BORSA
BIST 100 11.165,44 %0,13
Altın 6.495,00 ₺/gr %0,09
Bitcoin $81.395 %2,21
Dolar 49,85 ₺ %0,08
Euro 55,46 ₺ %0,08
Sterlin 66,22 ₺ %0,22
Gümüş 86,27 ₺/gr %1,04
Ethereum $2.368,04 %2,57
İsviçre Frangı 60,04 ₺ %0,07
Kanada Doları 35,46 ₺ %0,01
Avustralya Doları 35,04 ₺ %0,13
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 13,28 ₺ %0,12
BAE Dirhemi 13,58 ₺ %0,07
Rus Rublesi 0,62 ₺ %0,00
Çin Yuanı 7,48 ₺ %0,07
İSTANBUL 17°C 6.495,00 ₺/gr 49,85 ₺ 55,46 ₺
Anasayfa GÜNCEL İmralı Heyeti: Barış mitingleri yapacağız
Posta

İmralı Heyeti: Barış mitingleri yapacağız

HDP İmralı Heyeti tarafından yapılan yazılı açıklamada, Çözüm Süreci ile ilgili yaşanan tıkanıklıkların giderilmesi için heyet olarak büyük bir çaba içerisinde olduk

· 5 dk okuma · 66 okunma
0Yorumlar
İmralı Heyeti: Barış mitingleri yapacağız

HDP İmralı Heyeti tarafından yapılan yazılı açıklamada, Çözüm Süreci ile ilgili yaşanan tıkanıklıkların giderilmesi için heyet olarak büyük bir çaba içerisinde oldukları belirtilerek, Bilindiği gibi İmralı Adasında Sayın Öcalan, devlet heyeti ve heyetimizin hazır bulunduğu son toplantıda bir İzleme Heyetinin kurulması konusu müşterek karara bağlanmıştır.

Bu İzleme Heyetinin Sayın Öcalanın hazırladığı Nevruz bildirisinin okunmasından bir hafta sonra Adaya gitmesi de aynı şekilde kararlaştırılmıştır. Bu şekilde resmi müzakerelerin başlaması ve asgari müştereklerde ilkesel bir mutabakatın sağlanması durumunda Sayın Öcalan, PKKnın Türkiye Devletine karşı silahlı mücadele yerine demokratik siyasi mücadeleyi esas almak üzere bir kongre toplanması çağrısı yapacağını belirtmiştir denildi.

ALARM ZİLLERİNİN ÇALMAYA BAŞLADIĞININ İŞARETİDİR

Açıklamada, Dolmabahçe Sarayındaki mutabakat metninin Cumhuriyet tarihi boyunca bütün toplumsal çatışmaların, nihai bir barışla ve halklara yaraşır bir demokrasi ile taçlanmasının ilk nitelikli adımı olduğu belirtilerek, şöyle denildi: Cumhurbaşkanı Erdoğanın müzakere sürecini yok sayan, Dolmabahçe mutabakatını yanlış bulan, izleme heyetini tanımayan ve en nihayetinde Kürt sorunu yoktur noktasına gelen yaklaşımları büyük bir tıkanmayı da beraberinde getirdi. Bu söylem ve politikalarla eş zamanlı olarak partimizin siyasi çalışmalarına ülkenin dört bir yanında yapılan saldırılar çözüm sürecinin geleceği ile ilgili büyük bir kaygı uyandırdı.

Her gün gerilimi arttıran, kaosu ve çatışmayı çağrıştıran provokatif tutumlar, 7 Haziran seçimlerinde halklarımızın tarihi duruşuyla politik meşruiyetini tamamen yitirdi. Bu seçim müzakere, çözüm ve barış gündemi güncellenmesidir. Seçimin hemen sonrasında Diyarbakırda devreye konan provokasyon, barış karşıtı tavrın göstergesidir. Bu tavır, barış ve çözüm uğruna, heyetimiz, partimiz ve halklarımız tarafından büyük bir dikkat ve sorumluluk anlayışıyla takip edildi.

Göstermiş olduğumuz sorumluluğun tek amacının barışın ve demokrasinin bu topraklarda bir daha bozulmayacak şekilde kök salması olduğunu bir kez daha belirtmek isteriz. Bu tarihi sorumluluk anlayışıyla çözüm süreci ile ilgili hükümet ve devlet kurumlarının içerisine girdiği duyarsız yaklaşımı aşmaya çalışıyoruz. Tüm bu çalışmaların mimarı olan Sayın Öcalana yönelik uygulanan tecrit uygulaması ve Heyetimizin Adaya gidişinin engellenmesi tavrı sürmektedir.

Bununla birlikte, Rojava ve Suriye ekseninde gelişen bölgesel savaş tehditleri, içeride çatışmasızlığı ortadan kaldırmaya yönelik operasyonel süreçler, çözüm süreci açısından dikkate alınması gereken çok ciddi uyarı sinyalleri olarak değerlendirilmelidir. Bu bağlamda yürüyen koalisyon süreci ile ilgili içeride ve dışarıda savaşı önceleyen tartışmalar üzerinde yoğunlaşılması ve Çözüm Sürecinin bitirilmesi koşulunun AKP tarafından basit bir pazarlık unsuru olarak ele alınması, demokratik geleceğimiz ve toplumsal barışımız açısından alarm zillerinin çalmaya başladığının işaretidir.

