Cumhurbaşkanı Erdoğan İranda...
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhaninin resmi davetlisi olan Erdoğana, ziyarette Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Enerji ve Tabii
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhaninin resmi davetlisi olan Erdoğana, ziyarette Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz eşlik ediyor.
Ziyaret öncesinde 65 milletvekili İran Cumhurbaşkanı Ruhaniye bir mektup yollayarak Tahran ile açıklamalarından ötürü Erdoğanın uyarılmasını istemişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İranlı milletvekillerden gelen tepkilere rağmen, kritik İran ziyaretini bugün gerçekleştirecek. Ankaradan Tahrana 4 yıl aradan sonra Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılacak günübirlik ziyarette Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyinin ikinci toplantısı da gerçekleştirilecek.
Ziyaret öncesi dün İrandan Ankarada rahatsızlık yaratan bir hamle geldi. İranın yarı resmi Fars Haber Ajansının haberine göre, 65 İranlı milletvekili, Cumhurbaşkanı Ruhaniyi Erdoğanın basiretsiz açıklamalarını tekrarlamaktan kaçınması için ciddi bir biçimde uyarmaya çağıran ortak bir bildiri imzaladı. Milletvekillerinden Cebar Kokçaknejad ajansa yaptığı açıklamada Erdoğan İran ulusuna yaptığı hakaretler nedeniyle resmen özür dilemelidir dedi.
BU ZİYARETE İZİN VERİLMEMELİYDİ
İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcüsü Hüseyin Nakavi Hüseyni de Cumhurbaşkanı Erdoğanın İran ziyaretini, Ülkeyi aşağılayan birisinin ayaklarının altına kırmızı halı sermek diplomasimiz için utanç vericidir. Hükümet, Erdoğanın İrana yönelik sözlerinden sonra bu ziyaretin yapılmasına izin vermemeliydi. Bu ziyaret ya lağvedilmeliydi yahut ertelenmeliydi sözleriyle eleştirdi.
NEDENİ YEMEN AÇIKLAMASI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap ülkelerinin Yemene karşı başlattığı harektı desteklediğini açıklarken, İran bölgeyi domine etmeye çalışmaktadır. Bu durum bizi, Körfez ülkelerini rahatsız etmeye başlamıştır demişti. Ziyaret, İranın nükleer silah yapma potansiyelinin kontrol altına alınması için P5+1 ile yapılan ön anlaşma sonrasına denk geliyor. İranın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney tarafından da kabul edilmesi beklenen Cumhurbaşka Erdoğanın ziyaretinde kritik başlıklar masada olacak. Suriye, Yemen ve Irak ayrı dosyalar halinde ele alınacak. Ankara ve Tahran, bu ülkeleri kapsayan konularda farklı görüşleri dile getiriyor.
SİYASİ POPÜLİZM YAPMASINLAR
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İran ziyareti 2 gün diye planlandı niye bir güne düştü sorusu üzerine Ziyaret baştan beri 1 günlük planlanmıştı. Planlama tamamen bizim program akışımızla ilgilidir. İranın bölgede sorumluluk sahibi bir komşu olarak, İranla iyi ilişkiler geliştirilmesini hep savunduk. Dönem dönem Batı ile yaşanan gerilimlerin de müzakere ile çözülmesi için çabalarımız devam etti bundan sonra da devam edecek yanıtını verdi.
YAPICI OLUNMALI
İranlı vekillerin Ruhaniye gönderdiği mektupla ilgili değerlendirme yapabilir misiniz sorusunu Kalın, (Tahranda) Enerji, ekonomik, gümrük ve sağlıkla ilgili anlaşmalarımız olacak. Mektupla ilgili olarak bizim verdiğimiz mesajlar çok nettir. Bölge barışına ve istikrarına yönelik çağrılardır. Siyasi popülizm yapmak yerine kendi hükümetlerinin daha yapıcı bir politika izlemesi için hassasiyet göstermesi gerekir vekillerin yanıtını verdi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
İranda kılıçlar çekildi! Halk sokağa indi
İranda başkenti Tahran dahil birçok şehirde hükümeti protesto eden binlerce kişi, ekonomik krizi...
İranda erkeklere kaş aldırma yasağı
İranda erkekler arasında kaş aldırmasının yaygınlaşması...
Cumhurbaşkanı Erdoğan İranda
Erdoğanın makam aracı, Sadabad Sarayına gelişinde atlı askerler tarafından sarayın dış kapısında...
GÜNCEL Haberleri
Tümüokullarda uyum haftası başladı.
2026-2027 eğitim öğretim yılı öncesinde okul öncesi, ilkokul 1 ve ortaokul 5'inci sınıf...
AHBAP a 5. Dalga Operasyon
Ahbap Derneği adına toplanan bağışların şüphelilerin hesaplarına aktarıldığı" iddiasına ilişkin...
Otoyol ve Köprüler 30 yıllığına özelleştiriliyor
Cumhurbaşkanı kararıyla 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri ile otoyol ve çevre...
Enflasyon Rakamları Açıklandı.
Piyasaların merakla beklediği enflasyon rakamları belli oldu. Enflasyon ağustos ayında yüzde...
12 Dev Adam, Dünya Kupasında
A Milli Erkek Basketbol Takımı, FIBA 2027 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri 2. Tur J Grubu’ndaki...
Alo 193 Ortak Hasar İhbar Merkezi faaliyete başladı.
Yeni sistemle kaza sonrası hasar ihbarları tek numara üzerinden yapılabilecek, vatandaşları...
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları bugün başladı.
Mevcut kaydı bulunan ve arazi bilgilerinde değişiklik olmayan çiftçiler işlemlerini e-Devlet...
135 Alo Adalet” hattı bugün itibarıyla hizmete girdi.
İlk etapta Ankara Batı, İzmir ve Kayseri adliyelerinde uygulanacak sistemle, 5 yılı aşan dava ve...
Dürzilere çağrı: Krizin çözümü için çalışalım
Kendini fesheden SDG/YPG'nin yöneticilerinden Mahmud Habib, Suriye hükümeti ile ülkenin...
DASK ta yeni değişiklik
Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (KDK) tavsiye kararı üzerine zorunlu deprem sigortasında (DASK) ev...
AİHM, Osman Kavala kararını açıkladı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, Gezi Davası hükümlüsü Osman Kavala...
Kırmızı bültenle aranan isimler Türkiye'ye getirildi.
İçişleri Bakanlığı, kırmızı bültenle uluslararası seviyede aranan 16 ve ulusal seviyede aranan...




