Gurbetteki 56 şehit...
Çanakkale Savaşı sırasında hayatını kaybeden 56 Türk askeri Limnide yatıyor. Türk askerleri için bir anıt da dikilmiş. Limni Adasında Çanakkale Savaşında ölenler içi
Çanakkale Savaşı sırasında hayatını kaybeden 56 Türk askeri Limnide yatıyor. Türk askerleri için bir anıt da dikilmiş. Limni Adasında Çanakkale Savaşında ölenler için 3 ayrı mezarlık bulunuyor. İlki 1inci Dünya Savaşının sonunda Osmanlı ile İtilaf Devletleri arasında mütarekenin imzalandığı (5 Ekim 1918) Mondros Limanında.
Mondros İttifak Mezarlığında 148 Avustralyalı ve 76 Yeni Zellandalı asker yatıyor. Winston Churcillin kararghını kurduğu ve 2 ay kaldığı adanın Portianu sahil köyünde ise Çanakkale Savaşında hayatlarını kaybedenler için iki ayrı mezarlık var.
İlki 352 müttefik kuvvetler askerinin yattığı mezarlık, ikincisi de Müslüman mezarlığı. İngiliz Ulusal Topluluğu Savaş Mezarlıkları Komisyonunca (CWGC) yapılan Müslüman mezarlığında granitten bir anıt da dikili. Anıtın üzerinde üç levha var. Biri Arapça harfler ile yazılı. Adanın kuzeyine bakan ikinci levhada İngilizce 170 Mısırlı asker bu noktaya yakın yerde gömülüdür, güneye bakan üçüncü levhada ise yine İngilizce 56 Türk askeri bu noktaya yakın yerde gömülüdür yazıyor.
Bir tarafı denize bakan mezarlığın etrafı kısa bir duvar ve küçük taşlarla çevrili. Burada yatan Türk askerlerinin kimlikleri bilinmiyor. Türk askerlerinin Çanakkale Savaşı sırasında esir düşerek Adaya getirildikleri ve 1917-1919 yılları arasında öldükleri tahmin ediliyor.
YERİNİ BÜYÜKELÇİ KEŞFETTİ
Limnide Türk askerlerinin yattığı mezarlığı, yaklaşık 100 yıl sonra adayı ziyaret eden ilk Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Kerim Uras tespit etti.
Mondros Antlaşmasını Agamemnon adlı Yunan zırhlı gemisinde imzalayan Hüseyin Rauf Orbaydan sonra Adayı ziyaret eden ilk Türk diplomatı olan Uras, yerel yetkililerin, Burada sizin askerler de gömülü demesi üzerine mezarlığı görmek istedi.
Büyükelçi Uras, Adanın devlet ve yerel yetkilileri ile temaslarında Türk askerlerinin yattıkları mezarlığın elden geçirilmesi, kimliklerin tespit edilmesi ve mezarlığın şehitlik statüsüne dönüştürülmesi talebini iletti. Edinilen bilgilere göre, TC Atina Büyükelçiliği Askeri Ataşeliği vasıtasıyla, Limnide yatan Türk askerleri ile ilgili Genelkurmay arşivlerinde inceleme başlatıldı. Milli Savunma Bakanlığı sitesinde Yurtdışı şehitliklerimiz bölümünde, Yunanistan için Pire şehri yanı sıra, Rodos ve Korfu (Kerkira) adalarındaki Türk şehitlikleri ile Sakız (Hios) Adasındaki Kara Ali Şehitliği hakkında bilgiler yer alıyor. (Hürriyet)
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
TSK: Dağlıcada 16 şehit var
Dün Hakkari Dağlıcada PKKnın mayınlı tuzağıyla çok sayıda askerin şehit olduğu bildirilmişti....
Yine Patlayıcı,Yine şehit
Terör örgütlerinin yerleştirdiği patlayıcıların infilak etmesi sonucu Kars a 2 asker şehit...
Hepsi şehit oldu!
Mardin Nusaybinde şehit olan hemşehrisi ve tim arkadaşı Bekir...
GÜNCEL Haberleri
TümüMaden ocağındaki patlamaya ilişkin 3 gözaltı
Kilimli ilçesinde 3 işçinin hayatını kaybettiği, 5 işçinin yaralandığı maden ocağındaki...
Altınbaş Holding e Fon Operasyonu
Fon soruşturması kapsamında Altınbaş Holding sahibi Nusret Altınbaş hakkında yakalama kararı...
Vali Gül'den sele ilişkin açıklama .Sel felaketinin...
İstanbul Valisi Davut Gül sele ilişkin açıklamalarda bulundu. Vali Gül, İstanbul'da 6,...
Süleymancılar Soruşturmasında Yeni Operasyon
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen “Alihan Kuriş çıkar amaçlı suç örgütü”...
Emir Sarıgül Teslim Oldu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü kara para aklama soruşturmasında operasyonlar...
Çukurova Belediyesine Operasyon
Adana'da jandarma ekipleri, Çukurova Belediyesi'ne yönelik operasyon başlattı.
Sel felaketinde Can kaybı sayısı 8 oldu
Kocaeli'de dere sularına kapılan araçta kaybolan iki kişinin ve İstanbul'da aranan bir kişinin...
Yargıda rüşvet soruşturması
2022-2024 yılları arasında İstanbul’daki çeşitli adliyelerde görülen bazı dava ve soruşturmalara...
Gürlek'ten Şık'a Suç duyurusu ve Tazminat istemi davası
Bakan Gürlek'in avukatı tarafından yapılan açıklamada, Şık'ın iddiaları kesin bir dille...
Betül Sayan Kaya ve Eşi Etkin Pişmanlık için 2.2 milyar...
Fon soruşturmasındaki iddialar üzerine AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa eden...
Antalya'da fuhuş ve uyuşturucu operasyonu.
Antalya'nın Serik ilçesinde uyuşturucu ve fuhuş soruşturması kapsamında aralarında turizmci ve...
Tüm Hakemler İfadeye Çağrılıyor.
Hakem sınavları, görevlendirmeler ve klasmanlara ilişkin çarpıcı yazışmaların ortaya çıktığı...




