BORSA
BIST 100 14.393,85 %0,77
Altın 6.785,91 ₺/gr %1,10
Bitcoin $77.331 %1,83
Dolar 48,50 ₺ %0,03
Euro 56,49 ₺ %0,07
Sterlin 65,74 ₺ %0,00
Gümüş 100,09 ₺/gr %4,59
Ethereum $2.467,32 %1,09
İsviçre Frangı 59,70 ₺ %0,28
Kanada Doları 35,09 ₺ %0,11
Avustralya Doları 34,75 ₺ %0,73
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 12,92 ₺ %0,06
BAE Dirhemi 13,21 ₺ %0,02
Rus Rublesi 0,58 ₺ %1,36
Çin Yuanı 7,22 ₺ %0,09
İSTANBUL 26°C 6.785,91 ₺/gr 48,50 ₺ 56,49 ₺
Anasayfa GÜNCEL Economistten Türkiye özel eki: Erdoğanın yeni sultanlığı
Posta

Economistten Türkiye özel eki: Erdoğanın yeni sultanlığı

Ekte ekonomiden dış politikaya, Kürt sorunundan artan milliyetçiliğe, Türkiyenin mevcut durumunu değerlendiren sekiz makale yer alıyor. Özel ekin Erdoğanın Yeni Sult

· 5 dk okuma · 56 okunma
0Yorumlar
Economistten Türkiye özel eki: Erdoğanın yeni sultanlığı

Ekte ekonomiden dış politikaya, Kürt sorunundan artan milliyetçiliğe, Türkiyenin mevcut durumunu değerlendiren sekiz makale yer alıyor. Özel ekin Erdoğanın Yeni Sultanlığı başlığını taşıyan başyazısı, AKPnin göreve geldiği 2003 yılından bu yana Türkiyede yaşanan siyasi, sosyal ve ekonomik değişimleri özetliyor.

İstanbulun Boğazdan görünüşünü tasvir ederek başlayan makalede, şehrin dört bir yanında bir inşaat ve yeniden yapılanma çalışması olduğu belirtildikten sonra özellikle Çamlıca Tepesine yapılmakta olan camiye dikkat çekiliyor. Tamamlandığında buranın Türkiyenin en büyük ibadet yeri olacağı belirtilen Çamlıca Cami ile ilgili şu yorum yer alıyor: Caminin büyüklüğü ve sembolizmi, tek bir adamın, Recep Tayyip Erdoğanın vizyon ve iradesini yansıtıyor. Yaklaşık 20 yıl önce Belediye Başkanı olan Erdoğan da, ülke siyasetinin üzerinde böyle sivriliyor.

Makalede AKPnin yönetime geldiği 2003 yılından bu yana ülkede şaşırtıcı değişimler olduğu, birçok açıdan ülke nüfusunun daha iyi bir dönem yaşamadığı belirtiliyor. Özellikle uzun süre ihmal edilen Anadolunun zenginleştiği, ülkedeki yoksulluk oranının tek haneli sayılara indiği, orta sınıfın nüfusunun iki katına çıktığı ifade ediliyor ve Yaşam standardı anlamında, Türkiye ve OECD ülkeleri arasındaki fark ciddi şekilde azaldı deniyor.

Atatürkün gölgesi kaybolmaya başladı

Ekonomik gelişmelerin ardından AKPnin İslami çizgisine vurgu yapılan makale şöyle devam ediyor:

AKPnin üstü kapalı ancak amansız bir şekilde izlediği İslamlaştırma politikası ile, Sünni Müslümanlığın Türkiyenin karmaşık ulusal kimliğindeki yeri güçlendi. 90 yıl önce Osmanlı İmparatorluğunun küllerinde laik bir Cumhuriyet kuran, acımasız modernlik yanlısı Kemal Atatürkün uzun gölgesi kaybolmaya başladı.

Geçen yıl Haziran ve Kasım aylarında yapılan genel seçimlerin sonuçlarının da yorumlandığı yazıda, yolsuzluk iddiaları, IŞİD saldırıları ve Suriyeli göçmen akını ile Türklerin Erdoğanın hükmünü sorgulamaya başladığı ve AKPnin Haziran 2015 seçimlerinde kötü şekilde tökezlediği ifade ediliyor. Ancak Economist Erdoğanın koalisyon yerine erken seçime gitmek istemesini cesur bir kumar olarak niteliyor ve Hazirandan 1 Kasım seçimine kadar geçen sürede Erdoğanın AKP kadrolarını değiştirerek parti içindeki gücünü artırdığını vurguluyor.

