Cumhurbaşkanlığından Diyanet İşleri Başkanına uçak açıklaması
Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın, Diyanet İşleri Başkanlığına özel uçak tahsisine ilişkin ifadelerinin, Diyanet İşleri Başkanlığı ma
Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın, Diyanet İşleri Başkanlığına özel uçak tahsisine ilişkin ifadelerinin, Diyanet İşleri Başkanlığı makamına özel uçak kullanma imkanının sağlanmasının isabetli olacağını vurgulamaktan ibaret olduğunu bildirdi.
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğanın katıldığı televizyon programında Diyanet İşleri Başkanının bulunduğu makam itibariyle Papa gibi özel uçak kullanabilmesi gerektiğini ifade ettiği ve bu konu üzerinden tartışma başlatıldığı kaydedildi.
Medyada başlatılan tartışmada asıl sorulması gereken sorunun, Papa, hava yoluyla yaptığı seyahatlerde tarifeli uçak mı kullanıyor, yoksa özel uçak mı? olması gerektiğini vurgulayan kaynaklar, Papanın seyahatlerinde Alitalia veya başka bir kurum tarafından kendisine tahsis edilen uçağı kullandığına işaret ederek, bunun uçağın tarifeli olmadığı gerçeğini değiştirmeyeceğini ifade etti.
Papanın kullandığı uçağa dair, Tahsis edilmiş bir özel uçak olduğu bilgisini de paylaşan kaynaklar, Özel uçak olması için, aracın illa Vatikanın veya Papanın mülkiyetinde olması gerekmiyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği de Diyanet İşleri Başkanlığı makamına özel uçak kullanma imkanının sağlanmasının isabetli olacağını vurgulamaktan ibarettir değerlendirmesinde bulundu.
Dün NTVye canlı yayınına konuk olan Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı Görmeze tahsis edilen makam aracı tartışmalarına değinmiş ve Bunu Ahmet (Davutoğlu) Bey ile konuşacağım. Diyanet İşleri Başkanımız, yurtdışı ziyaretlerine şu anda havuzda bulunan uçaklarımızdan kullanmak suretiyle gitsin ifadelerini kullanmıştı.
Vatikandan özel uçak açıklaması...
oğan Haber Ajansı muhabiri Esma Çakıra konuşan Vatikan Basın Sözcü Yardımcısı Peder Ciro Benedettini, Vatikanın, yani Papanın ne özel uçağı ne de helikopteri var. Geçmişte de hiç olmadı. Papa, İtalya içi ve yurtdışındaki seyahatlerinde, Alitaliadan kiralanan bir uçağı kullanıyor dedi.
UÇAĞA BİNEN KARDİNALLER BİLE PARA ÖDEMEK ZORUNDA
İtalya Ulusal havayolu şirketi Alitaliadan uçak kiralama bedelini Vatikanın karşıladığını söyleyen Benedettini, Papa ile birlikte uçağa binen herkes kendi payına düşeni ödemek zorunda. Yani üst düzey din adamları olan kardinaller, gazeteciler vs. herkes buna dahil şeklinde konuştu.
Peder Benedittini, Yani papa, Alitaila uçağını charter (özel sefer) gibi kullanıyor dedi. Kasım Türkiyeye bir ziyaret gerçekleştiren Papa Franceskoya uçakta eşlik eden 70e yakın gazeteci arasında Doğan Haber Ajansı İtalya muhabiri Esma Çakır da vardı. Çakır bu seyahat belirlenen ücreti ödemişti.
PAPANIN TEK AYRICALIĞI ÖN KOLTUKTA TEK OTURABİLMESİ
Dünya çapındaki 1 milyar 200 milyon Katolik Hristiyanın ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franceskonun seyahatlerinde uçağa 70e yakın gazeteci binebiliyor. Alitaila, Vatikana kiralanan uçağı ertesi gün tarifeli seferlerinde kullanmaya devam ediyor. Papanın herhangi bir yolcudan farkı ise ön koltukta tek başına oturma ayrıcalığına sahip olması. Papa ayrıca ziyarette bulunduğu ülkelerde şehirlerarası uçuş yapacaksa genellikle o ülkenin havayolu şirketini kullanıyor. Ancak ruhani lider de Ankaradan İstanbula geçerken THY yerine yine Romadan hareket eden Alitalia uçağını tercih etti. Özel helikopteri de bulunmayan Papa, İtalya içerisindeki kısa mesafeli yerlere ise İtalyan Hava Kuvvetlerine ait bir helikopterle gidiyor.
