CAM FİLM CEZASINA İTİRAZ EDEBİLİRSİNİZ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cam filmi ile ilgili yaptığı açıklamanın ardından Bakan Faruk Özlüden önemli bir haber geldi.
Bakan Faruk Özlü, konuyla ilgili bir esneklik yapılacağını kaydederek,\İçişleri Bakanlığımız, Emniyet Genel Müdürlüğümüz, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız ve bizim Bakanlığın uzmanları bir araya gelecekler. Cam filminde emniyetin görüntü olabileceği bir limit ile kriter getireceğiz. O kriteri aşanlar yasağa takılacak, o kriterin altında kalanlar serbest olacak. Teknik bir çalışma yapacağız, müştereken karar vereceğiz\ ifadelerini kullandı.
CAM FİLM CEZASINA İTİRAZ EDEBİLİRSİNİZ
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 21 Ekimde yapılan yönetmelik değişikliğiyle, araçlarda cam film tamamen yasaklanmıştı. Bu yasağın ardından polis ekipleri de denetime hız vermiş hatta ceza kesmeye başlamıştı.
Cam film yasağında ceza alan sürücülerin nasıl bir yol izleyeceklerine dair görüşünü bildiren Avukat Mücahit Günay Ertopuz, İdarenin cam filmi konusunda para cezası yaptırımını tesis ettiği genel-düzenleyici işlemi yürürlüktedir açıklamasında bulundu.
Ertopuz, Şimdi sorun şu, yönetmeliğin yürürlükte bulunduğu müddette idari para cezası yaptırımına maruz kalanlar ne yapacak? İdari para cezalarında sonradan yapılan lehe değişikliklerin etkisi ne olacaktır? diyerek, Öncelikle idari yaptırımların 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 4. maddesinde idarenin genel ve düzenleyici işlemle tesis edilebileceği kanunen öngörülmüştür. Akabinde 5. maddede de Ceza Kanunumuzun zaman bakımından uygulama ve “cezaların geriye yürümezliği ilkesi”nin Kabahatler Kanunu bakımından da tatbik edileceği düzenlenmiştir. Bu açıdan; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikteki mevcut cam filmi uygulamasını kaldırması ve yeni tesis edilecek standartlara uygun cam filmi bulunan fakat şu an yürürlükte bulunan yönetmelik uyarınca araç sahiplerine tahakkuk ettirilen para cezalarının da ortadan kaldırılması sonucunu doğuracaktır açıklamasında bulundu.
VATANDAŞIN PARA CEZASININ KALDIRILMASINI TALEP ETMESİ MÜMKÜNDÜR
Cezalandırma amacı ağırlıklı olan idarî yaptırımlarda, çekirdek denebilecek en temel ceza hukuku ilke ve kurallarının uygulanması evrensel bir genel hukuk ilkesi olarak kabul ediliyor.
Danıştay 15. Dairesi bir kararında genel olarak idari yaptırımların lehe kanun uygulanması sonucunda nasıl karar verilmesi gerektiğini özetlemektedir diyen Ertopuz, anılan karara ilişkin şunları söyledi:
İdarî yaptırımlara, cezalandırma amaçlarının da bulunması nedeniyle temel ceza hukuku ilkelerinden; savunma hakkı, kanunilik, lehe kanunun geçmişe yürümesi, masumiyet karinesi ve şüpheden sanık yararlanır kuralı gibi ilkelerin de uygun olduğu ölçüde tatbik edilmesi gerekmektedir. Nitekim başta Anayasa ın 38. maddesinde yer alanlar olmak üzere, temel ceza hukuku ilkelerinin idarî yaptırımlara da uygulanması gerektiği Anayasa Mahkemesi ve Danıştay tarafından kabul edilmektedir denilmekle, Sayın Bakanın açıklaması ve akabinde mevzuat değişikliği ertesinde, mevzuat öncesi tahakkuk ettirilen para cezalarının ilgililere iadesi söz konusu olacaktır.
