BORSA
BIST 100 11.165,44 %0,13
Altın 6.436,21 ₺/gr %0,25
Bitcoin $77.866 %4,19
Dolar 49,96 ₺ %0,08
Euro 55,95 ₺ %0,02
Sterlin 66,88 ₺ %0,04
Gümüş 83,42 ₺/gr %0,36
Ethereum $2.249,67 %4,57
İsviçre Frangı 60,65 ₺ %0,16
Kanada Doları 35,72 ₺ %0,09
Avustralya Doları 35,11 ₺ %0,04
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 13,31 ₺ %0,22
BAE Dirhemi 13,61 ₺ %0,09
Rus Rublesi 0,62 ₺ %0,13
Çin Yuanı 7,51 ₺ %0,07
İSTANBUL 15°C 6.436,21 ₺/gr 49,96 ₺ 55,95 ₺
Anasayfa GÜNCEL Economistten Türkiye özel eki: Erdoğanın yeni sultanlığı
Posta

Economistten Türkiye özel eki: Erdoğanın yeni sultanlığı

Ekte ekonomiden dış politikaya, Kürt sorunundan artan milliyetçiliğe, Türkiyenin mevcut durumunu değerlendiren sekiz makale yer alıyor. Özel ekin Erdoğanın Yeni Sult

· 5 dk okuma · 73 okunma
0Yorumlar
Economistten Türkiye özel eki: Erdoğanın yeni sultanlığı

Ekte ekonomiden dış politikaya, Kürt sorunundan artan milliyetçiliğe, Türkiyenin mevcut durumunu değerlendiren sekiz makale yer alıyor. Özel ekin Erdoğanın Yeni Sultanlığı başlığını taşıyan başyazısı, AKPnin göreve geldiği 2003 yılından bu yana Türkiyede yaşanan siyasi, sosyal ve ekonomik değişimleri özetliyor.

İstanbulun Boğazdan görünüşünü tasvir ederek başlayan makalede, şehrin dört bir yanında bir inşaat ve yeniden yapılanma çalışması olduğu belirtildikten sonra özellikle Çamlıca Tepesine yapılmakta olan camiye dikkat çekiliyor. Tamamlandığında buranın Türkiyenin en büyük ibadet yeri olacağı belirtilen Çamlıca Cami ile ilgili şu yorum yer alıyor: Caminin büyüklüğü ve sembolizmi, tek bir adamın, Recep Tayyip Erdoğanın vizyon ve iradesini yansıtıyor. Yaklaşık 20 yıl önce Belediye Başkanı olan Erdoğan da, ülke siyasetinin üzerinde böyle sivriliyor.

Makalede AKPnin yönetime geldiği 2003 yılından bu yana ülkede şaşırtıcı değişimler olduğu, birçok açıdan ülke nüfusunun daha iyi bir dönem yaşamadığı belirtiliyor. Özellikle uzun süre ihmal edilen Anadolunun zenginleştiği, ülkedeki yoksulluk oranının tek haneli sayılara indiği, orta sınıfın nüfusunun iki katına çıktığı ifade ediliyor ve Yaşam standardı anlamında, Türkiye ve OECD ülkeleri arasındaki fark ciddi şekilde azaldı deniyor.

Atatürkün gölgesi kaybolmaya başladı

Ekonomik gelişmelerin ardından AKPnin İslami çizgisine vurgu yapılan makale şöyle devam ediyor:

AKPnin üstü kapalı ancak amansız bir şekilde izlediği İslamlaştırma politikası ile, Sünni Müslümanlığın Türkiyenin karmaşık ulusal kimliğindeki yeri güçlendi. 90 yıl önce Osmanlı İmparatorluğunun küllerinde laik bir Cumhuriyet kuran, acımasız modernlik yanlısı Kemal Atatürkün uzun gölgesi kaybolmaya başladı.

Geçen yıl Haziran ve Kasım aylarında yapılan genel seçimlerin sonuçlarının da yorumlandığı yazıda, yolsuzluk iddiaları, IŞİD saldırıları ve Suriyeli göçmen akını ile Türklerin Erdoğanın hükmünü sorgulamaya başladığı ve AKPnin Haziran 2015 seçimlerinde kötü şekilde tökezlediği ifade ediliyor. Ancak Economist Erdoğanın koalisyon yerine erken seçime gitmek istemesini cesur bir kumar olarak niteliyor ve Hazirandan 1 Kasım seçimine kadar geçen sürede Erdoğanın AKP kadrolarını değiştirerek parti içindeki gücünü artırdığını vurguluyor.

