Danıştay, Başbakanlıktan Sur için ivedi savunma istedi
Sur ilçesindeki 6 bin 642 parselin acele kamulaştırılmasına ilişkin alınan Bakanlar Kurulu kararı, Diyarbakır Barosu Başkan Vekili Ahmet Özmen tarafından geçen mart ayında Danıştaya taşınmıştı. Diya
Sur ilçesindeki 6 bin 642 parselin acele kamulaştırılmasına ilişkin alınan Bakanlar Kurulu kararı, Diyarbakır Barosu Başkan Vekili Ahmet Özmen tarafından geçen mart ayında Danıştaya taşınmıştı.
Diyarbakır Barosu adına Danıştaya başvuran Ahmet Özmen, kamulaştırılan parseller arasında üzerinde kamu kuruluşlarına, yerel yönetimlere, Baroya ait yapılar bulunan yerler olduğunu belirterek, acele kamulaştırma kararının yürütmesinin durdurulmasını istemişti.
MÜLKİYET HAKKININ AĞIR İHLALİ
Başvuruda, Bakanlar Kurulunda alınan kararın mülkiyet hakkının ağır ihlali niteliğinde olup, mülkiyet hakkını koruma altına alan Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine açıkça aykırı olduğu savunuldu. Ahmet Özmen, herhangi bir makul sebep ve gerekçeye yer verilmeksizin Çevre ve Şehircilik Bakanlığının istemi üzerine alındığı anlaşılan bu kararın Anayasal düzen içerisinde kabul edilebilir bir tarafı bulunmadığını kaydetti.
İlgili Haber Surda 6 bin 300 parsel için acele kamulaştırma
İVEDİ YARGILAMA USULÜ KAPSAMINA ALINDI
Özmenin, Başbakanlık ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle yaptığı başvuru, Danıştay 6ncı Dairesi tarafından görüşüldü. Dosyayı inceleyen Danıştay Tetkik Hakimi Levent Kızıler, ivedi yargılama usulü kapsamındaki davada yürütmenin durdurulması isteminin, davalı idarelerin savunması ve ara kararı cevabı alındıktan veya 15 günlük yasal savunma süreleri geçtikten sonra incelenmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi.
BAŞBAKANLIKTAN BELGELER İSTENECEK
Ara kararlarını açıklayan Danıştay 6ncı Dairesi, uyuşmazlığın çözülebilmesi için Başbakanlıktan bahsi geçen riskli alan ilanının kabul edildiği Bakanlar Kurulu kararına ilişkin bilgi ve belgelerin istenilmesine karar verdi. 6ncı Daire ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığından, dava konusu Bakanlar Kurulu kararının içeriğinde yer alan 16 Mart 2016 tarihli yazının ve varsa eklerinin istenilmesine de hükmetti. Ara kararların yerine getirilmesi için taraflara 15 gün süre veren Danıştay, davanın ivedi yargılama usulü kapsamında inceleneceğini belirtti.
ÖZMEN: YIKIMLAR SÜRÜYOR; KARAR GECİKİRSE ANLAMI KALMAYACAK
Başvuruyu yapan Diyarbakır Barosu Başkan vekili Ahmet Özmen, Danıştayın yürütmeyi durdurma konusunda bir an önce karar vermesi gerektiğini belirterek, Çünkü şu anda idari işlem devam etmekte ve Sur ilçesinde yıkımlar sürmektedir. Yürütmeyi durdurma kararı gecikirse bir anlamı kalmayacak ve fiili olarak bu karar uygulanmış olacak. Aynı zamanda yıkımlar gerçekleşmiş olacak dedi.
Felat BOZARSLAN / DİYARBAKIR, (DHA)
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Diyarbakır Barosu, Surdaki kamulaştırmayı Danıştaya taşıdı
Diyarbakır Barosu Başkanvekili Ahmet Özmen, Bakanlar Kurulunca Diyarbakırın Sur İlçesinde bulunan...
Danıştay 3.hava limanına giden yolu durdurdu
Hükümetin 3. havalimanı için aldığı acele kamulaştırma kararını Danıştay durdurdu.
AFET RİSKİ ALTINDAKİ ALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HAKKINDA KANUN
AFET RİSKİ ALTINDAKİ ALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HAKKINDA KANUN
GÜNCEL Haberleri
TümüZorunlu Trafik Sigortası Primleri Açıklandı
Temmuz 2026 döneminde geçerli olacak zorunlu trafik sigortası primlerini açıkladı. Primler yüzde...
Münfesih terör örgütü PKK
Terörsüz Türkiye süreciyle ilgili Meclis'te görüşülecek yasaya son hali veriliyor. Haberler.com...
NATO Zirvesi Öncesi Olağanüstü Güvenlik Tedbirleri...
Ankara, 36'ncı NATO Liderler Zirvesi öncesinde geniş güvenlik önlemleriyle alarma geçti. Zirve...
Tamar Tanrıyar gözaltına alındı
"Cumhurbaşkanına Hakaret" ve "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlarından hakkında...
18 milyon öğrenci için tatil e girdi
LGS VE YKS SONUÇLARI NE ZAMAN?
Suç örgütlerine 81 İLDE EŞ ZAMANLI OPERASYON
Gürlek: Operasyonların, organize suç örgütlerine karşı yürütülen tavizsiz mücadelenin bir...
A Mili Takımımız Şampiyonaya 3 Puanla Veda Etti
LOS ANGELES (AA) - 2026 Dünya Kupası D Grubu üçüncü ve son maçında ABD'yi 3-2 mağlup etti ve...
Türkiye'nin Fay Haritası Değişti
Deprem bilimci Ramazan Demirtaş, güncellenen diri fay haritasına ilişkin, "485 fay 700'e çıktı...
Emeklilik için yüksek maaş yolu resmen açıldı
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, farklı sigorta statülerinde (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) hizmeti...
Türkiye’ye göç yüzde yirmi beş arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu , 2025 yılı uluslararası göç istatistiklerini açıkladı. Verilere göre,...
Adalar Belediyesi ne rüşvet soruşturması operasyonu
İstanbul merkezli 4 ilde düzenlenen operasyonlarda Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat dahil 41...
MİLLİ TARİH PLATFORMU’NDAN ANLAMLI SEZON FİNALİ
Milli Tarih Platformu, her ay geleneksel olarak düzenlediği konferans serisinin dönem finalini,...




