Damada düğün işkencesi!
Merkez Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 11ncisi düzenlenen, Osman Gaziyi Anma ve Bursanın Fethi Şenlikleri, Çağlayan ve Nilüfer Mahallesinde yapılan Köy Düğünü Geleneği ile devam etti. Aralarında Belediye Başkanı AK Partili Mustafa Dündarın da bulunduğu kalabalığın, Çağlayan Mahallesinde oturan gelini kız evinden alınmasıyla tören başladı.
Davetlilerin toplandığı köy meydanında, gelin alayının kız evine hareketinden önce bir konuşma yapan Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Fetih Şenlikleri kapsamında gerçekleştirilen köy düğünü etkinliğinin, aynı zamanda etkinliğe ev sahipliği yapan köylerin tarihini gün yüzüne çıkartan bir çalışmaya da vesile olduğunu söyledi. Dündar etkinliğe Almanyadan, Bosnadan, Makedonyadan, Filistinden konukların da geldiğini açıkladı.
KIZ EVİNDEN GELİN ALINDI
Daha sonra düğüne katılan yerli ve yabancı konuklar, davul- zurna eşliğinde kız evine gitti. Düğün sahibi olarak gelini evden çıkartma görevi kendisine verilen Başkan Dündar, kapıyı açmayan arkadaşlarına para verdikten sonra gelini evden çıkartı. Gelinin kapıdan çıkarken kötülükleri beraberinde damat evine götürmemesi için eteğindeki taşları dökmesi geleneğinden sonra, dualar eşliğinde gelin ata bindirilip, düğün alayıyla köy dışına çıkartıldı.
Şenliğin ikinci adresi, damat evinin bulunduğu Nilüferköy Mahallesi oldu. Köy meydanına akın eden vatandaşlar davul zurna eşliğinde folklor gösterileriyle coşarken, köyün girişinde ata bindirilen gelini köy meydanına kadar elleriyle getiren Başkan Dündar daha sonra çiftin nikahını kıydı.
İŞKENCE GİBİ DAMAT TRAŞI
Nikahın ardından meydanda bir sandalyeye oturtulan damada tıraş yapılırken, geleneklere göre damadın sabunlu yüzü başından aşağıya dökülen bir bakraç suyla yıkandı. Ardından arkadaşları damadın başında yumurta kırıp un ve tuz döktü. Bununla da yetinmeyen köyün gençleri, bu kez de damadın üzerindeki kıyafetleri yırtarak parçaladı.
Üzeri yumurta, un ve tuzla kaplanan, kıyafetleri parçalanan damat, ardından köy meydanındaki çeşmenin yalağına yatırılarak yıkandı.
Renkli görüntülere sahne olan bu geleneğin yaşatılmasının ardından damat, arkadaşları ve tüm konukların katılımıyla meydan oynatıldı.
Düğün, Türki Halk Müziği sanatçısı Ali Çakarın verdiği konserle son buldu.
DHA-Bursa / Osmangazi - Edip TEKİN
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Kuzey Marmara Otoyolunda Kaza
Arnavutköy'de etkili olan şiddetli dolu yağışı sonrası Kuzey Marmara Otoyolu'nda 3 aracın...
Akaryakıta İndirimden Sonra Dev Zam
Motorine 12,94 TL, benzine ise 1,09 TL civarında gelen indirim yerini yeni zamlara bıraktı. Bu...
34 ilde IŞİD operasyonu
8 Nisan Çarşamba günü sosyal medya hesabında bir paylaşım yapan Adalet Bakanı Akın Gürlek ise...
GÜNCEL Haberleri
TümüKuzey Marmara Otoyolunda Kaza
Arnavutköy'de etkili olan şiddetli dolu yağışı sonrası Kuzey Marmara Otoyolu'nda 3 aracın...
Akaryakıta İndirimden Sonra Dev Zam
Motorine 12,94 TL, benzine ise 1,09 TL civarında gelen indirim yerini yeni zamlara bıraktı. Bu...
34 ilde IŞİD operasyonu
8 Nisan Çarşamba günü sosyal medya hesabında bir paylaşım yapan Adalet Bakanı Akın Gürlek ise...
Ümit Erkol Gözaltına Alındı.
CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol, İzmir'deki kooperatif soruşturması kapsamında Ankara'da...
Bornova Belediye Başkanı gözaltına alındı.
"Rüşvet, yolsuzluk ve görevi kötüye kullanma" suçlarından tutuklanan eski Uşak Belediye Başkanı...
İran'da peş peşe patlamalar
Dünya çapında ateşkesin bozulacağı yönündeki kanı doğru çıktı. Bu öğlen saatlerinde İran'a ait...
BBC: Trump’a Ateşkesin Faturası Ağır Olacak
ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile son anda duyurduğu iki haftalık ateşkes, piyasalara nefes...
Özdil Sözcü'den istifa ettiğini doğruladı!
Özdil, veda videosunda "bağımsız gazetecilik" vurgusu yaparken, siyasi baskılara ve parti...
İstanbul'da İsrail Konsolosluğu önünde çatışma
Beşiktaş'ta İsrail Konsolosluğu'nun da bulunduğu binanın önünde silah sesleri duyuldu. Çıkan...
Üsküdar Belediyesine Operasyon
Üsküdar Belediyesinde yapı ve iskan ruhsatı işlemlerinde usulsüzlük yapılarak rüşvet suçu...
Çocuk suçlarında yeni model
TBMM bünyesinde çalışmalarını sürdüren Suça Sürüklenen Çocuklar Komisyonu, çocuk adalet sistemini...
Komutan Fethali Zade öldürüldü
Devrim Muhafızları’na bağlı Fatehin Birliği Komutanı Muhammed Ali Fethali Zade hayatını kaybetti....