Patronun kim olduğu belli

Erdoğanın daha uzun süre Türkiyeyi yönetmeye devam edeceği öngörüsünde bulunulan yazıda Asabiyeti ün yapmış olan Erdoğan (...) 2023e yani Cumhuriyetin 100. yılına kadar görevde kalırsa, Türkiyeyi, Cumhuriyeti kurmuş olan Atatürkten daha uzun süre yönetmiş olacak deniyor. Ancak Economist bu süreçte Erdoğanın karşısında özellikle Kürt sorunu ve ekonomik problemler olduğuna dikkat çekiyor:

Hükümet ile PKK arasındaki barış görüşmelerinin çökmesi, ülkede daha çok kan döküleceğini gösteriyor. (...) Erdoğan aynı zamanda eknomik anlamda da ters rüzgarlarla karşı karşıya. (...) Türkiye ekonomisi eskiye nazaran güçlü ama asıl sorun hükümetin iyi gidişat hep devam edecekmiş gibi hareket etmesi.

Economiste göre Türkiye ciddi bir politika değişikliğine gitmediği sürece, ekonomi düşük performans sergilemeye devam edecek.

AKP diplomatik ustalık gösteremedi


Türkiyenin jeopolitik olarak zor bir pozisyonda bulunduğunu ve Suriyedeki savaşın Türkiyeyi daha da kırılgan bir hale soktuğunu belirten Economist, hükümetin diplomasi alanında ustalık sergileyemediği yorumunu yapıyor. Ekim ayında Ankarada yaşanan ve 100den fazla kişinin öldüğü saldırıyı hatırlatan dergi, IŞİDin de ülke için yeni bir tehlike olduğunu belirtiyor.

Tüm bunların ışığında, Türkiyedeki seçmenin AKPyi başarısızlıkla suçlamak yerine, güçlü bir hükümet kurulması için AKPye yeniden destek verdiği ifade ediliyor, Nüfusun yarısı Erdoğan ve AKPyi desteklerken, diğer yarısı ona şüheyle yaklaşıyor, hatta kesin bir şekilde ona karşı çıkıyor deniyor.

Economistin Türkiye özel ekinin başyazısı şöyle son buluyor:

Türkiyenin, hala hakimiyet hırsıyla hareket eden liderleri, içerideki çatlakları onarmak için yeterli çabayı göstermiyor. Kürt sorunu ve ekonominin dış şoklara karşı kırılganlığı, ufukta büyük bir tehlike olarak kendini gösteriyor. AKPnin muhaliflere karşı tahammülsüzlüğüyle birlikte Erdoğanın sert tavrı, daha çok soruna işaret ediyor.

BBC Türkçe



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNCEL Haberleri

Tümü

Maden ocağındaki patlamaya ilişkin 3 gözaltı

Kilimli ilçesinde 3 işçinin hayatını kaybettiği, 5 işçinin yaralandığı maden ocağındaki...

5 gün önce

Altınbaş Holding e Fon Operasyonu

Fon soruşturması kapsamında Altınbaş Holding sahibi Nusret Altınbaş hakkında yakalama kararı...

9 gün önce

Vali Gül'den sele ilişkin açıklama .Sel felaketinin...

İstanbul Valisi Davut Gül sele ilişkin açıklamalarda bulundu. Vali Gül, İstanbul'da 6,...

11 gün önce

Süleymancılar Soruşturmasında Yeni Operasyon

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen “Alihan Kuriş çıkar amaçlı suç örgütü”...

11 gün önce

Emir Sarıgül Teslim Oldu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü kara para aklama soruşturmasında operasyonlar...

11 gün önce

Çukurova Belediyesine Operasyon

Adana'da jandarma ekipleri, Çukurova Belediyesi'ne yönelik operasyon başlattı.

11 gün önce

Sel felaketinde Can kaybı sayısı 8 oldu

Kocaeli'de dere sularına kapılan araçta kaybolan iki kişinin ve İstanbul'da aranan bir kişinin...

11 gün önce

Yargıda rüşvet soruşturması

2022-2024 yılları arasında İstanbul’daki çeşitli adliyelerde görülen bazı dava ve soruşturmalara...

25 gün önce

Gürlek'ten Şık'a Suç duyurusu ve Tazminat istemi davası

Bakan Gürlek'in avukatı tarafından yapılan açıklamada, Şık'ın iddiaları kesin bir dille...

1 ay önce

Betül Sayan Kaya ve Eşi Etkin Pişmanlık için 2.2 milyar...

Fon soruşturmasındaki iddialar üzerine AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa eden...

1 ay önce

Antalya'da fuhuş ve uyuşturucu operasyonu.

Antalya'nın Serik ilçesinde uyuşturucu ve fuhuş soruşturması kapsamında aralarında turizmci ve...

1 ay önce

Tüm Hakemler İfadeye Çağrılıyor.

Hakem sınavları, görevlendirmeler ve klasmanlara ilişkin çarpıcı yazışmaların ortaya çıktığı...

1 ay önce