BORSA
BIST 100 12.070,17 %0,40
Altın 6.593,92 ₺/gr %1,13
Bitcoin $82.419 %1,03
Dolar 49,42 ₺ %0,04
Euro 55,51 ₺ %0,63
Sterlin 65,68 ₺ %0,72
Gümüş 90,64 ₺/gr %2,52
Ethereum $2.441,03 %0,55
İsviçre Frangı 59,58 ₺ %0,68
Kanada Doları 34,81 ₺ %0,30
Avustralya Doları 34,17 ₺ %0,81
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 13,17 ₺ %0,10
BAE Dirhemi 13,46 ₺ %0,06
Rus Rublesi 0,59 ₺ %0,32
Çin Yuanı 7,39 ₺ %0,12
İSTANBUL 14°C 6.593,92 ₺/gr 49,42 ₺ 55,51 ₺
Anasayfa GÜNCEL Gülten Akın hayatını kaybetti
Posta

Gülten Akın hayatını kaybetti

Şair ve yazar Gülten Akın hayatını kaybetti. Şiirleri pek çok dile çevrilen ve 40tan falza şiiri bestelenen Gülten Akının cenazesi Cuma öğlen Ankara Kocatepeden kalk

· 3 dk okuma · 73 okunma
0Yorumlar
Gülten Akın hayatını kaybetti

Şair ve yazar Gülten Akın hayatını kaybetti. Şiirleri pek çok dile çevrilen ve 40tan falza şiiri bestelenen Gülten Akının cenazesi Cuma öğlen Ankara Kocatepeden kalkacak.

SON ŞİİR KİTABI 2013 YILINDA YAYINLANDI

Türk şiirinin yaşayan en önemli isimlerinden Gülten Akın, 2013 yılında yayımlanan Beni Sorarsan adlı şiir kitabından sonra hiç şiir yayımlamadı.

Şair, geçen ay, Kitap-lık dergisine kendi ifadesiyle karaladığı bazı sözleri iletmiş ve eklemiş: Şiir sayfalarına koymayın!

Şairin bu sözleri derginin mayıs-haziran sayısında yayımlandı.

Kitap-lıkın editör yazısında da söylendiği gibi, Bu sözler şiir değilse nedir? Bağımsız şiir parçaları, kendi başına bütün şiirler, oğul verecek dizeler... Usta bir şairin elinden çıkmış hiçbir söz yabana atılası değildir ki, tevazusu bir yana, Akının karalamaları birer has şiir.

GÜLTEN AKIN KİMDİR?

23 Ocak 1933 yılında Yozgatta doğdu. Ortaöğrenimini Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi nde tamamladı. 1955te Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. 1956da Yaşar Cankoçakla evlendi. Beş çocuk büyüttü. 1958-1972 arasında kaymakam olan eşinin görevi nedeniyle Anadolunun çeşitli ilçelerinde yaşadı. Gevaş, Alucra, Gerze, Sarayilçelerinde ve Kahramanmaraşta yardımcı avukatlık, avukatlık ve öğretmenlik yaptı.

1972de Ankaraya yerleşerek Türk Dil Kurumu Derleme ve Tarama Kolunda çalıştı. Kültür Bakanlığı Yayın Danışma Kurulu üyeliğinde bulundu.Demokratik kitle örgütlerinin yeniden kuruluşu çalışmalarına katıldı. İnsan Hakları Derneği, Halkevleri, Dil Derneği gibi örgütlerde kurucu ve yönetici olarak görev aldı. Son Haber gazetesinde ilk şiiri 1951de yayımlandı. Ardından Hisar, Varlık, Yeditepe, Türk Dili, Mülkiye gibi dergilerde çıktı.

Başlarda şiirlerinin konusu doğa, aşk, ayrılık, özlem iken, daha sonraları ise toplumsal sorunlar ağır bastı. 1980 öncesinde halkın yaşadıkları, onun da hayatına ve şiirine yansıdı. Daha sonraki şiirlerinde toplumsal sorunlara yöneldi. Gezip gördüğü yerlerden aldığı esinle zenginleşen ve coşkulu bir insan sevgisiyle yoğrulan şiiri, toplumsal sorunları, yaşam-halk ilişkisini öne çıkardı. Şiirlerinde büyük ölçüdü folklor öğelerinden yararlandı.

BESTELENEN ŞİİRİ SEZEN AKSUNUN ALBÜMÜNÜN ADINA VERİLMİŞTİ

Şiir üzerine yazılarını bir araya getiren Şiiri Düzde Kuşatmak (1983) kitabında, halk kaynağına inme isteğini, Halkta var olan öz ve biçimi diyalektik olarak yükseltmek, şiiri yükseltirken halkın yaşamının ve yaşam biçimlerinin yükselmesine yardımcı olmak sözleriyle açıklar. Şiirleri pek çok dile çevrildi ve kırktan fazla şiiri bestelendi. Bestelenen şiirlerinden biri, Sezen Aksunun 1993 tarihli albümüne adını veren Deli Kızın Türküsüdür.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNCEL Haberleri

Tümü

Yargıda rüşvet soruşturması

2022-2024 yılları arasında İstanbul’daki çeşitli adliyelerde görülen bazı dava ve soruşturmalara...

10 gün önce

Gürlek'ten Şık'a Suç duyurusu ve Tazminat istemi davası

Bakan Gürlek'in avukatı tarafından yapılan açıklamada, Şık'ın iddiaları kesin bir dille...

16 gün önce

Betül Sayan Kaya ve Eşi Etkin Pişmanlık için 2.2 milyar...

Fon soruşturmasındaki iddialar üzerine AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa eden...

16 gün önce

Antalya'da fuhuş ve uyuşturucu operasyonu.

Antalya'nın Serik ilçesinde uyuşturucu ve fuhuş soruşturması kapsamında aralarında turizmci ve...

16 gün önce

Tüm Hakemler İfadeye Çağrılıyor.

Hakem sınavları, görevlendirmeler ve klasmanlara ilişkin çarpıcı yazışmaların ortaya çıktığı...

16 gün önce

Enver Altaylı İfadesinde Savcıyı Tehdit Etmiş.

Suçlamaları ve dijital delilleri reddeden Altaylı'nın, ifade sırasında Cumhuriyet Başsavcı...

22 gün önce

Okul Saldırganının İfadeleri Kan Donduran Cinsten. İşte O...

Okul saldırısının faili 15 yaşındaki H.O.'nun ifadesinde, geçmişteki küresel katliamlardan ve...

22 gün önce

Manisa'da okula silahlı saldırı

Manisa'da okula silahlı saldırı! 2'si ağır 11 öğrenci yaralandı, 4 kişi gözaltında

23 gün önce

22 ilde C31K çetesine operasyonu!.

Ankara merkezli 22 ilde 'C31K' isimli yeni nesil dijital suç örgütüne düzenlenen eş zamanlı...

1 ay önce

okullarda uyum haftası başladı.

2026-2027 eğitim öğretim yılı öncesinde okul öncesi, ilkokul 1 ve ortaokul 5'inci sınıf...

1 ay önce

AHBAP a 5. Dalga Operasyon

Ahbap Derneği adına toplanan bağışların şüphelilerin hesaplarına aktarıldığı" iddiasına ilişkin...

1 ay önce

Otoyol ve Köprüler 30 yıllığına özelleştiriliyor

Cumhurbaşkanı kararıyla 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri ile otoyol ve çevre...

1 ay önce