Hakaret içerikli yayın yapan 4 kanala ceza
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), bu ay içinde farklı televizyon kanallarıyla ilgili hakaret, iftira, cinsel içerikli yayın gibi çeşitli nedenlerle yapılan birç
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), bu ay içinde farklı televizyon kanallarıyla ilgili hakaret, iftira, cinsel içerikli yayın gibi çeşitli nedenlerle yapılan birçok şikyeti görüştü. Üst Kurul, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaşa yönelik hakaret içerikli yayınları da görüşerek, karara bağladı.
Üst Kurulun 21 Nisanda yaptığı toplantıda, Halk TVde yayınlanan bir programda Erdoğan ile eşi hakkında hakarete varan ithamlarda bulunulduğu gerekçesiyle, kanala 6112 Sayılı Kanunun 8. maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinin ihlli nedeniyle idari para cezası verildi.
Akit TVde yayınlanan haber bülteninde, Demirtaşa yönelik hakaret içerikli yayın yapıldığı gerekçesiyle, aynı maddedeki konuların ihlli nedeniyle, yayın hakkında idari para cezası yaptırımı uygulandı.
Üst Kurul, Fox TVde yayınlanan Murat Güloğlu ile Çalar Saat Hafta Sonu haber programında, sunucunun Bakan Ramazanoğlunun Karamanda yaşanan çocuk istismarıyla ilgili açıklamasını çarpıttığı iddiasıyla ilgili hazırlanan uzman raporunu da değerlendirdi.
Sunucunun, Bir kereden bir şey olmaz diyen aileden sorumlu belki bihaber, aileden bihaber, bakana da günaydınımızı gönderelim ifadelerini kullandığı gerekçesiyle, yayın hakkında 6112 Sayılı Kanunun 8. maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinin ihll edilmesi nedeniyle idari para cezası uygulanmasına karar verildi.
Ayrıca, Ulusal 1 TVde yayınlanan Nihat Gençle Veryansın isimli programda, Cumhurbaşkanı Erdoğanın eşi Emine Erdoğan, imam hatip okullarından mezun olanlar, başörtülüler, bürokratlar ve kurumlar hakkında hakarete varan ithamlarda bulunulması dolayısıyla da aynı kanunun 8. maddesinin birinci fıkrasındaki (ç) bendinin ihll edilmesi nedeniyle idari para cezası uygulanması kararlaştırıldı.
İFTİRA VE KÜFÜRLER ASLA TOLERE EDİLEMEZ
RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya açıklamasında, geçen haftaki toplantıda, liderlere yönelik iftira ve hakaret içerikli yayınlarla ilgili oy birliğiyle kararlar aldıklarını belirtti.
Program yapımcıları ve sunucuların, devlet büyükleri, genel başkanlara hakaret ve iftira etmelerine müsaade etmeyeceklerini dile getiren Yerlikaya, şunları söyledi:
RTÜK hangi kanalda olursa olsun, Cumhurbaşkanı, Başbakan, genel başkan ve bakanlara yönelik hakaret ve saldırıları affetmeyecektir. Daha önce de buna benzer şikyetlerde farklı kanallara çeşitli müeyyideler uygulanmıştır. Üst Kurul, bundan sonra da bu hassasiyetini sürdürecektir. Yayıncı ve programcıların eleştirileri tolere edilebilir ancak hakaret, iftira ve küfürler asla tolere edilemez.
Yerlikaya, 6112 Sayılı RTÜK Kanununun 8. maddesinin (ç) bendindeki yayın hizmeti ilkesinin; İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez şeklinde ifade edildiğini belirterek, şöyle devam etti:
Aynı maddenin (ı) bendindeki yayın ilkesi de tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmamak zorundadır. Soruşturulması basın meslek ilkeleri çerçevesinde mümkün olan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğundan emin olunmaksızın yayınlanamaz. Haberin verilişinde abartılı ses ve görüntüye, doğal sesin dışında efekt ve müziğe yer verilemez. Görüntülerin arşiv veya canlandırma niteliği ile ajanslardan veya başka bir medya kaynağından alınan haberlerin kaynağının belirtilmesi zorunludur şeklinde geçiyor.
AA
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Depremzede seçmeni hedef alanlara soruşturma
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, deprem bölgesindeki seçmenlere yönelik hakaret içerikli...
Bilirkişi soruşturmasında
Savcılık, soruşturma kapsamında Seda Selek ve Serhan Asker’i adli kontrol talebiyle sulh ceza...
Gülşen’in ev hapsi kaldırıldı
İmam Hatiplilere yönelik hakaret içerikli sözleri nedeniyle hakkında 3 yıla kadar hapis cezası...
GÜNCEL Haberleri
TümüMaden ocağındaki patlamaya ilişkin 3 gözaltı
Kilimli ilçesinde 3 işçinin hayatını kaybettiği, 5 işçinin yaralandığı maden ocağındaki...
Altınbaş Holding e Fon Operasyonu
Fon soruşturması kapsamında Altınbaş Holding sahibi Nusret Altınbaş hakkında yakalama kararı...
Vali Gül'den sele ilişkin açıklama .Sel felaketinin...
İstanbul Valisi Davut Gül sele ilişkin açıklamalarda bulundu. Vali Gül, İstanbul'da 6,...
Süleymancılar Soruşturmasında Yeni Operasyon
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen “Alihan Kuriş çıkar amaçlı suç örgütü”...
Emir Sarıgül Teslim Oldu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü kara para aklama soruşturmasında operasyonlar...
Çukurova Belediyesine Operasyon
Adana'da jandarma ekipleri, Çukurova Belediyesi'ne yönelik operasyon başlattı.
Sel felaketinde Can kaybı sayısı 8 oldu
Kocaeli'de dere sularına kapılan araçta kaybolan iki kişinin ve İstanbul'da aranan bir kişinin...
Yargıda rüşvet soruşturması
2022-2024 yılları arasında İstanbul’daki çeşitli adliyelerde görülen bazı dava ve soruşturmalara...
Gürlek'ten Şık'a Suç duyurusu ve Tazminat istemi davası
Bakan Gürlek'in avukatı tarafından yapılan açıklamada, Şık'ın iddiaları kesin bir dille...
Betül Sayan Kaya ve Eşi Etkin Pişmanlık için 2.2 milyar...
Fon soruşturmasındaki iddialar üzerine AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa eden...
Antalya'da fuhuş ve uyuşturucu operasyonu.
Antalya'nın Serik ilçesinde uyuşturucu ve fuhuş soruşturması kapsamında aralarında turizmci ve...
Tüm Hakemler İfadeye Çağrılıyor.
Hakem sınavları, görevlendirmeler ve klasmanlara ilişkin çarpıcı yazışmaların ortaya çıktığı...