Patronun kim olduğu belli

Erdoğanın daha uzun süre Türkiyeyi yönetmeye devam edeceği öngörüsünde bulunulan yazıda Asabiyeti ün yapmış olan Erdoğan (...) 2023e yani Cumhuriyetin 100. yılına kadar görevde kalırsa, Türkiyeyi, Cumhuriyeti kurmuş olan Atatürkten daha uzun süre yönetmiş olacak deniyor. Ancak Economist bu süreçte Erdoğanın karşısında özellikle Kürt sorunu ve ekonomik problemler olduğuna dikkat çekiyor:

Hükümet ile PKK arasındaki barış görüşmelerinin çökmesi, ülkede daha çok kan döküleceğini gösteriyor. (...) Erdoğan aynı zamanda eknomik anlamda da ters rüzgarlarla karşı karşıya. (...) Türkiye ekonomisi eskiye nazaran güçlü ama asıl sorun hükümetin iyi gidişat hep devam edecekmiş gibi hareket etmesi.

Economiste göre Türkiye ciddi bir politika değişikliğine gitmediği sürece, ekonomi düşük performans sergilemeye devam edecek.

AKP diplomatik ustalık gösteremedi


Türkiyenin jeopolitik olarak zor bir pozisyonda bulunduğunu ve Suriyedeki savaşın Türkiyeyi daha da kırılgan bir hale soktuğunu belirten Economist, hükümetin diplomasi alanında ustalık sergileyemediği yorumunu yapıyor. Ekim ayında Ankarada yaşanan ve 100den fazla kişinin öldüğü saldırıyı hatırlatan dergi, IŞİDin de ülke için yeni bir tehlike olduğunu belirtiyor.

Tüm bunların ışığında, Türkiyedeki seçmenin AKPyi başarısızlıkla suçlamak yerine, güçlü bir hükümet kurulması için AKPye yeniden destek verdiği ifade ediliyor, Nüfusun yarısı Erdoğan ve AKPyi desteklerken, diğer yarısı ona şüheyle yaklaşıyor, hatta kesin bir şekilde ona karşı çıkıyor deniyor.

Economistin Türkiye özel ekinin başyazısı şöyle son buluyor:

Türkiyenin, hala hakimiyet hırsıyla hareket eden liderleri, içerideki çatlakları onarmak için yeterli çabayı göstermiyor. Kürt sorunu ve ekonominin dış şoklara karşı kırılganlığı, ufukta büyük bir tehlike olarak kendini gösteriyor. AKPnin muhaliflere karşı tahammülsüzlüğüyle birlikte Erdoğanın sert tavrı, daha çok soruna işaret ediyor.

BBC Türkçe



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNCEL Haberleri

Tümü

okullarda uyum haftası başladı.

2026-2027 eğitim öğretim yılı öncesinde okul öncesi, ilkokul 1 ve ortaokul 5'inci sınıf...

3 gün önce

AHBAP a 5. Dalga Operasyon

Ahbap Derneği adına toplanan bağışların şüphelilerin hesaplarına aktarıldığı" iddiasına ilişkin...

3 gün önce

Otoyol ve Köprüler 30 yıllığına özelleştiriliyor

Cumhurbaşkanı kararıyla 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri ile otoyol ve çevre...

5 gün önce

Enflasyon Rakamları Açıklandı.

Piyasaların merakla beklediği enflasyon rakamları belli oldu. Enflasyon ağustos ayında yüzde...

7 gün önce

12 Dev Adam, Dünya Kupasında

A Milli Erkek Basketbol Takımı, FIBA 2027 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri 2. Tur J Grubu’ndaki...

9 gün önce

Alo 193 Ortak Hasar İhbar Merkezi faaliyete başladı.

Yeni sistemle kaza sonrası hasar ihbarları tek numara üzerinden yapılabilecek, vatandaşları...

9 gün önce

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları bugün başladı.

Mevcut kaydı bulunan ve arazi bilgilerinde değişiklik olmayan çiftçiler işlemlerini e-Devlet...

9 gün önce

135 Alo Adalet” hattı bugün itibarıyla hizmete girdi.

İlk etapta Ankara Batı, İzmir ve Kayseri adliyelerinde uygulanacak sistemle, 5 yılı aşan dava ve...

9 gün önce

Dürzilere çağrı: Krizin çözümü için çalışalım

Kendini fesheden SDG/YPG'nin yöneticilerinden Mahmud Habib, Suriye hükümeti ile ülkenin...

15 gün önce

DASK ta yeni değişiklik

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (KDK) tavsiye kararı üzerine zorunlu deprem sigortasında (DASK) ev...

15 gün önce

AİHM, Osman Kavala kararını açıkladı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, Gezi Davası hükümlüsü Osman Kavala...

16 gün önce

Kırmızı bültenle aranan isimler Türkiye'ye getirildi.

İçişleri Bakanlığı, kırmızı bültenle uluslararası seviyede aranan 16 ve ulusal seviyede aranan...

16 gün önce