KULLANILAN ARAÇ, ADI ÜZERİNDE TAHSİS EDİLMİŞ BİR ÖZEL UÇAKTIR
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından yaşanan tartışmalara dair cevap niteliğinde şu açıklama yapıldı:
Sayın Cumhurbaşkanımız NTVdeki canlı yayında Diyanet İşleri Başkanımızın, bulunduğu makam itibarıyla Papa gibi özel uçak kullanabilmesi gerektiğinden söz etmiştir. Dile getirilen bu görüşten hareketle medyada kimi meslektaşlarımızın Papayla ilgili başlattıkları tartışmada sorulması gereken doğru soru şudur: Papa hava yoluyla yaptığı seyahatlerde tarifeli uçak mı kullanıyor yoksa özel uçak mı? Elbette özel uçak. Bu çerçevede aracın Alitalia veya bir başka kurum tarafından tahsis edilmesi, kullanılan uçağın tarifeli olmadığı gerçeğini değiştirmez. Nitekim kullanılan araç, adı üzerinde tahsis edilmiş bir özel uçaktır. Özel uçak olması için, aracın illa Vatikanın veya Papanın mülkiyetinde olması gerekmiyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği de, Diyanet İşleri Başkanlığı makamına özel uçak kullanma imkanının sağlanmasının isabetli olacağını vurgulamaktan ibarettir
Esma ÇAKIR - Ümit KOZAN (DHA)
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Erdoğan: Ben olsam iade etmezdim
Politika Haberleri Erdoğan: Ben olsam iade etmezdim haberi...
İşte il il AK Parti milletvekili aday listesi
Politika Haberleri İşte il il AK Parti milletvekili aday listesi haberi 7 Haziran...
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Diyanet İşleri Başkanına özel uçak...
Güncel Haberleri Cumhurbaşkanı Erdoğan: Diyanet İşleri Başkanına özel uçak tahsis edilecek...
GÜNCEL Haberleri
Tümüİran'dan Müzakere Açıklamasına Yalanlama
İran Dışişleri Bakanlığı,Pakistanlı kaynakların iddialarını yalanlayarak ABD ile ikinci tur...
Okullarda yeni dönem
Okullarda yeni dönem başladı. Neler oldu? Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'taki saldırıların ardından...
Ugandalı General bir kez daha Türkiye'yi hedef aldı
Uganda Genelkurmay Başkanı Muhoozi Kainerugaba, Türk şirketleriyle olan sözleşmeyi iptaledilmesi...
İran Hürmüz Boğazı'nı yeniden kapattı
İran, Hürmüz Boğazı'nı yeniden kapatma kararı aldı. Nedeni, ABD'nin deniz ablukasının devam...
A101 Carrefoursa yı satın alıyor
A101, Carrefoursa'yı satın alıyor: A101 marketlerinin sahibi Yeni Mağazacılık AŞ, Sabancı...
Ataşehir Belediyesine rüşvet soruşturması
Ataşehir Belediyesinde rüşvet soruşturması kapsamında 18 kişi, arasında Belediye Başkanı Onursal...
8. sınıf öğrencisi 5 silahla gelmiş
KAHRAMANMARAŞ'ın Onikişubat ilçesinde bulunan Ayser Çalık Ortaokulu'ndaki silahlı saldırının...
Şimdide Kahramanmaraş'ta okula silahlı saldırı!
Saldırganın 8. sınıf öğrencisi olduğu öğrenildi ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile İçişleri...
Hüsamettin Cindoruk vefat etti
Eski Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Hüsamettin Cindoruk, kim tarafından ve nasıl tedavi...
İran'ın Dondurulmuş varlıklar serbest bırakılacak
İran'ın dondurulmuş varlıklarının serbest bırakılması şartı ABD tarafından kabul edildi.
Kuzey Marmara Otoyolunda Kaza
Kuzey Marmara Otoyolu'nda bugün saat 15.00 sıralarında Arnavutköy'de etkili olan şiddetli dolu...
Akaryakıta İndirimden Sonra Dev Zam
Akaryakıt fiyatlarına yakın zamanda gelen indirimi takiben, yeni bir zam haberi gündeme geldi.