Çözüm Sürecinin hala kalıcı barışla sonuçlanabileceğine dair olan inançlarını kamuoyu ile paylaşmak istedikleri belirtilen açıklamada, Bunun için her şeyden önce heyetimizin İmralı Adasına yapacağı ziyaretin önündeki engellerin kaldırılarak Sayın Öcalan üzerindeki tecrit konseptinin devreden çıkarılması ivedilikle ele alınması gereken en önemli ve acil husustur. Aynı şekilde müzakere mekanizmalarının hızla kurulması ve Çözüm Süreci çalışmalarının hükümet kurulması aşamasında bir pazarlık unsuru olarak ele alınması yanlışından bir an önce vazgeçilmesi gerekmektedir denildi.

BÜYÜK BARIŞ MİTİNGLERİ İLE KAYGI VERİCİ GİDİŞATA MÜDAHİL OLACAĞIZ

Yeni oluşacak olan hükümet formülü ne olursa olsun, çözüm sürecinin devlet politikası haline getirilerek korunması ve tüm halklarımız tarafından bu sürecin somut tek kazanımı olarak değerlendirilen çatışmasızlık durumunun devam ettirilmesi gerektiği belirtilen açıklamasında, İç ve dış politikada, halkların, eşit yurttaşlık ve özgür bir yaşam temelinde bir arada yaşayabileceği, barışçıl diplomatik çabalara ağırlık verilmelidir. Bu konuda hükümet ve devlet kurumlarının kaygı verici yaklaşımı nedeniyle İmralı Heyeti olarak böyle bir siyasi hamle başlatma hazırlığı içerisinde olduğumuzu tüm kamuoyu ile paylaşmak isteriz.

Bu sorumluluğu almaya yönelik bir planlamayı hayata geçirmeyi, tarihe ve halklarımıza karşı bir görev olarak görüyoruz. Bu kapsamda partimizin ve sivil toplum örgütlerin dhil olacağı büyük barış mitingleri ile kaygı verici gidişata müdahil olacağımızı, halklarımızın barış iradesini büyük bir kaos ve savaş ortamını engelleyecek şekilde görünür kılacağımızı belirtmek isteriz. Bu konuda demokrasi ve barış çevrelerini aynı duyarlılığı sürdürmeye, sorumluluk almaya, hükümeti ve devleti de savaş planlarından vazgeçmeye çağırıyoruz. Seçimlerden çıkan sonuçların tartışılmaz tek gerçeği, demokrasi ve barış karşıtı anlayışlara dönük tarihsel uyarıdır. Vakit geç olmadan, bir tek yurttaşımızın burnu kanamadan, bölgesel bir barış hamlesi mümkündür denildi.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNCEL Haberleri

Tümü

Maden ocağındaki patlamaya ilişkin 3 gözaltı

Kilimli ilçesinde 3 işçinin hayatını kaybettiği, 5 işçinin yaralandığı maden ocağındaki...

5 gün önce

Altınbaş Holding e Fon Operasyonu

Fon soruşturması kapsamında Altınbaş Holding sahibi Nusret Altınbaş hakkında yakalama kararı...

8 gün önce

Vali Gül'den sele ilişkin açıklama .Sel felaketinin...

İstanbul Valisi Davut Gül sele ilişkin açıklamalarda bulundu. Vali Gül, İstanbul'da 6,...

10 gün önce

Süleymancılar Soruşturmasında Yeni Operasyon

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen “Alihan Kuriş çıkar amaçlı suç örgütü”...

10 gün önce

Emir Sarıgül Teslim Oldu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü kara para aklama soruşturmasında operasyonlar...

10 gün önce

Çukurova Belediyesine Operasyon

Adana'da jandarma ekipleri, Çukurova Belediyesi'ne yönelik operasyon başlattı.

10 gün önce

Sel felaketinde Can kaybı sayısı 8 oldu

Kocaeli'de dere sularına kapılan araçta kaybolan iki kişinin ve İstanbul'da aranan bir kişinin...

10 gün önce

Yargıda rüşvet soruşturması

2022-2024 yılları arasında İstanbul’daki çeşitli adliyelerde görülen bazı dava ve soruşturmalara...

24 gün önce

Gürlek'ten Şık'a Suç duyurusu ve Tazminat istemi davası

Bakan Gürlek'in avukatı tarafından yapılan açıklamada, Şık'ın iddiaları kesin bir dille...

1 ay önce

Betül Sayan Kaya ve Eşi Etkin Pişmanlık için 2.2 milyar...

Fon soruşturmasındaki iddialar üzerine AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa eden...

1 ay önce

Antalya'da fuhuş ve uyuşturucu operasyonu.

Antalya'nın Serik ilçesinde uyuşturucu ve fuhuş soruşturması kapsamında aralarında turizmci ve...

1 ay önce

Tüm Hakemler İfadeye Çağrılıyor.

Hakem sınavları, görevlendirmeler ve klasmanlara ilişkin çarpıcı yazışmaların ortaya çıktığı...

1 ay önce