Bugüne kadar 12 RF-4E uçağı düştü
RF-4Eler, Türk Hava Kuvvetleri tarafından 1974ten bu yana kullanılan F-4E uçaklarının keşif modeli. Uçaklar burunlarında özel kamera taşıyor. Bu uçaklar, keşif amaçlı kullanılıyor. Türk Hava Kuvvetler
RF-4Eler, Türk Hava Kuvvetleri tarafından 1974ten bu yana kullanılan F-4E uçaklarının keşif modeli. Uçaklar burunlarında özel kamera taşıyor. Bu uçaklar, keşif amaçlı kullanılıyor. Türk Hava Kuvvetlerini 1980de ABDden 8 uçak geldi. Bunu, 1992-94 yılları arasında Alman Hava Kuvvetlerinin hizmetten çıkarttığı 46 uçak izledi. Bu uçaklardan 32sine yapısal yenileme yapıldı. Kalanlar yedek parça olarak ayrıldı.
Gövde ömürlerini doldurmaya başlayan uçaklardan 16sı ayrıldı ve 2009-2011 arasında IŞIK Modernizasyonundan geçirildi. Halen RF-4Eler Eskişehirde 113 ve Malatya/Erhaçtaki 173. Filoda görev yapıyordu. Geçtiğimiz yıl, tüm kalan uçaklar Malatyada toplandı. Halen Hava Kuvvetlerinin envanterinde kalan uçak sayısı 13.
YERİNİ F-16YA BIRAKACAK
Ancak ıslak film sistemi kullanan uçaklar, yıl sonunda emekli edilecek. RF-4Elerin yerine özel pod kullanan F-16lardan keşif amaçlı yararlanılacak. Bu uçaklar, taşıdıkları pod ile yüksek çözünürlükte dijital görüntü alabiliyor. Çekilen görüntüler eş zamanlı olarak yere iletiliyor.
DÖRT YILDA 4 UÇAK DÜŞTÜ
Modernizasyon sonrasında 3 Ekim 2011de Konya, 22 Haziran 2012de Akdenizde ve son olarak Sivasta 30 Eylülde 173 Filoya ait olan 3 uçak düştü. Dört pilotun şehit olurken son olayda 2 pilot atlayarak kurtuldu.
RF-4E KAZALARI
20 Ekim 1995: 113. Filoya ait RF-4E (69-7485) uçağı Kütahyada düştü. İki pilot atladı.
5 Kasım 1996: Malatyadan kalkan 173. Filoya ait RF-4E (69-7469) Batmanda düştü.
10 Ocak 2002: Sivas Güründe 173. Filoya ait iki RF-4E çarpıştı, pilotlar fırlatma koltukları ile uçaklardan atladı.
9 Ocak 2003: 173. Filoya ait iki RF-4E kol uçuşu sırasında birbiriyle çarpıştı. Olayda Yzb. Fazıl Taştan, Yüzbaşı Ali Rıza Sadak, Üsteğmen Semih Desticioğlu ve Üsteğmen M. Fatih Ongun şehit oldu.
22 Haziran 2005: Düşen RF-4E uçağında Yüzbaşı Mustafa Akyüz ve Pilot Üsteğmen Melih Çelik atlayarak kurtuldular.
3 Ekim 2011: 173. Filoya ait RF-4E, Konyada yapılan tatbikatta düştü. Kazada Binbaşı Serdar Kandemir ve Üsteğmen Engin Kayadibi şehit oldu.
22 Haziran 2012: 173. Filoya ait RF-4E uçağı (77-0314) Akdeniz açıklarında Suriye tarafından atılan füze ile düşürüldü. Kazada Yüzbaşı Gökhan Ertan ile Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy şehit oldu.
30 Eylül 2013: Sivasın Kangal ilçesi yakınlarında düşen 173. Filoya ait RF-4E uçağında Binbaşı Serdar Çeliker, Yüzbaşı Fatih Tüm atlayarak kurtuldu.
24 Şubat 2015: Malatyadan havalanan ikili RF-4E kolu havada çarpıştı. Uçakta bulunan dört pilot şehit oldu.
Tolga ÖZBEK/ İSTANBUL, (DHA)
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
İşte il il AK Parti milletvekili aday listesi
Politika Haberleri İşte il il AK Parti milletvekili aday listesi haberi 7 Haziran...
Yine F4 uçağı düştü: 2 şehit
3. Ana Jet Üs Komutanlığndan havalanan askeri uçağın merkeze...
KARŞILIKLI YARDIM VE STRATEJİK ORTAKLIK ANLAŞMASI
Türkiye ve Azerbaycan arasındaki bağlar, Güney Kafkasya stratejik dengesini değiştirecek bir...
GÜNCEL Haberleri
TümüZorunlu Trafik Sigortası Primleri Açıklandı
Temmuz 2026 döneminde geçerli olacak zorunlu trafik sigortası primlerini açıkladı. Primler yüzde...
Münfesih terör örgütü PKK
Terörsüz Türkiye süreciyle ilgili Meclis'te görüşülecek yasaya son hali veriliyor. Haberler.com...
NATO Zirvesi Öncesi Olağanüstü Güvenlik Tedbirleri...
Ankara, 36'ncı NATO Liderler Zirvesi öncesinde geniş güvenlik önlemleriyle alarma geçti. Zirve...
Tamar Tanrıyar gözaltına alındı
"Cumhurbaşkanına Hakaret" ve "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlarından hakkında...
18 milyon öğrenci için tatil e girdi
LGS VE YKS SONUÇLARI NE ZAMAN?
Suç örgütlerine 81 İLDE EŞ ZAMANLI OPERASYON
Gürlek: Operasyonların, organize suç örgütlerine karşı yürütülen tavizsiz mücadelenin bir...
A Mili Takımımız Şampiyonaya 3 Puanla Veda Etti
LOS ANGELES (AA) - 2026 Dünya Kupası D Grubu üçüncü ve son maçında ABD'yi 3-2 mağlup etti ve...
Türkiye'nin Fay Haritası Değişti
Deprem bilimci Ramazan Demirtaş, güncellenen diri fay haritasına ilişkin, "485 fay 700'e çıktı...
Emeklilik için yüksek maaş yolu resmen açıldı
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, farklı sigorta statülerinde (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) hizmeti...
Türkiye’ye göç yüzde yirmi beş arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu , 2025 yılı uluslararası göç istatistiklerini açıkladı. Verilere göre,...
Adalar Belediyesi ne rüşvet soruşturması operasyonu
İstanbul merkezli 4 ilde düzenlenen operasyonlarda Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat dahil 41...
MİLLİ TARİH PLATFORMU’NDAN ANLAMLI SEZON FİNALİ
Milli Tarih Platformu, her ay geleneksel olarak düzenlediği konferans serisinin dönem finalini,...




