ %0,73
Gümüş 107,90 ₺/gr %3,04
Ethereum $2.228,74 %6,33
İsviçre Frangı 56,32 ₺ %0,70
Kanada Doları 32,17 ₺ %0,12
Avustralya Doları 31,41 ₺ %0,92
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01
Suudi Riyali 11,88 ₺ %0,12
BAE Dirhemi 12,12 ₺ %0,19
Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,23
Çin Yuanı 6,52 ₺ %0,18
ANKARA 1°C 6.785,55 ₺/gr 44,53 ₺ 52,06 ₺
Anasayfa GÜNCEL BMden flaş Kıbrıs açıklaması: 15 Mayısta yeniden...

BMden flaş Kıbrıs açıklaması: 15 Mayısta yeniden...

Güncel Haberleri › BMden flaş Kıbrıs açıklaması: 15 Mayısta yeniden... haberi BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, Kıbrıs sorununa çözüm aranan müzakerele

01.01.2011 - 12:00 · 4 dk okuma
0Yorumlar
BMden flaş Kıbrıs açıklaması: 15 Mayısta yeniden...
Güncel Haberleri ›
BMden flaş Kıbrıs açıklaması: 15 Mayısta yeniden... haberi
BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, Kıbrıs sorununa çözüm aranan müzakerelerin Türk ve Rum tarafı arasında 15 Mayısta yeniden başlatılmasına karar verildiğini açıkladı.
AA

 BM Genel Sekreteri'nin  Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide,Kıbrıs sorununa çözüm aranan müzakerelerin, Türk ve Rum tarafı arasında 15 Mayıs'ta yeniden başlatılmasına karar verildiğini açıkladı. 

Kıbrıs müzakere süreci kapsamında, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Lider Nikos Anastasiadis ara bölgede yemekte bir araya geldi. Yaklaşık iki saat süren yemekte, Espen Barth Eide, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim ve müzakereciler de hazır bulundu. 

Eide, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, liderlerin görüşmesinin çok olumlu bir atmosferde gerçekleştiğini belirterek, iki liderin geleceğe dair vizyonlarını paylaştığını ifade etti.

Her iki tarafın da 11 Şubat 2014'teki "ortak açıklama'da" yakalanan ivmenin devam ettirilmesi konusunda mutabakata vardığını dile getiren Eide, liderlerin güçlü ve kararlı bir şekilde sürece destek verdiğini söyledi. 

Müzakere süreci kapsamında liderlerin 15 Mayıs Cuma günü ilk toplantıyı gerçekleştirme kararı aldıklarını aktaran Eide, "Görüşmede müzakerelerin ne şekilde ve hangi sıklıkla devam edeceğine karar verecekler" dedi. 

Liderlerin ortak çabasıyla adaya çözüm gelecek

Bunun, adada değerlendirilmesi gereken bir fırsat olduğuna işaret eden Eide, "Müzakerelerin tekrar başlayacağı 15 Mayıs sabahı hep birlikte çalışmaya başlayacağız. Güçlü ve kararlılık gösteren iki liderle çalışarak, onların ortak çabasıyla adaya çözüm gelecek" diye konuştu. 

MÜZAKARE SÜRECİ

Kıbrıs Rum Yönetimi 1990'da tek taraflı olarak tüm Kıbrıs adına tam üyelik için Avrupa Topluluğu'na başvurmuş, Türkiye'nin itirazlarına rağmen AB, 6 Mart 1995 tarihinden itibaren üyelik sürecini başlatmıştı. 

BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın 1990'ların sonunda başlattığı müzakereler sonucu, 2004 mart ayında, iki eşit kurucu devletten oluşan federal bir Kıbrıs Cumhuriyeti ve federal hükümetin anayasasının yanı sıra iki bölgenin de kendi anayasaları olmasını öngören plan halk oyuna sunulmuştu. Türklerin "evet" dediği planı Rumların reddetmesiyle müzakereler sonuçsuz kalmıştı. Güney Rum Kesimi "Kıbrıs Cumhuriyeti" ismiyle adayı temsilen 1 Mayıs 2004'te resmen AB üyesi olmuştu. 

Rum Kesimi lideri Nikos Anastasiadis ve KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu arasında 2013'te tekrar başlayan görüşmelerde, yeni devletin BM ile AB üyesi olarak tek bir uluslararası hukuki kimliğe ve Kıbrıslı Rumlar ile Kıbrıslı Türklerden eşit oluşan tek bir uluslararası egemenliğe sahip olması öngörülmüştü.

Rum lider Anastasiadis'in Doğu Akdeniz'de arama yapan Barbaros Hayrettin Gemisi'nin faaliyetlerini bahane ederek Ekim 2014'te masadan ayrılmasıyla müzakereler askıya alınmış, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin temasları ve Barbaros Hayrettin Paşa Gemisi'nin arama faaliyetlerini durdurmasının ardından görüşmelere tekrar başlanacağı açıklanmıştı.

Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNCEL Haberleri

Tümü

Okullarda yeni dönem

Okullarda yeni dönem başladı. Neler oldu? Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'taki saldırıların ardından...

9 dakika önce

Ugandalı General bir kez daha Türkiye'yi hedef aldı

Uganda Genelkurmay Başkanı Muhoozi Kainerugaba, Türk şirketleriyle olan sözleşmeyi iptaledilmesi...

11 dakika önce

İran Hürmüz Boğazı'nı yeniden kapattı

İran, Hürmüz Boğazı'nı yeniden kapatma kararı aldı. Nedeni, ABD'nin deniz ablukasının devam...

2 gün önce

A101 Carrefoursa yı satın alıyor

A101, Carrefoursa'yı satın alıyor: A101 marketlerinin sahibi Yeni Mağazacılık AŞ, Sabancı...

2 gün önce

Ataşehir Belediyesine rüşvet soruşturması

Ataşehir Belediyesinde rüşvet soruşturması kapsamında 18 kişi, arasında Belediye Başkanı Onursal...

2 gün önce

8. sınıf öğrencisi 5 silahla gelmiş

KAHRAMANMARAŞ'ın Onikişubat ilçesinde bulunan Ayser Çalık Ortaokulu'ndaki silahlı saldırının...

4 gün önce

Şimdide Kahramanmaraş'ta okula silahlı saldırı!

Saldırganın 8. sınıf öğrencisi olduğu öğrenildi ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile İçişleri...

4 gün önce

Hüsamettin Cindoruk vefat etti

Eski Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Hüsamettin Cindoruk, kim tarafından ve nasıl tedavi...

9 gün önce

İran'ın Dondurulmuş varlıklar serbest bırakılacak

İran'ın dondurulmuş varlıklarının serbest bırakılması şartı ABD tarafından kabul edildi.

9 gün önce

Kuzey Marmara Otoyolunda Kaza

Kuzey Marmara Otoyolu'nda bugün saat 15.00 sıralarında Arnavutköy'de etkili olan şiddetli dolu...

9 gün önce

Akaryakıta İndirimden Sonra Dev Zam

 Akaryakıt fiyatlarına yakın zamanda gelen indirimi takiben, yeni bir zam haberi gündeme geldi. 

10 gün önce

34 ilde IŞİD operasyonu

8 Nisan Çarşamba günü sosyal medya hesabında bir paylaşım yapan Adalet Bakanı Akın Gürlek ise...

11 gün önce