Bu açıdan kendilerine para cezası tahakkuk ettirilen vatandaşın idareye yapacağı başvuru ile bu cezanın kaldırılmasını talep etmesi mümkündür diyen Ertopuz, ira temel hak ve özgürlüklere ilişkin evrensel hukuk ilkeleri, yasal mevzuatımız ve Danıştay içtihatları bu meselede vatandaş lehinedir. Eğer ki idare bu hususta cevap vermez yahut talebi reddederse usul kurallarına riayet etmek kaydıyla ikame edilecek idari dava neticesinde para cezası işleminin iptali sağlanacaktır dedi.
TÜKETİCİ DERNEKLERİNDEN İTİRAZ
5 milyon araç sahibini ilgilendiren ceza uygulamasına ilişkin, tüketici derneklerinden itiraz geldi.
Araçların camında film olması nedeniyle vatandaşlara ceza kesilmesinin hukuka aykırı olduğunu belirten Tüketicilerin Haklarını Savunma Derneği Başkanı Ahmet Salgut, Polisler cezayı Karayolları Trafik Kanunu un görüşü engelleyecek veya kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs, aksesuar, eşya diye devam eden maddeye göre kesiyor dedi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
CHP açıkladı: 7 bin 94 sandıkta uyuşmazlık tespit ettik
CHP'li Muharrem Erkek, 14 Mayıs seçimleriyle ilgili YSK'ya itiraz edilen sandık sayısının 7 bin...
Lütfiye Selva Çam: Dilipak hakkında 81 ilde suç...
AK Parti kadın kolları başkanı Lütfiye Selva Çam, Türkiye’de İslami mücadelenin...
Enver Altaylı'ya 23 yıl 4 ay hapis cezası
Eski istihbaratçı Enver Altaylı siyasi ve askeri casusluk ile FETÖ üyeliği suçlarından 23 yıl 4...
GÜNCEL Haberleri
Tümü12 Dev Adam, Dünya Kupasında
A Milli Erkek Basketbol Takımı, FIBA 2027 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri 2. Tur J Grubu’ndaki...
Alo 193 Ortak Hasar İhbar Merkezi faaliyete başladı.
Yeni sistemle kaza sonrası hasar ihbarları tek numara üzerinden yapılabilecek, vatandaşları...
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları bugün başladı.
Mevcut kaydı bulunan ve arazi bilgilerinde değişiklik olmayan çiftçiler işlemlerini e-Devlet...
135 Alo Adalet” hattı bugün itibarıyla hizmete girdi.
İlk etapta Ankara Batı, İzmir ve Kayseri adliyelerinde uygulanacak sistemle, 5 yılı aşan dava ve...
Dürzilere çağrı: Krizin çözümü için çalışalım
Kendini fesheden SDG/YPG'nin yöneticilerinden Mahmud Habib, Suriye hükümeti ile ülkenin...
DASK ta yeni değişiklik
Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (KDK) tavsiye kararı üzerine zorunlu deprem sigortasında (DASK) ev...
AİHM, Osman Kavala kararını açıkladı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, Gezi Davası hükümlüsü Osman Kavala...
Kırmızı bültenle aranan isimler Türkiye'ye getirildi.
İçişleri Bakanlığı, kırmızı bültenle uluslararası seviyede aranan 16 ve ulusal seviyede aranan...
Cem Küçük soruşturmasında 3 yakalama kararı!
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen Cem Küçük soruşturması kapsamında, İsmail Çanak,...
Kuriş soruşturmasında 3. dalga
Alihan Kuriş Suç Örgütü’ne yönelik yürütülen 3. dalga operasyon kapsamında 54 şüpheli hakkında...
Netanyahu Hakkında Kırmızı Bülten Talep Edildi!
Adalet Bakanı Akın Gürlek, Gazze’ye insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkan Küresel Sumud...
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy’un açıklamasıyla...
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, 2026-YKS yükseköğretim programları merkezi yerleştirme...




